10 καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις τώρα περπάτημα

Νομίζετε ότι το περπάτημα είναι μόνο για τους βαθιά ηλικιωμένους; Κάνετε λάθος. Δείτε δέκα οφέλη του που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε.
10 καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις τώρα περπάτημα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι θα κάνατε αν σας λέγαμε ότι μια μορφή άσκησης μπορεί να: κάψει λίπος, βοηθήσει στην κινητικότητα των αρθρώσεων, μειώσει τον πόνο, ωφελήσει την καρδιά, βελτιώσει την διάθεσή μας, προλάβει την εμφάνιση κατάθλιψης και ενισχύσει τη λειτουργικότητα;

Ενδεχομένως να ζητούσατε εδώ και τώρα τη… συνταγή για να την εντάξετε άμεσα στην καθημερινότητά σας.

Ε λοιπόν, αυτή η μορφή άσκησης δεν είναι άλλη από το περπάτημα. Ναι, καλά διαβάσατε, το ταπεινό περπάτημα που οι περισσότεροι θεωρούμε «παππουδίστικο» ή «πολύ εύκολο». Κι όμως, το περπάτημα είναι ίσως η καλύτερη άσκηση που μπορείτε να κάνετε με το βάρος του σώματός σας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείτε να κάνετε pushups ή να αυξήσετε τις επαναλήψεις σας στο μονόζυγο… κάντε το, όμως έχετε κατά νου ότι το περπάτημα πέρα από σούπερ-ντούπερ εύκολο…

Είναι λειτουργικό: Ως λειτουργική ορίζεται μια μορφή άσκησης ή κάποια κίνηση, την οποία χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Τι πιο λειτουργικό λοιπόν από το περπάτημα, ιδιαίτερα για όλους εμάς που καθόμαστε με τις ώρες σε ένα γραφείο, μπροστά από μια οθόνη ή περνάμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μας σε τέσσερις τροχούς; Η καθιστική ζωή προκαλεί ένα σωρό επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του μεταβολισμού, των πόνων στην μέση, των εκφυλισμών στην σπονδυλική στήλη και της εμφάνισης νόσων όπως ο διαβήτης.

Είναι φιλικό στις αρθρώσεις: Χάρη στην χαμηλή του ένταση, το περπάτημα δεν προκαλεί ενοχλήσεις σε γόνατα ή/και μέση. Αντιθέτως, το τρέξιμο – ιδιαίτερα σε αυτούς που το… παρακάνουν χωρίς να έχουν τις κατάλληλες βάσεις – μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις με τον χρόνο.

Δεν εξαντλεί: Ακόμα και αν περπατήσετε μία ώρα – εκτός κι αν είστε εντελώς αρχάριοι – δύσκολα θα νοιώσετε εξάντληση. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολή στην αερόβια προπόνηση (ποδήλατο, διάδρομος, ελλειπτικό, ομαδικά) ενδεχομένως να σας κουράσει αρκετά ώστε να μην έχετε αρκετή ενέργεια για κάποια άλλη μορφή άσκησης (π.χ. βάρη).

Βοηθά στην αποκατάσταση: Το περπάτημα αυξάνει τη ροή του αίματος, βοηθώντας στην ταχύτερη αποκατάσταση ύστερα από κάποια έντονη μορφή άσκησης.

Κάνει καλό στην καρδιά: Το περπάτημα για μερικές ώρες ανά εβδομάδα βοηθά στην μείωση της πίεσης του αίματος και προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις που συνδέονται με αυτή.  

Μας κάνει να νοιώθουμε ωραία: Το περπάτημα και ιδιαίτερα αυτό που γίνεται σε φυσικό περιβάλλον, μπορεί βάσει ερευνών να μειώσει το στρες ή ακόμα και να προλάβει την εμφάνιση κατάθλιψης. Αν δεν μπορείτε να περπατήσετε στην ύπαιθρο, μπορείτε κάλλιστα να κατεβάσετε στο player σας ήχους από αυτή και να «μεταφερθείτε» έστω και νοητά στη φύση μέσω των ακουστικών σας.

Βοηθά στην δημιουργικότητα: Έχετε δοκιμάσει ποτέ να περπατήσετε όταν το μυαλό σας «κολλάει» και ψάχνετε πάση θυσία να βρείτε μια λύση ή να σκεφτείτε μια ιδέα που θα σας βγάλει από το αδιέξοδο για οποιοδήποτε θέμα; Κάντε το και θα συνειδητοποιήσετε ότι μερικά λεπτά περπατήματος θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πιο καθαρά, να οργανώσετε τις σκέψεις σας και – εν τέλει – να βρείτε λύση.

«Καίει» λίπος: Κατά μέσο όρο, το περπάτημα «καίει» περί τις 200 θερμίδες ανά ώρα. Μπορεί να μην φαίνονται πολλές, όμως αν το κάνετε σύστημα και το εντάξετε σε ένα προσεγμένο διατροφικό και προπονητικό πρόγραμμα τα αποτελέσματα στο τέλος του μήνα θα είναι εντυπωσιακά: μερικές ώρες περπατήματος ανά εβδομάδα, μπορούν να σας βοηθήσουν να «κάψετε» περί το μισό κιλό λίπους ανά μήνα! Όχι κι άσχημα.

Το καλύτερο; Αν περπατήσετε σε συνθήκες κρύου – με την κατάλληλη προστασία φυσικά -, ο μεταβολισμός σας ενεργοποιείται περισσότερο για να κρατήσει το σώμα σας ζεστό και άρα αυξάνονται οι καύσεις. Παράλληλα, αυξάνονται οι ποσότητες «καφέ» λίπους το σώμα, μιας μορφής η οποία καίει ενέργεια για να παράγει θερμότητα και συνδέεται με χαμηλά ποσοστά «κανονικού» λίπους στο σώμα.

Μειώνει τον πόνο: Αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όμως δεν θα μπορούσαμε να μην το αναφέρουμε. Το περπάτημα μειώνει τον πόνο – όσο παράξενο κι αν ακούγεται – σε όσους ταλαιπωρούνται από αρθρίτιδα. Ακόμα και μία ώρα περπάτημα την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις και να βελτιώσει την κινητικότητα στους πάσχοντες.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v