ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Όσα θέλατε πάντα να μάθετε για τον πόνο στην μέση

Τι τον προκαλεί, τι τον θεραπεύει και πότε πρέπει να ανησυχήσετε; Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τον πόνο που ταλαιπωρεί σχεδόν όλους τους ενήλικες.

Όσα θέλατε πάντα να μάθετε για τον πόνο στην μέση

Οι στατιστικές λένε πως κάθε –μα κάθε– μήνα το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο υποφέρει από πόνο στη μέση. Μετά τον βήχα και τα κρυολογήματα, ο συγκεκριμένος πόνος είναι η πιο συχνή αιτία επίσκεψης στον γιατρό. Παρά την πληθώρα θεραπευτικών μεθόδων (από βελονισμό και φυσιοθεραπείες μέχρι φάρμακα και χειρουργεία) τίποτα δεν είναι αποτελεσματικότερο για την καταπολέμησή του από την άσκηση –όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι τη στιγμή που πονάτε περισσότερο, η ελαφριάς μορφής άσκηση κάνει θαύματα ενάντια στον συγκεκριμένο πόνο.

Γιατί πονάει η μέση μου;

Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς. Οι γιατροί συχνά περιγράφουν τον πόνο που οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε ως μη συγκεκριμένο, πράγμα που σημαίνει πως υποβόσκουσες σοβαρές ασθένειες (όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα ή ο πόνος από άλλα όργανα) έχουν αποκλειστεί ως αιτία. Σύμφωνα με την χειροπρακτικό Shanthini Fonseka, «η ρίζα του προβλήματος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η πρόωρη παραμόρφωση που προκαλείται από άσκηση υπερβολικής πίεσης στη μέση, κακή στάση του σώματος, έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης, ή κακή διατροφή». Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται οι υπέρβαροι, οι καπνιστές, οι έγκυες, και όσοι πάσχουν από κατάθλιψη ή παίρνουν αναβολικά.

Πώς μπορώ να ξέρω αν είναι επικίνδυνο;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου, μόλυνσης ή επικίνδυνης πίεσης που ασκείται στη σπονδυλική στήλη. Θα πρέπει να ανησυχήσετε για αυτά αν κάνετε μακροχρόνια χρήση αναβολικών, αν έχετε ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια, ή αν έχετε ή είχατε ποτέ κάποιο σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Σε κάθε περίπτωση, πριν πανικοβληθείτε, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Τι να κάνω για να περάσει;

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η καλύτερη θεραπευτική μέθοδος είναι η ελαφριά άσκηση: γιόγκα, πιλάτες και διατάσεις είναι οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοί σας. Επίσης, αποφύγετε να μένετε για ώρες ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, πιστεύοντας ότι έτσι θα περάσει. Μπορείτε να πάρετε ένα απλό παυσίπονο, έχοντας όμως στο μυαλό σας ότι η συμβολή του σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μικρή: στους περισσότερους ανθρώπους, ο συγκεκριμένος πόνος περνά έτσι κι αλλιώς γρήγορα, και από μόνος του.

Οι γιατροί προειδοποιούν για την ανησυχητική αύξηση στην κατανάλωση δυνατών οπιούχων, που περιέχουν κωδείνη. Μέχρι στιγμής, έχουμε βάση ερευνών λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους και σημαντικά στοιχεία για τις δυσάρεστες παρενέργειές τους.

Πονάει η μέση μου εδώ και ένα μήνα, τι μπορώ να κάνω;

Η φυσιοθεραπεία είναι αποτελεσματική ενάντια στον πόνο που διαρκεί περισσότερες από τέσσερις ή έξι εβδομάδες. Υπάρχουν κάποια στοιχεία για την βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του βελονισμού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθά και η χειροπρακτική.


σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Όποτε οι άνθρωποι μοιάζουν ο ένας στον άλλον, έχουν την τάση να αρέσει ο ένας στον άλλον."

Anthony Robbins, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

  • 1567 - Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
    1701 - Ο Γάλλος μεγαλέμπορος Αντουάν ντε λα Μοτ ιδρύει στις Η.Π.Α. το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία "Fort Détroit" ("Οχυρό του Πορθμού").
    1923 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.

© 2002-2017 MEDIA2DAY