Zumba vs. Spinning: Τι να ξεκινήσω;

Θέλετε να γυμναστείτε, να διασκεδάσετε και να… ιδρώσετε; Δύο αγαπημένα ομαδικά προγράμματα στο μικροσκόπιο.
Zumba vs. Spinning: Τι να ξεκινήσω;
Εμφανίστηκαν πριν αρκετά χρόνια στο εγχώριο fitness και κατάφεραν να παραμείνουν μέχρι σήμερα σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των ασκούμενων. Η χορευτική Zumba και οι… ορθοπεταλιές των Indoor Cycling ομαδικών γεμίζουν ακόμα ασφυκτικά αίθουσες γυμναστηρίων και στούντιο.

Τι προσφέρει η κάθε μέθοδος προπόνησης και γιατί να την επιλέξουμε;

Zumba



Τι είναι;

Λάτιν ρυθμοί, εύκολες αλλά έντονες χορευτικές κινήσεις και βήματα που δημιουργούν ένα δυναμικό χορευτικό πρόγραμμα. Αυτή είναι η Zumba, μία άκρως διασκεδαστική μορφή ομαδικής άσκησης που στην ουσία σας βοηθά να κάψετε θερμίδες ενώ χορεύετε και περνάτε καλά. Η χορογραφία δημιουργείται και παρουσιάζεται με την καθοδήγηση ενός instructor και διαφέρει από μάθημα σε μάθημα αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του ασκούμενου.

Τι γυμνάζει;

Ό,τι ακριβώς θα γύμναζε και ένα μάθημα – έντονης – χορογραφίας: τους μύες των ποδιών και του «πυρήνα» (κοιλιακοί, ραχιαίοι), με τη διαφορά ότι η επιβάρυνση είναι αποκλειστικά με το βάρος του σώματος, επομένως μην περιμένετε να «τονώσετε» μυϊκά περιοχές του σώματός σας που υστερούν, μέσα από μια χορογραφία Zumba. Άλλωστε δεν είναι και αυτός ο σκοπός του προγράμματος.

Πόσο θα κάψω;

Κατά τη διάρκεια ενός 45λεπτου μαθήματος Zumba οι εισηγητές της μεθόδου υποστηρίζουν πως μπορείτε να κάψετε από 300 μέχρι 900 θερμίδες. Αν και εκ πρώτης όψεως ένα μάθημα Zumba «φωνάζει» αερόβιο, επί τις ουσίας δεν προσφέρει αερόβιες προσαρμογές («χτίσιμο» αντοχής), αφού ως μέθοδος προπόνησης δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο.

Πού μπορώ να κάνω;

Σε γυμναστήρια και στούντιο χορού στην Αθήνα. Ενδεικτικά στο Latina Loca στα Μελίσσια, στα Holmes Place Athens και στην αλυσίδα γυμναστηρίων Golden Gym. Δείτε αναλυτικά όλους τους χώρους όπου γίνονται πιστοποιημένα μαθήματα Zumba στην επίσημη ιστοσελίδα της ομώνυμης εταιρείας. 

Indoor cycling



Τι είναι;

Το indoor cycling ή spinning όπως έχει γίνει γνωστό από την εμπορική ονομασία των ποδηλάτων στα οποία πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το πρόγραμμα, αποτελεί μεταφορά της προπόνησης των ποδηλατών, σε κλειστό χώρο. Πρόκειται για μία υψηλής έντασης προπόνηση 45 – 50 λεπτών, κατά την διάρκεια της οποίας η ένταση ή/και το στιλ ποδηλασίας αλλάζει συνεχώς. Έτσι, ανάλογα με τον εκάστοτε instructor το μάθημα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονο, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του, το ομαδικό μάθημα πραγματοποιείται με τη χρήση καρδιοσυχνόμετρου, έτσι ώστε ο instructor να ελέγχει τους καρδιακούς του παλμούς των ασκούμενων και να τους δίνει συγκεκριμένες οδηγίες.

Τι γυμνάζει;

Ένα indoor cycling μάθημα γυμνάζει κατά κύριο λόγο τους μύες των κάτω άκρων και ελάχιστα ή καθόλου εκείνους των πάνω (πλάτη, στήθος, χέρια κ.α.).

Πόσο θα κάψω;

Όταν μάθετε σωστά την τεχνική και ακολουθείτε κατά γράμμα τις υποδείξεις του instructor, οι εισηγητές αναφέρουν ότι μπορείτε να κάψετε μέχρι από 400 μέχρι 500 θερμίδες ανά 45 λεπτά που διαρκεί συνήθως ένα μέσο μάθημα indoor cycling. Σε αντίθεση με την Zumba, η ποδηλασία εσωτερικού χώρου μπορεί να έχει προσαρμογές (αποτελέσματα δηλαδή), τόσο στην αερόβια ("αντοχή") όσο και στην αναερόβια («έκρηξη») ικανότητά του σώματός σας, δεδομένου ότι ο αρχικός σχεδιασμός ενός μαθήματος είναι με βάση την καρδιακή συχνότητα κάθε ασκούμενου ξεχωριστά.

Πού μπορώ να κάνω; 

Δεκάδες γυμναστήρια και studio στην Αθήνα και τα προάστια ενσωματώνουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα προγράμματα indoor cycling (Spinning, Real Ryder, Power Cycle κ.α.) τα οποία γεμίζουν τις αίθουσες ιδρώτα και… καμένες θερμίδες. Δείτε εδώ μερικά. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v