Η σαγιονάρα βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Τα δημοφιλέστερα, ίσως, καλοκαιρινά υποδήματα μπορεί να φαίνονται άνετα και να δίνουν την εντύπωση ότι ξεκουράζουν το πόδι, εγκυμονούν όμως κινδύνους που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν φανταστεί. Διαβάστε ποιοί είναι οι κίνδυνοι αυτοί και πώς να τους αποφύγετε.
Η σαγιονάρα βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Αυτό το καλοκαίρι, αφήστε τα πόδια σας να ξεκουραστούν: ξεχάστε τις σαγιονάρες. Ναι, σωστά διαβάσατε: οι λαστιχένιες σόλες δεν τους κάνουν καθόλου καλό.

Παρ’ όλο που τα ”στιλέτα” και τα σανδάλια θεωρούνται συνήθως οι ένοχοι για τον πόνο στα πόδια, τα χειρότερα παπούτσια που μπορεί κάποιος να φορέσει, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι οι σαγιονάρες.

Και ενώ πολλοί πιστεύουν ότι φορώντας τις δίνουν στα πόδια τους την ευκαιρία να ξεκουραστούν, στην πραγματικότητα κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Τα συγκεκριμένα παπούτσια αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες πόνου των ποδιών, καθώς παρέχουν ελάχιστη, έως καθόλου, στήριξη.

”Οι σόλες των σαγιονάρων είναι ελαστικές, με αποτέλεσμα κάθε φορά που το πόδι ακουμπάει στο έδαφος να γλιστράει, και η ελαστικότητα της σόλας του επιτρέπει να γλιστράει ακόμα περισσότερο” λέει ο Dr. John E. Mancuso, ορθοπεδικός του Manhattan Podiatry Associates στη Νέα Υόρκη.

Τα πόδια μας υφίστανται καθημερινά αρκετή ταλαιπωρία: σηκώνουν ολόκληρο το βάρος του σώματός μας, μας βοηθούν να κρατάμε ισορροπία και, φυσικά, μας μετακινούν από το ένα σημείο στο άλλο –κι εμείς δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας στριμώχνοντας τα σε στενά παπούτσια και αθλητικά που δεν τους επιτρέπουν να αναπνέουν. Ευτυχώς, είναι φτιαγμένα για να αντέχουν τις δοκιμασίες: κάθε φορά που το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος, η καμάρα ”κλειδώνει” και απορροφά τους κραδασμούς.

Με τις σαγιονάρες, όμως, η καμάρα ανοίγει και έτσι προκαλούνται προβλήματα, όπως πόνος στη φτέρνα, την καμάρα, τα δάχτυλα και το μπροστινό τμήμα του πέλματος. Ακόμη χειρότερα, οι σαγιονάρες μας αναγκάζουν να χρησιμοποιούμε περισσότερο τους τένοντες του ποδιού, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα.

”Οι σαγιονάρες δεν κρατάνε το πόδι όπως τα περισσότερα παπούτσια, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε τους τένοντες και τους μυς για να στηριχθούμε” λέει ο Dr. Greg Cohen, ορθοπεδικός του Long Island College Hospital στο Long Island της Νέας Υόρκης.

Το καλοκαίρι, ο Dr. Cohen παρατηρεί επίσης πολλά διαστρέμματα στους αστραγάλους. ”Όταν γλιστράμε από τις σκάλες ή από το κράσπεδο του πεζοδρομίου, δεν υπάρχει κάτι για να κρατήσει ή να στηρίξει το πόδι ή τον αστράγαλο”.

Βέβαια, δεν προκύπτουν όλα τα προβλήματα των ποδιών από τις σαγιονάρες –οι οποίες μπορούν, φυσικά, να φορεθούν στην πισίνα ή την παραλία, από τη στιγμή που δε χρησιμοποιούνται ολόκληρη την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουμε φουσκάλες, κάλους ή μύκητες στα πόδια –προβλήματα που επιδεινώνονται από τη ζέστη, την υγρασία και την τριβή.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών είναι η πρόληψη. Μπορείτε να εμποδίσετε την εμφάνισή τους, αρχίζοντας με ένα pedicure. Είναι ένας καλός τρόπος να διατηρήσετε τα πόδια σας καθαρά και σε φόρμα. Ο Dr. Mancuso λέει ότι για τη θεραπεία ενός σοβαρού προβλήματος κάλων ή παρανυχίδων θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε έναν ποδίατρο –σε διαφορετική περίπτωση, μια επίσκεψη σε αισθητικό για pedicure είναι αρκετή. Επίσης, οι σκασμένες φτέρνες αντιμετωπίζονται εύκολα με μια ελαφρόπετρα και κρέμα στα πόδια κάθε βράδυ. ”Αυτό θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή πρακτική για τις γυναίκες” λέει, παρ’ όλο που το πρόβλημα είναι περισσότερο αισθητικό παρά υγείας. ”Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια σκασμένη, ξεφλουδισμένη φτέρνα που φαίνεται από το παπούτσι”

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v