Οι γκολτζήδες των 90s που μας έμαθαν μπαλίτσα

Ο Ντεμίνιο, ο Αλεξανδρής, ο τρελός ο Πολωνός Βαζέχα και τα άλλα παιδιά των 90s που είχαν ερωτική σχέση με τα δίχτυα των αντίπαλων ομάδων.

Οι γκολτζήδες των 90s που μας έμαθαν μπαλίτσα

Μπορεί να ακούγεται κλισέ ωστόσο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα επιβεβαιώνεται πως η πεμπτουσία του πιο δημοφιλούς αθλήματος είναι το γκολ. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε κι οι γκολτζήδες λατρεύονται από τους φιλάθλους περισσότερο από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Εφόσον λοιπόν στέλνεις τη μπάλα στο μπακλαβωτό σε συχνή βάση έχεις όλα τα φόντα να λατρευτείς σαν ποδοσφαιρικός θεός όπως συνέβη με κάποιους από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς που πάτησαν το πόδι τους στα γήπεδα των τιμημένων ελληνικών 90s.

Ντέμης Νικολαΐδης

Ένα όνομα, μια κιτρινόμαυρη ιστορία ο Ντέμης Νικολαΐδης ο οποίος πρόλαβε σε 189 συμμετοχές στο πρωτάθλημα να στείλει την μπάλα στα δίχτυα 176 φορές (από το 1996 μέχρι το 2003). Πριν είχε στάξει 49 γκολάκια και με την φανέλα του Απόλλωνα (το διάστημα 1993-1996). Ο θρυλικός πανηγυρισμός στα κάγκελα της σκεπαστής, το τατού με τον δικέφαλο στο μπράτσο κι η άρνησή του να πάει στον Ολυμπιακό, τον έκαναν το αγαπημένο παιδί όλων των Αεκτζήδων. Η ικανότητα του Ντεμίνιο να σκοράρει στα ντέρμπι, ανάγκασε και τους αντιπάλους να του βγάλουν το καπέλο ενώ στις εξέδρες ακούγονταν εμπνευσμένα συνθήματα όπως Σε βλέπει ο Ελευθερόπουλος και τρέμει, γεια σου Ντέμη. Σε έναν τελικό Κυπέλλου με τον Ιωνικό (2000) σήκωσε το χέρι του, για να υποδείξει στον διαιτητή ότι έβαλε γκολ με το χέρι, γεγονός που επιβραβεύθηκε με βραβείο Fair Play από τη FIFA.

Κριστόφ Βαζέχα

Το 1989 ένας άγνωστος Πολωνός ονόματι Κριστόφ Βαζέχα ήρθε στον Παναθηναϊκό από την άσημη ομάδα της Ρουχ Χορζόφ, χωρίς να ξέρει πως έμελλε να γίνει ίσως ο σημαντικός ξένος ποδοσφαιριστής που θα φόραγε την πράσινη φανέλα. Ο Βαζέχα έμεινε για 15 χρόνια στην ομάδα του Παναθηναϊκού και σε 390 συμμετοχές σημείωσε 244 τέρματα σηκώνοντας 5 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ομάδα. Ο τρελός ο Πολωνός είχε γίνει ο φόβος κι ο τρόμος των αντιπάλων, ενώ αποτέλεσε βασικό γρανάζι στη μηχανή του «Τριφυλλιού» κατά τη διάρκεια της λαμπρής του πορείας στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996. Το γκολ του δε στην Ολλανδία εναντίον του Άγιαξ ύστερα από το σλάλομ του Δώνη πρέπει να έχει σημειώσει ρεκόρ πανηγυρισμών σε όλα τα καφενετηςτης χώρας εκείνη την περίοδο.

Αλέξης Αλεξανδρής

Πριν ο πρίγκιπας Ντούσαν Μπάγεβιτς ίνει «βάτραχος» λόγω της μετακίνησης του στο Λιμάνι και την ομάδα του Ολυμπιακού υπήρξε ένας άλλος ποδοσφαιριστής που είχε μπει στα μαύρα κατάστιχα των Αεκτζήδων όταν πήρε την απόφαση να φορέσει τα ερυθρόλευκα. Ο Αλέκος Αλεξανδρής στα τέσσερα χρόνια του στην ΑΕΚ σημείωσε 49 γκολ σε 89 συμμετοχές (από το 1991 μέχρι το 1994) κατακτώντας μάλιστα τρία σερί πρωταθλήματα. Στον Ολυμπιακό συνέχισε τη λαμπρή του καριέρα αφού σε εννιά χρόνια πήρε επτά πρωταθλήματα, στέλνοντας 176 φορές την μπάλα στην αντίπαλη εστία σε σύνολο 242 συμμετοχών (από το 1994 μέχρι το 2003). Αέρινος και πολύ γρήγορος είχε το σωστό τελείωμα ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις που θα του παρουσιαζόταν.

Γκρεγκ Μπρούστερ

Αν άκουγες τη δεκαετία του 90 τη φράση Σκωτσέζχος γκολτζής στον Ιωνικό μάλλον θα νόμιζες ότι ακολουθεί κάποιο ποδοσφαιρικό ανέκδοτο. Όταν όμως έμπαινε στην κουβέντα το όνομα του Γκρεγκ Μπρούστερ τότε κόβονταν με τη μια τα γελάκια. Ο Μπρούστερ πέτυχε 45 γκολ σε 155 συμμετοχές (από το 1996 μέχρι το 2001) παίρνοντας από το χεράκι την ομάδα της Νίκαιας και βγάζοντας την μέχρι τα ευρωπαϊκά σαλόνια. Έκτοτε μνημονεύεται σαν ένας Killer επιθετικός από αυτούς που σπάνια βλέπαμε στο ελληνικό πρωτάθλημα να φοράνε τη φανέλα μικρότερων ομάδων.

Ίλια Ίβιτς

Άλλος ένας επιθετικός που είχε ερωτική σχέση με τα δίχτυα, ο Ίλια Ίβιτς έφερε τη φινετσάτη παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο φορτώνοντας με μπόλικα τέρματα τις αντίπαλες εστίες. Από το 1994 έως και το 1999 έβαλε 64 γκολ σε 119 συμμετοχές με τη φανέλα του Ολυμπιακού σηκώνοντας 3 πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο. Μετά από ένα διάλειμμα στην Ιταλία και την Τορίνο επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα για να αγωνιστεί με τη φανέλα του Άρη πριν υπογράψει στην ΑΕΚ όπου κι έκλεισε τη σπουδαία καριέρα του. Εκεί σε 47 παιχνίδια σημείωσε 18 τέρματα σημειώνοντας το νικητήριο γκολ σε ματς κυπέλλου της Ένωσης με τον Ολυμπιακό και χαρίζοντάς της τελικά το τρόπαιο.

Βεριντιάνο Μαρσέλο

Ο Μαρσέλο έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Ξάνθης με την οποία σημείωσε 75 τέρματα σε 209 συμμετοχές (1989-1996), αποτελώντας έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες της ιστορίας της. Ο Μαρσέλο ανάγκασε με την απόδοσή του την ΑΕΚ να τον βάλει στο ρόστερ της ΑΕΚ. Εκεί σε τρεις σεζόν πέτυχε 23 γκολ σε 56 συμμετοχές και κατέκτησε ένα κύπελλο. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής αγαπήθηκε όσο λίγοι στη χώρα μας και πολλοί ήταν αυτοί που του υποκλίθηκαν στο ταλέντο του.

Ντανιέλ Μπατίστα

«Έκανες το στάδιο μπου@@@λο ρε Ντανιέλο» ήταν το σύνθημα που δονούσε κάθε γήπεδο που εμφανιζόταν ο Ντανιέλ Μπατίστα ο οποίος μεγαλούργησε εντός γηπέδων φορώντας κατά σειρά τις φανέλες του Εθνικού, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ ξανά και του Άρη από το 1986 μέχρι το 2001. Ο Γκούλιντ των φτωχών όπως τον έλεγαν οι δημοσιογράφοι πέτυχε στο ελληνικό πρωτάθλημα 97 γκολ σε σύνολο 317 συμμετοχών κι ήταν πολλοί οπαδοί διαφόρων ομάδων που ακόμη ορκίζονται αιώνια πίστη στο δολοφονικό του σουτ.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v