Συμπτώματα υπερκόπωσης: Όταν το σύστημα «δεν τραβάει»

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερκόπωσης και ποια η θεραπεία της; Οι ειδικοί δίνουν ξεκούραστες απαντήσεις.
Συμπτώματα υπερκόπωσης: Όταν το σύστημα «δεν τραβάει»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τον τελευταίο καιρό νοιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και η υπνηλία στην δουλειά σας φέρνει σε απόσταση αναπνοής από το… πληκτρολόγιο; Αν ναι, τότε πιθανώς να «πάσχετε» από υπερκόπωση.

Η πάθηση και τα συμπτώματα

Τι είναι η τόσο δημοφιλής στις ημέρες μας υπερκόπωση; Πρόκειται για ένα σύνολο διαφορετικών μεταξύ τους συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και τα οποία έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την επίμονη κούραση, η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα μήνα, ενώ υποτροπιάζει μέσα στον χρόνο. Που οφείλεται αυτή;

«Υπό συνθήκες αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, βιολογικά αντανακλαστικά τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία των σπλάγχνων, οδηγούν σε αυξημένη λειτουργία ζωτικών οργάνων, η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και εξάντλησή τους, όταν η ξεκούραση και η αναπλήρωση της ενεργειακής εφεδρείας των κυττάρων είναι ανεπαρκής», περιγράφει σχετικά η κ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ειδική Παθολόγος.

«Προοδευτικά η κόπωση μετατρέπεται σε υπερκόπωση και δεν αποκαθίσταται μετά από συνήθη μέτρα ξεκούρασης. Αποτέλεσμα, οι ασθενείς νοιώθουν γενικευμένη ατονία, η οποία παρεμποδίζει σημαντικές σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Ορισμένες φορές μάλιστα το σύμπτωμα είναι τόσο έντονο, που ο ασθενής αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να ανταποκριθεί πλέον σε στοιχειώδη καθήκοντα της καθημερινότητας», προσθέτει η ίδια.

Άλλα συμπτώματα της υπερκόπωσης περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, αρθραλγίες, πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη ή στον αυχένα, αδενοπάθεια κυρίως της τραχηλικής χώρας, ταχυκαρδία και δυσφορία μετά από ήπια σωματική δραστηριότητα. Επίσης, προβλήματα πέψης, διαταραχές ύπνου, έλλειψη διάθεσης, νευρικότητα και προβλήματα συγκέντρωσης ή μνήμης.

Όσον αφορά τα αίτια της υπερκόπωσης, πέραν από την ανεπαρκή ξεκούραση που αναφέραμε πιο πάνω, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις κακές διατροφικές συνήθειες, την κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ και τον σύγχρονο, αγχώδη τρόπο ζωής. Υπάρχουν επίσης και ορισμένα νοσήματα τα οποία μας καθιστούν πιο επιρρεπή στην υπερκόπωση. Ενδεικτικά, μερικά εξ’ αυτών είναι η αναιμία, η υπόταση, οι ορμονικές διαταραχές, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος, η νεφρική ανεπάρκεια και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Η θεραπεία

Η θεραπεία για την υπερκόπωση δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά συμπτωματική αναλόγως την περίπτωση του ασθενή. Σε αρκετά άτομα η υπερκόπωση αντιμετωπίζεται με την πάροδο του χρόνου, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η πάθηση παρουσιάζει ύφεση και υποτροπή. «Η θεραπεία της υπερκόπωσης γίνεται κατά κύριο λόγο με φάρμακα, ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα, ενώ η σωστή παθολογική εξέταση κατευθύνει τη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία», επισημαίνει η κ. Μοσχοβάκη. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σε έναν παθολόγο, εφ' όσον τα συμπτώματα επιμένουν, κρίνεται αναγκαία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v