Summertime and the cooking is easy ή ένα διαφορετικό πιλάφι

Η Αγάπη υποδέχεται το καλοκαιράκι με μια συνταγή για πιλάφι από κριθάρι και ψητά λαχανικά, ένα φαγητό που γίνεται εύκολα, γρήγορα, είναι νόστιμο και υγιεινό. Ευχαριστούμε! 

Summertime and the cooking is easy ή ένα διαφορετικό πιλάφι

Αυτό έγραψα χθες στο στόρι που ανέβασα στο Instagram, παραφράζοντας το υπέροχο τραγούδι Summertime, κι αφού επιτέλους εμφανίστηκε το καλοκαιράκι όπως το γνωρίζουμε. Summertime and the cooking is easy. Έτσι δεν είναι; Περίπου, θα πω, γιατί για να κάνεις μουσακά ή γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες ή γιουβέτσι, όσο να ‘ναι σου βγαίνει λίγο η πίστη. Τα ψητά λαχανικά, όμως, με τα οποία μπορείς να φτιάξεις πολλά νόστιμα φαγητά (δείτε εδώ τι είχα φτιάξει παλιότερα), είναι πανεύκολη υπόθεση.

 

Εδώ και καιρό μου είχε καρφωθεί η ιδέα να δοκιμάσω να φτιάξω πιλάφι με κριθάρι γιατί έχω διαβάσει πως το συγκεκριμένο δημητριακό είναι θησαυρός βιταμινών, ινών και ιχνοστοιχείων. Έχοντας φάει σε κάποιο εστιατόριο πιλάφι από σιτάρι (σιταρότο το ονόμασαν και, να σας πω τη μαύρη μου αλήθεια, βαρέθηκα πια με τα φαγητά που τελειώνουν σε -ότο) που ήταν πολύ νόστιμο κι έχοντας φανταστεί πως και το κριθάρι θα μοιάζει σε υφή και δάγκωμα, όντας λίγο μαστιχωτό, πράγμα που μου αρέσει πολύ, είπα άντε, ας το επιχειρήσω. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ νόστιμο φαγητό και συγχρόνως, υγιεινό. Ακόμη και στον δύσκολο σύζυγό μου άρεσε, γκραν σουξέ. Γίνεται, δε, αρκετά εύκολα και γρήγορα, αφού οι χρόνοι μαγειρέματος των δύο μερών του φαγητού, του κριθαριού και των λαχανικών, είναι σχεδόν ίδιοι, επομένως, κάνοντάς τα ταυτοχρόνως, το φαγητό είναι έτοιμο σε λίγο παραπάνω από ένα μισάωρο.

Για να επιστρέψω στον όρο «πιλάφι», ναι μεν κι αυτό γίνεται ξεκινώντας από καβούρδισμα και κατόπιν με ζωμό, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε ακριβώς από πάνω όλη την ώρα και να ιδρώνουμε ανακατεύοντας μέχρι να πιαστεί το χέρι μας. Ο ζωμός μπαίνει όλος εξαρχής και το ανακάτεμα γίνεται αραιά και πού. Τούτων λεχθέντων, ιδού η συνταγή. Σας βάζω εδώ και το τραγούδι ερμηνευμένο από τους ανεπανάληπτους Ella Fitzgerald και Louis Armstrong για να το μαγειρέψετε μετά μουσικής.

 

ΠΙΛΑΦΙ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Για 4 άτομα ως κυρίως φαγητό.

Πιλάφι
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (αυτή που ονομάζουμε πλασοτέ) βάζουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ένα μεγάλο χοντροκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει. Για να μην τσιγαριστεί αλλά μάλλον να αχνιστεί, το βοηθάμε με λίγο αλάτι και λίγο νερό. Επιμένουμε αρκετά σε αυτό το στάδιο για να ψηθεί και να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε 1-2 σκ. σκόρδου πολύ λεπτοκομμένες ή λιωμένες με το ειδικό εργαλείο, δίνουμε 2-3 ανακατέματα και προσθέτουμε 1 φλ. τσ. κριθάρι και 1 γεμάτο κ. γλ. γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι το κριθάρι να γυαλίσει και να καβουρδιστεί ελαφρώς και να μυρίσει η πάπρικα. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με ένα ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ σκεπάζουμε με 3 φλ. τσ. καυτό σπιτικό ζωμό λαχανικών ή νερό, εάν δεν έχουμε. Σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένο το σκεύος ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι το κριθάρι να απορροφήσει το υγρό, να φουσκώσει, να μαλακώσει και να χυλώσει, προσέχοντας να μείνει σπυρωτό. Η υφή που πρέπει να έχει στο τέλος είναι ελαφρώς μαστιχωτή. Η διαδικασία θα πάρει γύρω στο μισάωρο, ίσως και λίγο παραπάνω. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε σταδιακά λίγο ζωμό ή νερό.

 

Ψητά λαχανικά
Όση ώρα μαγειρεύεται το πιλάφι ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Έχουμε φροντίσει να προθερμάνουμε καλά τον φούρνο στους 190ο C. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα λαχανικά που έχουμε κόψει σε περίπου ίσα κομμάτια: 1 μέτρια μελιτζάνα, 3 μέτρια κολοκύθια, 3 πιπεριές πολύχρωμες (αυτές που βρίσκουμε συσκευασμένες ανά τριάδα, μία πορτοκαλιά, μία κίτρινη και μία κόκκινη) και 15-20 ντοματίνια. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με μπόλικα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (ταιριάζει και το δεντρολίβανο) και λίγη ξερή ρίγανη και τα ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και φουρνίζουμε. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, να «αρπάξουν» ελαφρώς κατά τόπους και να «σκάσουν» τα ντοματίνια. Η διαδικασία θα πάρει γύρω στα 20΄-25΄. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να χλιάνουν.

 

Σερβίρισμα
Ανακατεύουμε απαλά το πιλάφι με τα ψητά λαχανικά, βάζουμε το φαγητό σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.  

 

Tips

  • Το ίδιο φαγητό γίνεται και με άλλα δημητριακά όπως σιτάρι ή πλιγούρι, αλλά και ψευδοδημητριακά που δεν έχουν γλουτένη όπως φαγόπυρο, αμάρανθο, κινόα. Το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος, οπότε θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τη συνταγή.
  • Τα λαχανικά είναι ενδεικτικά και είναι αυτά που εγώ προτιμώ για αυτή την εποχή. Τον χειμώνα θα έβαζα γλυκοπατάτες, σελινόριζα, κουνουπίδι, καρότα.
  • Προτίμησα να χοντροκόψω το κρεμμύδι για να μην χαθεί στο φαγητό. Θα πρέπει, όμως, να το αφήσετε να μαλακώσει καλά στην αρχή.
  • Μπορείτε να προσθέσετε μαϊντανό στο σερβίρισμα. Δεν έβαλα, παρόλο που είχα, γιατί ήθελα να έχω έντονο το άρωμα του φρέσκου θυμαριού. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v