3 μουσεία για να ανακαλύψεις στην Αθήνα

Από τον Πικάσο στην Ισλαμική Τέχνη, και από τον Βαν Γκογκ στα 1.200 λαϊκά όργανα, τρία αθηναϊκά μουσεία που έχουν πράγματα να σου πουν.

3 μουσεία για να ανακαλύψεις στην Αθήνα

Πολύς λόγος γίνεται για το Μουσείο της Ακρόπολης, και για το Εθνικό Αρχαιολογικό (δικαίως, γιατί είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου) και λίγος για τα υπόλοιπα, άκρως ενδιαφέροντα μουσεία της Αθήνας. Ώρα να το αλλάξουμε αυτό, συγκεντρώνοντας όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, και στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων.

Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, τηλ.: 210 72 52 895

Μπορεί να μην το θυμάσαι, γιατί ό,τι συνέβη πριν την πανδημία μοιάζει δυο ζωές μακριά, αλλά όταν πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 2019 είχε κάθε μέρα ουρές που έκαναν τον γύρο του τετραγώνου του. Και λογικό, γιατί πόσες φορές έχεις δει Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Ντεγκά, Ροντέν, Τουλούζ Λοτρέκ, Πικάσσο, Μπονάρ, Μπρακ, Λεζέ και Μπαλτύς στην Ελλάδα;

Η συλλογή έργων τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή. Περιλαμβάνει, φυσικά, και σπουδαία έργα ελλήνων ζωγράφων, όπως οι Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης και Τέτσης. Απλώνεται, δε, σε έντεκα ορόφους, με ένα πανέμορφο café-εστιατόριο ανάμεσα στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-18.00, και τις Παρασκευές 10.00-20.00. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10€, ή 15€ με ξενάγηση 90 λεπτών από εξειδικευμένους ξεναγούς του Ιδρύματος σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Λεπτομέρειες και αγορά εισιτηρίων εδώ.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων 
Διογένους 1-3, Πλάκα, τηλ.: 210 3250198

Στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, και φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.200 διαφορετικά ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Η έκθεση, αποτέλεσμα 40 χρόνων έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, απλώνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλλεται για να δώσει τον ήχο: μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα.

Τακτικά στην αυλή του μουσείου φιλοξενούνται συναυλίες και παραστάσεις εμπνευσμένες από την ελληνική μουσική παράδοση (ο περσινός κύκλος συναυλιών «Μουσική και προσφυγική ταυτότητα» είναι διαθέσιμος στο YouTube)

Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-15.30, με εισιτήριο 2€.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης 
Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Θησείο

Το ήξερες ότι η συλλογή του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης κατατάσσεται στη λίστα με τις δέκα κορυφαίες του είδους της σε όλο τον πλανήτη; Τώρα το ξέρεις.

Περισσότερα από 12.000 μικρά και μεγαλύτερα έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής ξυλογλυπτικής, υαλουργίας στολίζουν τις προθήκες του υπέροχου νεοκλασικού που στεγάζει το μουσείο. Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή που συγκρότησε ο Αντώνης Μπενάκης στην Αίγυπτο στις αρχές του 20ου αιώνα, και καλύπτουν ολόκληρους αιώνες, από την πρωτοϊσλαμική εποχή έως και την οθωμανική.

Τα εκθέματα είναι μοιρασμένα σε τέσσερις αίθουσες. Στην πρώτη ο επισκέπτης αντικρίζει έργα της πρώιμης περιόδου, από τον 7ο έως τον 12ο αιώνα, όπως τα κεραμικά με μεταλλικά χρώματα, ξυλόγλυπτα από το Ιράκ του 9ου αιώνα, χάλκινα σκεύη της Φατιμιδικής περιόδου και ενεπίγραφα υφάσματα τιράζ, όπως μια μοναδική ψάθα του 10ου αιώνα από την Τιβεριάδα.

Η δεύτερη αίθουσα έχει εκθέματα από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα, με κεραμικά της εποχής των Σελτζούκων και έργα της Μαμελουκικής περιόδου όπως ένα ορειχάλκινο κιβωτίδιο με την υπογραφή του Ισμαήλ ιμπν Γουάρντ χρονολογημένο το 1220 και έναν οικουμενικό αστρολάβο, έργο του Αχμάντ ιμπν αλ-Σαράτζ του έτους 1328/29.

Η τρίτη αίθουσα περιέχει μια μαρμαροθετημένη αίθουσα υποδοχής από ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα του Καΐρου με το σιντριβάνι του, καφασωτά και πολύχρωμα γύψινα παράθυρα. Άλλα αξιοσημείωτα εκθέματα του 16ου αιώνα είναι η συλλογή των κεραμικών Ιζνίκ και μια βελούδινη σέλλα από τη Προύσα. Η τέταρτη και τελευταία αίθουσα παρουσιάζει όπλα και πανοπλίες και μια σημαντική συλλογή από κοσμήματα της εποχής των Κατζάρων.

Το μουσείο είναι ανοιχτό Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 18:00, με εισιτήριο 9€. Το café στην ταράτσα του είναι σαφώς ένα από τα ωραιότερα café αθηναϊκών μουσείων, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το χάσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v