Παιδικές αρρώστιες: Τι να προσέξετε πριν τον παιδίατρο

Όσοι έχετε παιδί σε παιδικό σταθμό έχετε ήδη καταλάβει ότι διανύετε μία περίοδο που οι παιδικές αρρώστιες κάνουν… πάρτι! Μάθετε να διακρίνετε τις συνηθέστερες από αυτές για να λάβετε τα μέτρα σας εγκαίρως.
Παιδικές αρρώστιες: Τι να προσέξετε πριν τον παιδίατρο
Μπορεί τα αμέτρητα εμβόλια να έχουν εξαφανίσει πολλές παιδικές ασθένειες, υπάρχουν όμως άλλες τόσες εκεί έξω, οι οποίες δύσκολα μπορούν να αποφευχθούν, ενώ συχνά δεν γίνονται καν αντιληπτές κατά τα πρώτα τους στάδια.

Λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, το ιατρικό ηλεκτρονικό περιοδικό Webmd.com απαριθμεί κάποιες από τις συνηθέστερες παιδικές αρρώστιες και τα συμπτώματά τους για να είστε πάντα σε επαγρύπνηση πριν καλέσετε τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας δώσει την σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός
Ο RSV (respiratory syncytial virus) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος παγκοσμίως, προσβάλλοντας νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά, ενώ ευθύνεται για τo μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Οι λοιμώξεις από τον RSV εμφανίζονται αργά το φθινόπωρο και διαρκούν έως τα τέλη της άνοιξης. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι χαρακτηρίζονται οι χειμερινοί μήνες, καθώς τότε πραγματοποιείται σχεδόν το 90% εισαγωγών στο νοσοκομείο, με διαγνωσμένη βρογχιολίτιδα, σε παιδιά και βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Συμπτώματα: Εμφανίζεται ως κοινή γρίπη, με πυρετό, μύτη που «τρέχει» και βήχα, ενώ η αναπνοή στα μισά τουλάχιστον βρέφη που υποφέρουν από τον ιό ακούγεται ως συριγμός.

Κοκίτης
Ο κοκίτης είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο και για την οποία ασφαλή διάγνωση μπορεί να κάνει μόνο ο γιατρός. Συναντάται συνήθως σε πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, αφού το εμβόλιο δεν τα καλύπτει επαρκώς παρά μόνο μετά την τρίτη δόση.
Συμπτώματα: Το παιδί σας θα παρουσιάσει έντονο, ξερό βήχα, δηλαδή τριάντα ή σαράντα φορές επεισόδιο βήχα σε μία ανάσα, για μεγάλο διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί νιώθει καλύτερα μετά από μία εβδομάδα. Σε σοβαρές, όμως, περιπτώσεις ίσως χρειαστεί νοσηλεία.

Μόλυνση στα αυτιά
Τα μικρά παιδιά εμφανίζουν συχνά μολύνσεις στα αυτιά λόγω των μικρών ευσταχιανών σαλπίγγων. Πρόκειται για σωλήνες που ενώνουν το αυτί με τον λάρυγγα και που «μπλοκάρουν» όταν ένα κρύωμα προκαλέσει φλεγμονή. Τότε το υγρό της φλεγμονής παγιδεύεται στη μέση του αυτιού, πίσω από το τύμπανο, επιτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.
Συμπτώματα: Πόνος, τον οποίο το μωρό σας μπορεί να δείξει δρώντας περίεργα, τραβώντας το αυτί του, αν είναι ευέξαπτο κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή αν κλαίει όταν ξαπλώνει. Άσπρο ή κίτρινο έκκριμα από το αυτί, που μπορεί να έχει δυσάρεστη οσμή. Δυσκολία στην ακοή. Πυρετός, συνήθως μεταξύ 37.78 έως 40 βαθμούς.

Νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος
Πρόκειται για μία οξεία, αυτοπεριοριζόμενη, ιογενή νόσο που προκαλείται από τον ιό Coxsackie A16 ή Α10. Συχνά παρατηρούνται εξάρσεις σε ομάδες παιδιών, ειδικότερα σε παιδικούς σταθμούς. Η νόσος μεταδίδεται με άμεση ή στενή επαφή με τις εκκρίσεις από τη μύτη ή το στόμα, ενώ μεταδίδεται και με τα κόπρανα.
Συμπτώματα: Μικρές αλλοιώσεις γκρι χρώματος παρόμοιες με φλύκταινες εμφανίζονται μέσα στο στόμα και τον λαιμό, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και στις παλάμες, στα δάκτυλα και στα πέλματα των ποδιών. Το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να καταπιεί, να έχει ελαφρύ πυρετό και πιθανώς εμετούς.

Κόκκινο μάτι (επιπεφυκίτιδα)
Συχνά προκαλείται από τους ίδιους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το κατά πόσο θα χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις «φεύγει» μέσα σε τέσσερις με επτά ημέρες.
Συμπτώματα: Δάκρυα, κοκκινίλα, φαγούρα και βλεφαρίδες που «κολλάνε» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επιπεφυκίτιδας.

Λοιμώδες ερύθημα ή πέμπτη νόσος
Το λοιμώδες ερύθημα -ή πέμπτη νόσος- είναι μια οξεία εξανθηματική νόσος, η οποία οφείλεται στον ιό παρβοϊό Β19. Προσβάλλει τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων, παιδιά δηλαδή ηλικίας 2-12 ετών. Η θεραπεία δεν απαιτεί απομόνωση και ο παιδίατρος θα αποφασίσει για τα φάρμακα που θα χορηγηθούν.
Συμπτώματα: Χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα, που μοιάζει σαν το παιδί να έχει δεχτεί χαστούκι. Σπάνια συνοδεύεται από κνησμό και συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 1 με 4 ημέρες. Γενικά τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι ήπια: Μία με δύο ημέρες πριν το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστούν κακοδιαθεσία, δέκατα, ρινική καταρροή και δυσκολία στην κατάποση.

Νόσος Kawasaki
Η νόσος με το... δίτροχο όνομα εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών, χωρίς να αποκλείονται τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι. Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, πάντως δεν είναι μεταδοτική. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια τυχαία, ιογενή ή άλλη, λοίμωξη. Το χαρακτηριστικό της είναι πως προκαλεί φλεγμονή και εξασθένηση του τοιχώματος των αρτηριών.
Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες και τέσσερα από τα εξής πέντε συμπτώματα:
-Κόκκινα μάτια (επιπεφυκίτιδα).
-Έντονα κόκκινα χείλη, γλώσσα και λαιμός.
-Πρησμένα και κόκκινα χέρια (κάτω από τον καρπό) και πόδια (κάτω από τους αστραγάλους) στην αρχή της νόσου, ακολουθούμενα από ξεφλούδισμα του δέρματος των δακτύλων.
-Εξάνθημα ποικίλων μορφών.
-Διογκωμένος λεμφαδένας στον λαιμό (συνήθως ένας) διαμέτρου τουλάχιστον 1,5 εκατοστού

Μηνιγγίτιδα
Οι μολυσματικές ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε μηνιγγίτιδα. Τα τυπικά αίτια είναι, για παράδειγμα, ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας και οι ιοί της ιλαράς. Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι. Ένα μεγάλο ποσοστό των βακτηριακών μηνιγγίτιδων σε παιδιά προκαλείται από τον πνευμονιόκοκκο. Η λοίμωξη αναπτύσσεται ραγδαία και μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο.
Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός και συνεχώς αυξανόμενοι πονοκέφαλοι, έντονη ανησυχία, συχνή απώλεια προσανατολισμού, ζάλη, έμετος, λιποθυμία και δυσκαμψία. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν υπνηλία, απάθεια, ανορεξία και μοιάζουν να έχουν κακή διάθεση.

Σύνδρομο Reye
Σίγουρα έχετε ακούσει πως τα παιδιά και οι έφηβοι απαγορεύεται να παίρνουν ασπιρίνη. Ο λόγος είναι το σύνδρομο Reye, μια σπάνια ασθένεια που σχετίζεται με τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι η γρίπη, αλλά και με την ανεμοβλογιά. Παιδιά ηλικίας τριών μέχρι και δώδεκα περίπου ετών που πάσχουν από γρίπη ή ανεμοβλογιά ενδέχεται να εμφανίσουν το σύνδρομο Reye αν τους δοθεί ασπιρίνη, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων στο σώμα του ασθενούς. Το σύνδρομο Reye μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες σε όλα τα όργανα του ανθρώπου, αλλά κυρίως προσβάλλει τον εγκέφαλο και το συκώτι, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες και ορισμένες φορές το θάνατο. Απαιτεί άμεση επαφή με τον παιδίατρο και νοσηλεία.
Συμπτώματα: Το παιδί που πάσχει από κάποια λοίμωξη ή ανεμοβλογιά αρχίζει να κάνει συχνά και κατ' επανάληψη εμετό, δηλαδή ανά μία ή δύο ώρες για ένα τουλάχιστον εικοσιτετράωρο. Παράλληλα με την εκδήλωση συχνών εμετών, το παιδί αρχίζει να εμφανίζει έντονες αλλαγές στην επαφή και στην ανταπόκριση με το περιβάλλον, π.χ. ξαφνικές εκρήξεις θυμού και έπειτα κατάσταση ατονίας.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v