Μακροζωία σε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας: η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα περιορίζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Μακροζωία σε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών
Μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης The British Medical Journal, υποδεικνύει ότι… 5 μήλα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα. Η νέα ανάλυση 16 παγκόσμιων ερευνών υπέδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε πέντε μερίδες ημερησίως περιορίζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο η ωφέλεια για την υγεία σας δεν πρόκειται να αυξηθεί εφόσον αποφασίσετε να ξεπεράσετε αυτές τις πέντε μερίδες στην καθημερινή σας διατροφή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα μελετών από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη στις οποίες συμμετείχαν 833 χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 χιλιάδες απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ερευνητές από Κίνα και ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου απ’ οποιοδήποτε αίτιο και κατά κύριο λόγο από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο μέσος κίνδυνος πρόωρου θανάτου περιορίστηκε κατά 5% για κάθε παραπάνω μερίδα φρούτων και λαχανικών μέχρι τις πέντε μερίδες ημερησίως, αλλά όχι όταν οι μερίδες είναι περισσότερες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η δρ Βικτόρια Τέιλορ, διατροφολόγος της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, μόνο το 30% των ενηλίκων και το 41% των ηλικιωμένων καταναλώνει τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v