Τα καλύτερα (μη τουριστικά) στην Πλάκα

Αν είσαι κι εσύ από εκείνους που πιστεύουν ότι η Πλάκα δεν έχει ούτε ένα μαγαζί της προκοπής… άφησέ μας να σε εκπλήξουμε.

Τα καλύτερα (μη τουριστικά) στην Πλάκα

Είναι η Πλάκα μακράν η ωραιότερη γειτονιά της Αθήνας; Είναι. Είναι επίσης η πιο τουριστική, πράγμα που σημαίνει πως σε κάποια «παραδοσιακά καφενεία» της θα φας ντολμαδάκια από κονσέρβα και ξαναζεσταμένα κεφτεδάκια, και θα τα πληρώσεις 20€ το άτομο; Ναι, δυστυχώς, κι απ’ αυτό είναι. Δεν είναι, όμως, όλοι ίδιοι (το έπιασες το υπονοούμενο, έρχονται κι εκλογές). Κι αν βαριέσαι να ψάχνεις, εμείς σου συγκεντρώσαμε τα καλύτερά της σε μια λίστα: Καφενεδάκια, εστιατόρια και café, όχι της κατηγορίας «για Πλάκα καλό είναι», της άλλης, της «λόγοι να πας στην Πλάκα σήμερα το βράδυ».

Το Καφενείο 
Επιχάρμου 1 και Τριπόδων, τηλ.: 210-3246916

Φιγουράρει πρώτο σε κάθε τέτοια λίστα, κι είναι επίσης το πρώτο στο οποίο στέλνουμε φίλους απ’ τα ξένα όταν μας ρωτούν πού να φάνε στην Πλάκα. Απλώνει τα τραπέζια του στο γλυκύτατο πεζοδρομάκι της Επιχάρμου, έχει κι ένα φανταστικό εσωτερικό για τα βράδια που κάνει ακόμα ψύχρα. Σερβίρει μεζέδες να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σαν τα θεϊκά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και κάρι (το χιτ του καταλόγου του), τα χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, το μπεκρή μεζέ, το καταπληκτικό σπετσοφάι και τις τυροκροκέτες με απάκι. Συνδυάζουμε με σούπερ κρασάκια σε μεγάλη ποικιλία ασκών και εμφιαλωμένων, και πληρώνουμε γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Γιασεμί
Μνησικλέους 23, τηλ: 213 0417937

Μπορεί ο ορισμός της υπέρμετρης αισιοδοξίας να είναι «Αθηναίος που ξεκινά στις 15.00 μεσημέρι Κυριακής για την Πλάκα, πιστεύοντας ότι θα βρει ελεύθερο τραπέζι στο Γιασεμί» αυτό όμως ποτέ δεν μας σταμάτησε από το να προσπαθούμε. Στα υπέροχα, φωτογενή σκαλάκια του πιάνουμε σιδερένιο τραπεζάκι από νωρίς το πρωί για καφεδάκια και ωραία γλυκά μέχρι τις 2.00 το βράδυ για μπυρίτσες και ποτά. Τον τελευταίο καιρό φιλοξενεί συχνά και live jazz sessions –μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του στο Facebook

Μελίνα 
Λυσίου 22, τηλ.: 210 3246501

Το έτερο πολυφωτογραφημένο café της Πλάκας είναι ένας φόρος τιμή στη Μελίνα, που γεμίζει τους κατακόκκινους τοίχους του με φωτογραφίες και αφίσες της σε ρετρό κορνίζες, αλλά απλώνει και τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο, για να χαζεύεις την περαντζάδα από τη μια και την εντυπωσιακότερη βουκαμβίλια της Αθήνας από την άλλη. Σερβίρει από νωρίς καφεδάκια και πρωινά, το γυρίζει αργότερα σε κοκτέιλ με βάση τα ελληνικά αποστάγματα (στα 8€) σαν το Ouzo Sour με ούζο, ζάχαρη, χυμό λεμόνι, ασπράδι αυγού και Angostura, ή το Raki Mule με ρακή, λεμόνι, ginger beer και αγγούρι. Δες τα όλα αναλυτικά εδώ

Κλεψύδρα 
Θρασυβούλου 9, τηλ.: 210 3212493

Από την υπερυψωμένη –και πλημμυρισμένη γλαστράκια– αυλή της χαζεύουμε αυτό το υπέροχο γκράφιτι του Sonke, και την περαντζάδα που κατηφορίζει προς τους Αέρηδες. Εδώ απολαμβάνουμε από νωρίς καφεδάκια και νόστιμες σπιτικές πίτες, αλλά και ολόφρεσκα γλυκά, σαν τη σοκολατόπιτα και το cheesecake –τα οποία και συνιστούμε να προτιμήσεις έναντι των ολίγον «τουριστίκ» ποικιλιών. Όσο παίρνει να βραδιάζει, το γυρνάμε σε ουζάκια και ρακόμελα… και η ζωή είναι ωραία.

Grande Dame 
Νίκης 46, τηλ.: 6936060481

Το εστιατόριο που άνοιξε πέρυσι ο σεφ Γιάννης Σολάκης στις παρυφές της Πλάκας, στεγάζεται σε ένα φαντασμαγορικό κτίριο του 1817 και σερβίρει ένα καταπληκτικό δημιουργικό μενού ό,τι πρέπει για τις φορές εκείνες που λέμε να πάμε για φαγητό «κάπου καλά». Στο μενού του ξεχωρίζουν προτάσεις σαν το καπνιστό χταπόδι με μελιτζανοσαλάτα, οι γαρίδες Μικρολίμανο με σάλτσα ντομάτας και θρυμματισμένη φέτα, και το παλατιανό αρνάκι με κουσκούς, κομματάκια βερίκοκου και πικάντικη σάλτσα. Συνοδεύεις με ποτήρι κρασί από μια άκρως ενδιαφέρουσα λίστα του ελληνικού αμπελώνα, και πληρώνεις περί τα 35€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v