Οι ξένοι ποδοσφαιριστές που μάτωσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα

Ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Νάτσο Σκόκο, ο Αραούχο και τα άλλα «ξένα» παιδιά της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ που αγαπήθηκαν λες και γεννήθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι ξένοι ποδοσφαιριστές που μάτωσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα

Η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν θα έχει τη σφραγίδα της ΑΕΚ. Είτε πάρει το πρωτάθλημα η εξαιρετική ομάδα του Αλμέιδα είτε όχι η επιστροφή στα ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας, μετά από 19,5 χρόνια προσφυγιάς συγκαταλέγεται στις πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας της. Τις λαμπρές στιγμές ωστόσο πέρα από τα γήπεδα τις χαρίζουν κυρίως οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που φοράνε την κιτρινόμαυρη φανέλα. Για αυτόν τον λόγο ξεχωρίσαμε τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές της πρόσφατης ιστορίας της ΑΕΚ που έγιναν σύνθημα στις εξέδρες της Ένωσης και φόβος και τρόμος για τους αντιπάλους τους.

Τόνι Σαβέβσκι

Αν ρωτήσεις τους οπαδούς της ΑΕΚ τι σημαίνει για αυτούς ο Τόνι Σαβέβσκι, θα σου απαντήσουν πως ήταν ένας από εμάς. Βλέπεις, πολύ δύσκολα θα βρεις ξένο ποδοσφαιριστή που να αγαπήθηκε περισσότερο στην ΑΕΚ από τον Τόνι Σαβέβσκι. Ο Τόνι έγραψε ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα με την καριέρα του στον Δικέφαλο να είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή με 356 συμμετοχές, 51 γκολ, 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 1 λιγκ καπ. Τον Ιανουάριο του 2001 ο Σαβέβσκι κρέμασε τα παπούτσια και αμέσως ανέλαβε προπονητής της Ένωσης στη θέση του Παθιακάκη, με τεχνικό σύμβουλο τον Ευγένιο Γκέραρντ. Το καλοκαίρι της ίδιας περιόδου η τότε διοίκηση τον “αδειάζει” από τη θέση του τεχνικού φέρνοντας στη Φιλαδέλφεια τον Φερνάντο Σάντος. Ο Σαβέβσκι δεν κράτησε κακία στην πολυαγαπημένη του ΑΕΚ κι έτσι από το 2004 έως και το 2012 προπονεί την Κ-20 ομάδα της ΑΕΚ.

Νάτσο Σκόκο

Ο Νάτσο Σκόκο έμεινε μόλις μια τριετία στην ΑΕΚ και της χάρισε μονάχα ένα Κύπελλο. Ωστόσο, δεν υπάρχει αφιέρωμα με τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα στο οποίο να μην περιλαμβάνεται το όνομά του. Βλέπεις, ο Αργεντίνος «υδραυλικός» έκανε πράματα και θαύματα όσο έπαιζε στην ΑΕΚ χαρίζοντας στους φιλάθλους στιγμές αγνής ποδοσφαιρικής μαγείας. Σε 104 συμμετοχές ο Νάτσο Σκόκο σημείωσε 32 γκολ, κι έγινε σύνθημα στις αεκτζήδικες κερκίδες καθώς κάποια εξ αυτών ήταν σπάνιας ομορφιάς όπως εκείνο το χαρακτηριστικό με τον Άρη από τα 45 μέτρα αλλά και εκείνα που πέτυχε εναντίον του Ολυμπιακού.

Ίσμαελ Μπλάνκο

Στην αργεντίνικη παροικία της ΑΕΚ στο τέλος της δεκαετίας του 2000 ο Ίσμαελ Μπλάνκο κατείχε εξέχουσα θέση αφού ήταν ο βασικός επιθετικός της ομάδας. Η ερωτική σχέση που είχε με τα δίχτυα τον έκανε όπως ήταν αναμενόμενο εξαιρετικά αγαπητό στους οπαδούς της ΑΕΚ που τον είδαν να πετυχαίνει 71 γκολ σε σύνολο 118 συμμετοχών και να αναδεικνύεται για δύο σεζόν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο Αργεντίνος στράικερ σήκωσε ένα κύπελλο με την κιτρινόμαυρη φανέλα προσφέροντας πολλές χαρές με τα γκολ του στους Αεκτζήδες.

Αντρές Σιμόες

Από το 2015 μέχρι το 2022 η ΑΕΚ είχε ένα μηχανάκι στον χώρο του κέντρου που άκουγε στο όνομα Αντρές Σιμόες. Ο Πορτογάλος έγραψε 139 συμμετοχές στο κοντέρ του σκοράροντας την ίδια περίοδο 7 τέρματα. Αποτέλεσε βασικό κι αναντικατάστατο μέλος της ΑΕΚ για αρκετές σεζόν συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση ενός κυπέλλου κι ενός πρωταθλήματος (το πρώτο μετά από 24 χρόνια για την ομάδα της ΑΕΚ) από τους κιτρινόμαυρους. Το συνεχές τρέξιμο και τα ακούραστα πνευμόνια του αλλά και η αυτοθυσία που έδειχνε για να κερδίσει η ομάδα, τον έκαναν πολύ αγαπητό στους Αεκτζήδες.

Αραούχο

Ο έρωτας των οπαδών της ΑΕΚ με τον Αραούχο ήταν κεραυνοβόλος αφού το ταλέντου του Αργεντινού επιθετικού ήταν τέτοιο που δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Ο Αραούχο μετά από μια σειρά δανεισμών στην ΑΕΚ από τη Λας Πάλμας (τρεις φορές σε ένα διάστημα πέντε ετών) μέχρι τον Ιούλιο του 2021 όταν και αποκτήθηκε με μεταγραφή για να μείνει για τέσσερα χρόνια ακόμη στην αγαπημένη του ΑΕΚ. Τον Φεβρουάριο του 2022 έπιασε το ψυχολογικό όριο των 100 συμμετοχών στην ΑΕΚ (σκοράροντας 34 γκολ την ίδια περίοδο) βάζοντας τον σε ένα κλειστό κλαμπ ελάχιστων ξένων ποδοσφαιριστών που έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο. Έκτοτε συνεχίζει ακάθεκτος φιλοδοξώντας φέτος να σηκώσει κι άλλο ένα πρωτάθλημα μετά από εκείνο του 2018, που είχε καταλυτικό ρόλο στην επίτευξή του.

Μάρκο Λίβαγια

Το ολίγον πικάντικο σύνθημα «απόψε κάνει μάγια η π@@@@α του Λιβάγια» δονούσε τα γήπεδα που έπαιζε η ΑΕΚ από το 2017 έως το 2021 χάρη στην απόδοση του Κροάτη επιθετικού που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς της Ένωσης. 101 συμμετοχές και 28 γκολ ήταν αρκετά για να δείξει τα καντάρια μπάλας που ήξερε παρότι σε κάποια ντέρμπι ήταν κατώτερος των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει το σπουδαίο ταλέντο του. Αριστοτεχνικά κοντρόλ, ευφυείς ντρίπλες αλλά και υπέροχες ασίστ, ήταν μόνο κάποιες από τις υπέροχες στιγμές που χάρισε ο Λιβάγια στην ΑΕΚ.

Ζούλιο Σέζαρ

Ο Ζούλιο Σέζαρ ήταν ένας Βραζιλιάνος μάγος των γηπέδων που αγωνίστηκε την περίοδο 2005-2008 στην ΑΕΚ. Παρότι δεν κατάφερε να πάρει έναν τίτλο με τους κιτρινόμαυρους, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου, καθώς σημείωσε με απευθείας εκτέλεση το νικητήριο γκολ της ΑΕΚ εναντίον της Μίλαν (στις 21 Νοεμβρίου 2006) στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σέζαρ σημείωσε 18 γκολ συνολικά σε 87 συμμετοχές κι έκανε πολλές φορές «χαζούς» τους αντιπάλους του με τις ντρίπλες και τις ποδοσφαιρικές του εμπνεύσεις.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v