Τα μουσεία που δεν ήξερες πως έχει η Αθήνα

Το ήξερες ότι έχουμε στην Αθήνα Μουσείο Πληροφορικής; Εβραϊκό Μουσείο; Αυτή η πόλη είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Τα μουσεία που δεν ήξερες πως έχει η Αθήνα

Τις βόλτες σου στο Αρχαιολογικό και στην Εθνική Πινακοθήκη (ελπίζουμε πως) τις έχεις κάνει, την έκθεση για τον έρωτα στο ΕΜΣΤ την είδες, καιρός τώρα να ανακαλύψεις και τα λιγότερο γνωστά μουσεία της Αθήνας, αυτά που αν σε ρώταγαν «συγνώμη, μήπως ξέρετε αν έχει μουσείο πληροφορικής αυτή η πόλη;» θα απαντούσες «μάλλον όχι». Μέχρι χτες.

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο, τηλ.: 210 300 7010
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 9.00-17.00 και Σαββατοκύριακα 11.00-17.00
Είσοδος: 4€ γενική είσοδος, 3€ για σχολεία, φοιτητές και ανέργους

Αν θεωρείς «αρχαίο» τον πρώτο σου υπολογιστή… ετοιμάσου να εκπλαγείς. Στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής θα μάθεις πως η ιστορία πηγαίνει πολύ πιο πίσω απ’ όσο θυμάσαι. Εδώ, ανάμεσα σε δισκέτες, μνήμες, ποντίκια που ελάχιστα θυμίζουν αυτό που κρατάς τώρα στο χέρι, περιφερειακά, παλιά τεύχη του Pixel, και άλλα πολλά και νοσταλγικά, θα μάθεις τα πάντα για την Ιστορία και την εξέλιξη της επιστήμης που άλλαξε την καθημερινότητά μας όσο λίγες, θα παίξεις παλιά video games, θα γράψεις κώδικα σε υπολογιστή 40 ετών, και θα χαζέψεις ξύλινα ποντίκια και 15κιλους φορητούς υπολογιστές. Υπάρχει και η δυνατότητα ιδιωτικών ξεναγήσεων (λεπτομέρειες εδώ).

Μουσείο πολιτικών εξορίστων Άη Στράτη 
Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο, τηλ.: 210 3213488
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Παρασκευή 10:00-13.00 και Σαββατοκύριακο 11-14.00
Είσοδος ελεύθερη

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά μουσεία για την σύγχρονη ελληνική ιστορία, αυτή που σπάνια συζητάμε, φωτίζει την ζωή στην εξορία του Άη Στράτη, και αφηγείται ιστορίες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα, ταινίες και θεματική βιβλιοθήκη. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες όπως η οργάνωση και συγκρότηση των στρατοπέδων, ο αγώνας για επιβίωση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η καλλιτεχνική δημιουργία (σκίτσα, σχέδια, χαρακτικά, πυρογραφίες, ελαιογραφίες, συνθέσεις και γλυπτά των εξόριστων καλλιτεχνών) και η συγκρότηση της μορφωτικής και πολιτικής δουλειάς.

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος 
Νίκης 39, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3225582
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή: 9.00-14.30, Κυριακή: 10.00-14.00, Σάββατο κλειστά
Είσοδος: Ενήλικες 10€, φοιτητές και άνω των 65 ετών 8€

Ο πολιτισμός και η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων ζωντανεύουν μέσα από 10.000 αντικείμενα σπάνιας τέχνης και ιστορικής σημασίας. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν τη Συναγωγή, τις Εβραϊκές Γιορτές, την Ιστορία, το Ολοκαύτωμα, την Ενδυμασία και τον Κύκλο της ζωής. Κατόπιν συνεννόησης υπάρχει η δυνατότητα ιδιωτικής ξενάγησης, ενώ τακτικά διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και περιοδικές εκθέσεις.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων 
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-15.30
Είσοδος: 2€

Το κτίριο που το στεγάζει, ένα υπέροχο αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα, είναι από μόνο του αξιοθέατο, το ίδιο όμως ισχύει και για την εντυπωσιακή συλλογή του, που περιλαμβάνει 1.200 (!) διαφορετικά ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα, από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η έκθεση, αποτέλεσμα 40 χρόνων έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, απλώνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλλεται για να δώσει τον ήχο: μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα. Τα καλοκαίρια στην αυλή του μουσείου φιλοξενούνται συναυλίες και παραστάσεις εμπνευσμένες από την ελληνική μουσική παράδοση (ο περσινός κύκλος συναυλιών «Μουσική και προσφυγική ταυτότητα» είναι διαθέσιμος στο YouTube). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v