Στο Κτήμα Δαλαμάρα στη Νάουσα

Δεν μπορώ να το πω πιο απλά: αν μάθω ότι οινοτουρίστας βρέθηκε στη Νάουσα και δεν επισκέφτηκε το Κτήμα Δαλαμάρα, θα στενοχωρηθώ αφάνταστα. Και μπορεί εγώ προσωπικά να είχα αμελήσει να σας μιλήσω σχετικά μέχρι σήμερα, πλέον όμως κανείς αναγνώστης αυτής εδώ της σελίδας δεν έχει δικαιολογία...


Η οικογένεια Δαλαμάρα κάνει εξαιρετική δουλειά στη Νάουσα, τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο. Κι αυτό δεν χρειάζεται να το πω εγώ, το επιβεβαιώνει όποιος γνωρίζει τον Γιάννη, την Κατερίνα και τον Κωστή, όποιος έχει επισκεφτεί το κτήμα, και βέβαια όποιος έχει δοκιμάσει τα κρασιά τους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Το Κτήμα Δαλαμάρα βρίσκεται στην είσοδο για τη Νάουσα, και συγκεκριμένα στο 1ο χιλιόμετρο της οδού Νάουσας-Βέροιας. Ο όμορφος και ζεστός χώρος του (όνομα και πράγμα, τον είχαμε επισκεφτεί μες στιο καταχείμωνο, οπότε ξέρω τι σας λέω) είναι ιδιαίτερα φιλόξενος, αλλά και πολύ λειτουργικός για τον επισκέπτη. Διαθέτει μουσειακό χώρο με εκθέματα από την οινική ιστορία της οικογένειας - που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οινική ιστορία της Νάουσας - χώρο γευσιγνωσίας/δοκιμής, καθώς και μία μεγάλη τραπεζαρία, από την οποία έχω τις πιο όμορφες εντυπώσεις! Όσο για τον όμορφο κήπο του κτήματος, αυτός διαθέτει, εκτός των άλλων, εκπληκτική θέα με φόντο τους αμπελώνες της γύρω περιοχής.

|ig:1-6|
Θέλω να μιλήσω για την φιλοξενία του Γιάννη και της Κατερίνας Δαλαμάρα, και να σας περιγράψω το πόσο καλοί οικοδεσπότες είναι στο οινοποιείο τους, φοβάμαι όμως ότι, ακόμα κι αν πω τα καλύτερα λόγια, όπως αισθάνομαι, μπορεί και πάλι να τους αδικήσω. Κατά την ξενάγησή μας στο οινοποιείο αποκομίσαμε εξαιρετικές γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες για την ιστορία (οινική και όχι μόνο) της Νάουσας, ενώ η απολαυστική βόλτα στο κορυφαίο Ναουσαίικο αμπελοτόπι Παλιοκαλιάς ήταν ουσιαστικά μία σπουδή στο εκπληκτικό terroir της ζώνης. Δοκιμάσαμε επίσης μαζί όλα τα κρασιά του Κτήματος, κάποια από αυτά κάθετα, για να δούμε την εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου, ενώ ολοκληρώσαμε την επίσκεψη με ένα τρικούβερτο φαγοπότι που περιλάμβανε σπιτικές πίττες, κυνήγι, τυριά, τοπικούς μεζέδες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς!

Μιλώντας για την οικογένεια Δαλαμάρα, επίσης, πρέπει να σας πω ότι ό Κωστής, ο γιός της Κατερίνας και του Γιάννη που πρόσφατα επέστρεψε από τη Γαλλία όπου σπούδασε και απέκτησε εμπειρία δίπλα σε κορυφαίους οινολόγους και οινοποιούς, έχει πλέον εμπλακεί για τα καλά στο οικογενειακό οινοποιείο και θεωρείται ευρέως ήδη - και όχι άδικα - ένας από τους νέους οινοποιούς που θα κάνουν την διαφορά στο κρασί της Νάουσας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα στα χρόνια που έρχονται.

|ig:7-12|
Σχετικά με τα κρασιά του Κτήματος Δαλαμάρα, ξεκινώ από τον Παλιοκαλιά, το single-vineyard Ξινόμαυρο, το οποίο θεωρώ ίσως το πιο τυπικό Ναουσαίικο Ξινόμαυρο στην αγορά σήμερα. Ο επίσης ερυθρός Αγέχορος (έτσι γράφεται, δεν έχω κάνει τυπογραφικό λάθος), ένα χαρμάνι από Ξινόμαυρο και Merlot, είναι ένα ιδιαίτερα ευγενές και ευχάριστο κρασί, όπως και το μονοποικιλιακό Merlot. Ο λευκός Θόος (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης) είναι ένα όμορφα πολύπλοκο φρέσκο λευκό κρασί. Το ίδιο χαρμάνι, ωστόσο, στην βαρελάτη του έκδοση, υπό την ετικέτα Καπνιστός, είναι εντυπωσιακό! Η ελαφρά ελεγχόμενη οξείδωση στο βαρέλι κάνει αμυδρές παραπομπές σε amontillado που του δίνουν πικάντικο βάθος και διάρκεια (θέλω πολύ να το δοκιμάσω με μια καλή ψαρόσουπα, νομίζω ο συνδυασμός θα είναι εκπληκτικός). Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ειδικές εμφιαλώσεις του Κτήματος Δαλαμάρα, όπως το ερυθρό κρασί από 100% Νεγκόσκα, καθώς και αυτό από αυτόριζο Ξινόμαυρο της Νάουσας (vignes franches).


Ήδη όμως σας είπα παραπάνω από όσα υπολόγιζα για το Κτήμα Δαλαμάρα - δεν θέλω να σας πω περισσότερα, για να έχετε (ακόμα) ενα κίνητρο να τα ανακαλύψετε όλα μόνοι σας, από κοντά. Η οικογένεια Δαλαμάρα θα σας υποδεχτεί κοντά της με χαρά οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αν και από τώρα μέχρι και το Δεκέμβρη που δίνεται η άδεια και θα δουλέψει το ρακοκάζανο του κτήματος, υποψιάζομαι ότι κάποιοι θα έχουν ακόμα ένα λόγο να το κάνουν!...

Ξεκινήστε τη γνωριμία σας με το Κτήμα Δαλαμάρα μέσα από μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του, όπου θα βρείτε πληροφορίες, φωτογραφίες και στοιχεία επικοινωνίας. Θα την βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dalamarawinery.gr.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v