Γιατί μαλώνουμε συνέχεια για το ίδιο πράγμα;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πως όλοι οι καυγάδες με το ταίρι σας καταλήγουν να είναι για το ίδιο πράγμα; Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε;
Γιατί μαλώνουμε συνέχεια για το ίδιο πράγμα;
Έχουμε μιλήσει ξανά για τους καυγάδες και για την σημασία τους μέσα στην σχέση. Συγκεκριμένα, για το πώς οι καυγάδες αποτελούν κομμάτι κάθε σχέσης, και δεν είναι αναγκαστικά απειλή για την αγάπη σας. Υπάρχουν όμως και άλλοι καυγάδες, αυτοί που μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι. Μιλάμε για αυτούς που επαναλαμβάνονται.

Πολλές φορές δημιουργούνται ζητήματα που δεν λύνονται ποτέ, και όσο κι αν ελπίζουμε πως ξεχάστηκαν, θα βρουν τον τρόπο τους να ανεβούν στην επιφάνεια, για οποιονδήποτε λόγο. Και κάπως έτσι, ένας μικρός, ασήμαντος καυγάς για κάτι χαζό μπορεί να καταλήξει σε αιτία χωρισμού, εξαιτίας όλων αυτών που κρύβονται από κάτω. Αν αυτό το σενάριο σας ακούγεται γνωστό, ρίξτε μια ματιά σ’ αυτά που μπορείτε να κάνετε.

Αρχικά, χαλαρώστε
Μόλις καταλάβετε πως πάει να ξεκινήσει καυγάς, είναι πολύ εύκολο να αρχίσετε να κουνάτε το δάχτυλό σας και να πετάξετε μερικές κατηγορίες. Να θυμίσετε στο ταίρι σας όλες τις φορές που έχετε μαλώσει για τον ίδιο λόγο, και πώς νιώθετε ότι ποτέ δεν σας ακούει. Μην το κάνετε αυτό. Πάρτε μια ανάσα, και ζητήστε του/της ευγενικά να καθίσετε και να το συζητήσετε ψύχραιμα. Αυτό όχι μόνο θα σας δώσει μια στιγμή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να βάλετε τις σκέψεις σας σε μια σειρά, αλλά θα του/της δώσετε να καταλάβει πως πρόκειται για κάτι σοβαρό, που πρέπει να λυθεί.

Έπειτα, βρείτε ποιο είναι το αληθινό πρόβλημα
Αφού καθίσετε και νιώθετε και οι δύο αρκετά ψύχραιμοι για συζητήσετε, όποια και να είναι η αρχική αιτία του καυγά, μην μπείτε στην διαδικασία να αρχίσετε να λέτε με λεπτομέρειες όλα αυτά που σας ενόχλησαν ή σας πλήγωσαν. Αντί γι’ αυτό, σκεφτείτε πώς μπορεί να ένιωθε ο/η σύντροφός σας, τι σκεφτόταν. Πολλές φορές είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε, αλλά πολλές φορές κάνουμε λάθος. Με το να πετάξετε όλες τις υποθέσεις σας, το ταίρι σας μπορεί να σας μιλήσει για όλα αυτά που νιώθει. Προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις που δεν θα προκαλέσουν κάποια άσχημη αντίδραση, αλλά κυρίως να δείτε και την δική του/της πλευρά.

Τέλος, βρείτε μια λύση
Αν ένας καυγάς επαναλαμβάνεται, σημαίνει πως δεν βρέθηκε λύση. Και αν δεν βρέθηκε λύση, σημαίνει πως κάτι πήγε στραβά στην επικοινωνία. Προσπαθήστε και οι δύο να βρείτε πιθανές λύσεις για το πρόβλημα, ώστε να είστε και οι δύο όσο πιο ικανοποιημένοι γίνεται. Έπειτα, ζητήστε από τον/την σύντροφό σας να μοιραστεί τις λύσεις που σκέφτηκε και ακούστε τις με ανοιχτό μυαλό. Δεν πρέπει να υπάρχει στο μυαλό σας η σκέψη πως κάποιος από τους δύο “κερδίζει” τον καυγά—ο μόνος που πρέπει να βγει κερδισμένος και πιο δυνατός είναι η σχέση σας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v