Τι χρειάζεσαι για να γυμναστείς στο σπίτι;

Βαρεθήκατε το γυμναστήριο, δεν έχετε χρόνο για πήγαινε – έλα, όμως θέλετε να κάνετε κάτι για σώμα σας. Φέρτε το γυμναστήριο στο σπίτι σας.
Τι χρειάζεσαι για να γυμναστείς στο σπίτι;

- Ει, φίλε θες να κάνουμε εναλλάξ;

- Έχω ακόμα 70 σετ σε αυτό το μηχάνημα από 30 επαναλήψεις

- Κοπελιά, δεν την κάνεις σωστά την άσκηση, να σου δείξω εγώ πώς;

- Ρε Μήτσο, πάλι γυμναστήριο; Πότε θα έρθεις από το σπίτι να δεις και τα παιδιά λίγο;

Αν κάποια από τις παραπάνω ατάκες (ή κάποια παραλλαγή της) σας φαίνεται οικεία, τότε μάλλον το πήγαινε έλα στο γυμναστήριο σας ζορίζει αρκετά είτε λόγω κακής ατμόσφαιρας, είτε έλλειψης χρόνου, είτε υπερβολικών υποχρεώσεων σε δουλειά/σπίτι/οικογένεια.

Η λύση; Φέρτε το στο σπίτι.

Πώς θα το κάνω αυτό;

Δεν θέλει κόπο. Πολύ. Θέλει απλά έξυπνες επιλογές και ένα ικανοποιητικό αρχικό budget, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πάει χαμένο εκτός και αν καταλήξετε χρησιμοποιήσετε τις μπάρες για να μαζεύετε τη σκόνη κάτω από τον καναπέ, τα λάστιχα για να πετυχαίνετε πουλιά στα σύρματα και τον πάγκο για τα σιδερωμένα ρούχα. Θα το κάνατε ποτέ αυτό;

Μάλλον όχι, αν θεωρήσουμε ότι κάνατε κλικ σε αυτό το άρθρο γιατί πραγματικά θέλετε να γυμναστείτε στο σπίτι. Στο ζουμί λοιπόν, τι χρειάζεστε;

Τα απολύτως απαραίτητα

* Ένα σετ αλτήρες με βιδωτά κιλά. Μπορείτε να πάρετε και αυτούς εδώ που ρυθμίζονται από 1 μέχρι 24 κιλά, αλλά κοστίζουν περί τα 400€, επομένως στοχεύστε σε δύο γυμνούς αλτήρες που κοστίζουν περί τα 8€ έκαστος

* Δίσκοι κιλών. Από 0,5 μέχρι 5 κιλά είναι ένα καλό εύρος για αρχάριους ασκούμενους άνδρες και γυναίκες με τους δίσκους των 0,5 κιλών να ενδείκνυνται για απομονωτικές ασκήσεις και των 2,5 και 5 για τις υπόλοιπες. Υπολογίστε ότι κοστίζουν περί τα 8€ ο πεντόκιλος. Αν σας επιτρέπει το budget σας και κάνετε «βαριές» ασκήσεις όπως άρσεις θανάτου και καθίσματα μπορείτε να πάρετε και 10κιλούς.


* Ένα μονόζυγο. Βιδωτό καλύτερα για να μην έχετε δράματα σε περίπτωση που δεν «πιάσει» καλά στο κούφωμα της πόρτας. Δείτε μερικές επιλογές από 11€ εδώ. 

* Σετ λάστιχα. Επιμένουμε στο «σετ» γιατί ένα λάστιχο δεν θα σας κάνει σχεδόν τίποτα. Ένα σετ λαστίχων όμως προσφέρει ικανοποιητική αυξομοίωση του βάρους, μιας και μπορείτε να τα συνδέσετε και να αυξήσετε την αντίσταση ανάλογα με την σωματική σας κατάσταση. Σούπερ επιλογή τα Bodylastics τα οποία ξεκινούν από 50€ για το βασικό σετ αντίστασης που συνήθως αρκεί για έναν αρχάριο ασκούμενο. Περιλαμβάνουν λαβές για τα χέρια, straps για τα πόδια και θηλιές για να τα στηρίξετε στην πόρτα ή να τα δέσετε π.χ. στην ράμπα του μπαλκονιού σας. 

Τα προαιρετικά

* Ένας ιμάντας TRX ή τύπου TRX, (ο ομώνυμος κοστίζει περί τα 180€, οπότε αν θέλετε κάτι πιο οικονομικό μπορείτε να πάρετε κάποιον «τύπου» με λιγότερα από 50€). Κλειδώνει εύκολα σε οποιαδήποτε πόρτα και ανοίγει το δρόμο για ένα σωρό ασκήσεις με το βάρος του σώματος σε κάθε πιθανό συνδυασμό.

* Δάπεδο. Αν οι δίσκοι κιλών που έχετε πάρει «βαραίνουν» όσο περνά ο καιρός, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να επενδύσετε σε ένα πλαστικό δάπεδο όπως αυτά που έχουν τα γυμναστήρια. Θα σας γλιτώσει από τα παράπονα των γειτόνων για τη φασαρία με κάθε «γκντούπ» ή την γκρίνια του ιδιοκτήτη για κανένα σπασμένο πλακάκι αν το σπίτι δεν είναι δικό σας. Μπορείτε να το πάρετε σε κομμάτια τύπου «παζλ» από εδώ. 


* Μηχάνημα αερόβιας. Μπήκε στα προαιρετικά, μιας και δεν προσφέρει κάτι σημαντικό τουλάχιστον όσον αφορά την προθέρμανση. Ζέσταμα μπορείτε να κάνετε ούτως ή άλλως με το βάρος του σώματος/επιτόπιο τρέξιμο/άλματα/ βασικές κινητοποιήσεις αρθρώσεων και λειτουργικά σετ με λιγότερα κιλά από τα κανονικά σας σε βασικές ασκήσεις όπως τα καθίσματα, οι πιέσεις και οι έλξεις. Αν το budget σας είναι «δυνατό», τότε μπορείτε να πάρετε έναν διάδρομο ή ακόμα καλύτερα ένα κωπηλατοεργόμετρο για συνολική εκγύμναση της πλειοψηφίας των μυικών ομάδων. 

Σε προσεχές άρθρο θα αναφερθούμε στις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι με τον παραπάνω εξοπλισμό, αλλά και την επιλογή τους ανάλογα με το στόχο σας.

Καλές – σπιτικές – προπονήσεις!

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v