10 κανόνες ευτυχίας για όλα τα ζευγάρια

Για να μείνεις ευτυχισμένος σε μία σχέση, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνεις. Τα παρακάτω δεν πρέπει να είναι μέσα σ’ αυτά.
10 κανόνες ευτυχίας για όλα τα ζευγάρια
Για να υπάρχει ευτυχία σε ένα ζευγάρι, δεν χρειάζεται μόνο χημεία και καλή τύχη. Η καθημερινότητα αλλάζει, και πρέπει να προσαρμοστούμε στην από κοινού πλέον ζωή μας. Αν έπρεπε, λοιπόν, να ορίσουμε τους κανόνες που επηρεάζουν την ευτυχία ενός ζευγαριού, θα καταλήγαμε σε αυτούς:

1. Δεν γκρινιάζουν για την σχέση τους σε τρίτους
Ένα απ’ τα χειρότερα πράγματα για μία σχέση είναι να μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου και τα προβλήματά σου με άλλους. Αυτό που όντως χρειάζεται είναι επικοινωνία μεταξύ των δύο ατόμων, ώστε να βρεθεί μια λύση. Όλοι μπορεί να χρειαζόμαστε λίγη ώρα μόνοι μας, αρκεί να μην την χρησιμοποιούμε για να παραπονιόμαστε στους φίλους μας.

2. Δεν συγκρίνονται με άλλα ζευγάρια
Τα αληθινά ευτυχισμένα ζευγάρια γνωρίζουν ότι είναι ανώφελο να μην αποδέχονται ο ένας τον άλλο όπως είναι. Η σύγκριση θα τους οδηγήσει μόνο στην ανασφάλεια και τα προβλήματα. Και, όπως και να ‘χει, ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε απόλυτα τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Ίσως το τέλειο ζευγάρι που μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς να έχει τεράστια – και καλά κρυμμένα – προβλήματα.

3. Κανείς δεν παριστάνει το θύμα
Είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους, αλλά το σημαντικό είναι να επικοινωνούμε και να ζητάμε αυτά που θέλουμε, αντί να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας, ή να ρίχνουμε το φταίξιμο στον σύντροφό μας.

4. Δεν παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά
Δεν είναι τυχαίο που τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι και αυτά που φαίνονται να περνούν καλύτερα. Το ότι βρίσκονται ήδη σε μία μεγάλη σχέση δεν τους εμποδίζει να βγαίνουν ακόμα ραντεβού, να γελούν αρκετά και να φέρονται σαν ζευγαράκι που μόλις γνωρίστηκε.

5. Δεν κατακρίνουν
Προσπαθούν να δουν μόνο τα καλά στοιχεία του άλλου, κι όταν τα πράγματα σκουραίνουν, τα συζητούν με ευαισθησία. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν ότι μια σχέση γεμάτη σηκωμένα φρύδια και καυστικές ατάκες δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ.

6. Προσέχουν ιδιαίτερα τα οικονομικά
Τα οικονομικά προβλήματα είναι από τους μεγαλύτερους… δολοφόνους σχέσεων. Η πίεση που μπορεί να ασκηθεί είναι τεράστια, γι’ αυτό και ένα σωστό ζευγάρι παίρνει τις οικονομικές του αποφάσεις πάντα μαζί. Αν, πάλι, αυτές οι συζητήσεις σας κάνουν να νιώθετε άβολα – κρίμα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε τα πράγματα χειρότερα.
 
7. Δεν προσπαθούν να διαβάσουν μυαλά…
…επειδή ξέρουν πως δεν θα τους οδηγήσει πουθενά. Όσο τρομερή σύνδεση κι αν έχουν σαν ζευγάρι, δεν περιμένουν ποτέ από τον σύντροφό τους να ξέρει τι σκέφτονται, και γι’ αυτό φροντίζουν να το γνωστοποιούν.

8. Ξέρουν, όμως, και να τηρούν το μέτρο
Το να μπορείς να επικοινωνείς με τον σύντροφό σου είναι υπέροχο, αλλά πάντα υπάρχει και η σωστή στιγμή. Το να «εκπλήξουμε» το άλλο μας μισό με ένα λογύδριο για την απογοήτευσή μας την πιο ακατάλληλη ώρα, είναι σαν να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στην φωτιά.

9. Δεν το παρακάνουν με τους «ρόλους» τους
Ο άντρας θα πλύνει τα πιάτα; Η γυναίκα θα αλλάζει τις λάμπες; Ένα αληθινά ευτυχισμένο ζευγάρι δεν πρόκειται να κάτσει να ασχοληθεί με τέτοιες λεπτομέρειες. Το μόνο που μετράει είναι η καλή συνεργασία.

10. Δεν γκρινιάζουν (γενικά)
Οι σωστοί σύντροφοι παρακινούν, δεν καταπιέζουν. Η γκρίνια συνήθως γυρνάει μπούμερανγκ, ενώ η υποστήριξη άνευ όρων είναι το καλύτερο κίνητρο για να ξεπεραστούν ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v