Γιατί θα απιστήσει ένας άντρας;

Η απιστία δεν είναι μαγκιά, είναι κάτι που προκαλείται από ένα σύνολο εσωτερικών παραγόντων, και εμείς σας τους παρουσιάζουμε.
Γιατί θα απιστήσει ένας άντρας;
Ένα πράγμα που έχουμε όλοι – σχετικά – αποδεχτεί, είναι ότι οι άντρες που έχουν σχέση κοιτάζουν συχνά άλλες γυναίκες. Κι αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, καθώς αυτή είναι μια ένοχη απόλαυση που δεν κάνει κακό σε κανέναν, στην οποία μάλιστα ενδίδουν και τα δύο φύλα. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το απλό κοίταγμα θα οδηγήσει κάπου αλλού, το ένα πράγμα φέρνει το άλλο και—όλοι ξέρουμε τι γίνεται μετά. Τι είναι, όμως, αυτό που θα ωθήσει έναν άντρα στην απιστία;

Spoiler alert: Συνήθως όχι η σχέση του.

Φοβάται την δέσμευση
Κάποιοι άντρες ξενοκοιμούνται επειδή τους τρομάζει η ιδέα της δέσμευσης. Με το να απιστούν, νιώθουν πως αποστασιοποιούνται από την σύντροφό τους, δεν δημιουργούν δεσμούς που θα τους βαραίνουν, και πως δεν θα έχουν την ανάγκη να βασίζονται σε κάποιο άτομο, συνεπώς δεν κινδυνεύουν να πληγωθούν. Κι αυτή είναι μια λογική που – για κάποιο λόγο – βγάζει νόημα στο κεφάλι τους.

Έχει χαθεί το πάθος
Ίσως η μόνη περίπτωση που οι ευθύνες μπορούν να μοιραστούν σχετικά ισόποσα, πολλοί άντρες θα ξεφύγουν όταν νιώσουν ότι η σχέση τους βρίσκεται για καιρό στον πάγο. Βέβαια, όλες οι σχέσεις χάνουν σταδιακά το πάθος που είχαν στην αρχή, και το να επιλέξεις την απιστία αντί της επικοινωνίας – ή του χωρισμού, αν δεν αντέχεις άλλο – δεν δικαιολογείται. Και, μιλώντας για χωρισμό…

Θέλει να χωρίσει (και φοβάται να το πει)
Υπάρχουν άνθρωποι που η δειλία τους μπορεί να φτάσει σε τέτοια άκρα, που θα προτιμήσουν να… ρίξουν κέρατο – γνωρίζοντας και ελπίζοντας να τους πιάσουν στα πράσα – και να τους χωρίσουν, παρά να κάτσουν με το ταίρι τους και να πουν ανοιχτά «Δεν θέλω να είμαστε πλέον μαζί». Και είναι πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι φαντάζεστε.
 
Θέλει να έχει τον έλεγχο
Για πολλούς άντρες, οι σχέσεις έχουν να κάνουν με την εξουσία και το πώς θα καταφέρουν να την κατέχουν εξ ολοκλήρου. Συνεπώς, όταν νιώθουν πως η γυναίκα έχει αρχίσει να παίρνει το πάνω χέρι στα ζητήματα της σχέσης τους, θα αναζητήσουν μια εύκολη σεξουαλική συνεύρεση που θα τους κάνει να αισθανθούν πως έχουν τον έλεγχο σε κάτι. Πώς μεταφράζεται αυτό; Απλό: Κάποιοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ελέγχουν τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω τους, κι αυτό τους οδηγεί στο να φέρονται άσχημα.

Είναι αδύναμος
Κι όμως, αυτή είναι μια από τις συχνότερες δικαιολογίες που θα ακούσουμε – ότι, δηλαδή, κάποιοι άντρες δεν μπορούν να αντισταθούν στην ιδέα του σεξ με μια ωραία γυναίκα, άσχετα από το πόσο (λένε ότι) αγαπούν την σύντροφό τους. Αν ακούσετε ποτέ κάτι τέτοιο, να ελπίζετε να είναι σεξομανής. Αν δεν είναι κλινική περίπτωση, είναι απλά απαίσιος άνθρωπος.

Για επιβεβαίωση
Εδώ τα πράγματα χρειάζονται μια μικρή εξήγηση: αυτή είναι πως μαζί με τους καθρέφτες και τα κρύσταλλα της γιαγιάς, ο ανδρικός εγωισμός είναι από τα πιο εύθραυστα πράγματα στον κόσμο. Οπότε, για ορισμένους άντρες, το να κάνουν σεξ με πολλές γυναίκες είναι άλλη μία σφραγίδα γνησιότητας για τον ανδρισμό τους. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν υπολογίσουμε τα αισθήματα ανταγωνισμού που υπάρχουν στις ανδρικές φιλίες. Με λίγα λόγια, αν ένας άντρας έχει στο περιβάλλον του άντρες που κερατώνουν, οι πιθανότητες να το κάνει κι ο ίδιος ανεβαίνουν δραματικά.

Επειδή το έκανε ξανά (και την γλύτωσε)
Προς θεού, δεν λέμε πως η απιστία είναι ένα έγκλημα που γίνεται πάντα κατά συρροή, αλλά αν ένας άντρας απιστήσει και γλυτώσει από το κάρμα του σαν τον Χουντίνι – ή, ακόμα χειρότερα, αν τον συγχωρήσεις – μάλλον θα το ξανακάνει, καθώς το πρόβλημα βρίσκεται στο μυαλό του και δεν έχει λυθεί. Οι πειρασμοί θα εξακολουθούν να υπάρχουν, και όσο περισσότερο προσπαθεί να αντισταθεί, τόσο πιο άσχημα θα ξανακυλήσει.

Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v