5 θρεπτικά μέρη φρούτων και λαχανικών που δεν τρώμε

Ποια είναι τα θρεπτικά μέρη των πιο γνωστών φρούτων και λαχανικών στα οποία δεν κάνουμε την… τιμή να τα φάμε και τι χάνουμε; Δείτε 5 «παρεξηγημένα» παραδείγματα.
5 θρεπτικά μέρη φρούτων και λαχανικών που δεν τρώμε
Αρκετοί από εμάς ωφελούμαστε από την «στάνταρ» συνιστώμενη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών – περίπου δύο κούπες φρούτα και δύο με τρεις κούπες λαχανικά την ημέρα – όμως πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε τα θρεπτικά στοιχεία που… πετάμε;
Ναι, καλά καταλάβατε. Οι φλούδες και τα κοτσάνια των πιο «διάσημων» φρούτων και λαχανικών κρύβουν μπόλικα θρεπτικά συστατικά τα οποία δυστυχώς καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Η φλούδα του μήλου

Μήλα μου για… φλούδα. Στην φλούδα του μήλου μας περιμένουν σημαντικά αντιοξειδωτικά όπως η κερσετίνη (βοηθά στη καλή λειτουργία των πνευμόνων και του μυαλού) και φυσικά φυτικές ίνες. Οι τελευταίες, βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στη φλούδα, παρά στη σάρκα του φρούτου. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να πλύνετε καλά το φρούτο πριν το καταναλώσετε με τη φλούδα.

Η φλούδα του πορτοκαλιού

Φλούδα… πολύ πορτο-καλή. Σύμφωνα με μελέτη του 2004, ένα χημικό στη φλούδα του πορτοκαλιού και άλλων εσπεριδοειδών έχει θετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης, ενώ «συναγωνίζεται» αντίστοιχα φάρμακα. Στην ίδια μελέτη, κάποια συστατικά που βρίσκονται στην φλούδα και ονομάζονται πολυμεθοξυλικές φλαβόνες, φάνηκαν να έχουν σημαντική δράση στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και λοιμώξεων. Επίσης, η φλούδα περιέχει τετραπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με το κυρίως φρούτο. Μην την φάτε σκέτη, αλλά προσθέστε ξύσμα σε διάφορα φαγητά για γεύση και άρωμα (π.χ. στο κρέας και τα όσπρια) ή φτιάξτε γλυκό του κουταλιού με αυτήν.

Τα φύλλα του παντζαριού

Μπορεί να τρώμε τον βολβό τους στις σαλάτες, όμως τα φύλλα των παντζαριών κάθε άλλο παρά «άχρηστα» είναι. Τα φύλλα είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη Α και Κ, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους.

Η φλούδα από το καρπούζι

Η χυμώδης σάρκα αυτού του φρούτου – σήμα κατατεθέν ότι το καλοκαίρι είναι εδώ, περιέχει ένα αμινοξύ εν ονόματι λ-κιτρουλίνη, το οποίο αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις και ανακουφίζει τους μύες από το «πιάσιμο» λόγω της έντονης άσκησης. Όμως η κιτρουλίνη, η οποία επίσης βοηθά στην απομάκρυνση του αζώτου από το αίμα, υπάρχει σε γενναίες δόσεις και στη φλούδα του. Μπορείτε να βάλετε κομματάκια από το «λευκό» κομμάτι της φλούδας σε smoothies μαζί με τη σάρκα του καρπουζιού και άλλα φρούτα εποχής για έναν θρεπτικό και δροσερό συνδυασμό.

Τα σπόρια της κολοκύθας

Την επόμενη φορά που θα… ξεκοιλιάσετε μια κολοκύθα για να φτιάξετε λαχταριστή κολοκυθόπιτα, αφήστε στην άκρη τα σπόρια της – υπάρχει λόγος. Περίπου μισή κούπα από αυτά περιέχουν κάτι παραπάνω από την συνιστώμενη ημερήσια δόση Μαγνησίου (χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με προβλήματα στην καρδιά, με οστεοπόρωση και πονοκεφάλους), Ψευδάργυρου, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και τριπτοφάνης, μιας ουσίας που βοηθά στο να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Δείτε εδώ μια συνταγή για το πώς μπορείτε να μετατρέψετε τα σπόρια σε λαχταριστό σνακ.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v