Μπορώ να φάω «σαβούρα» χωρίς να παχύνω;

Μπορείτε να αφεθείτε σε ένα γεύμα ακολασίας χωρίς να παχύνετε; Μπορείτε, αρκεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.
Μπορώ να φάω «σαβούρα» χωρίς να παχύνω;
Μπορούμε να καταναλώνουμε junk food, ήτοι σαβούρα, χωρίς να παχύνουμε;

Η απάντηση είναι σχετική. Εξαρτάται.

Σίγουρα δεν γίνεται να ακολουθούμε μια διατροφή που στηρίζεται στην κατανάλωση παχυντικών τροφίμων και να είμαστε fit. Όμως υπό κάποιες προϋποθέσεις ένα παχυντικό γεύμα μπορεί να γίνει χωρίς να έχετε μεγάλο κόστος.

Πώς θα το καταφέρετε;

Μην ξεφύγετε

Μην μετατρέψετε ένα γεύμα «σαβούρας» σε αδηφαγικό επεισόδιο. Καταναλώστε το, απολαύστε το και σταματήστε. Σε αυτό θα σας βοηθήσει να αγοράσετε ένα «παχυντικό»  γεύμα/σνακ/γλυκό και τίποτα παραπάνω. Μην αγοράσετε σνακ για μια εβδομάδα, αφήνοντάς τα να υπάρχουν στο σπίτι. Οι πιθανότητες είναι ότι θα τα καταναλώσετε όλα.

Καταναλώστε το παχυντικό γεύμα βράδυ

Είναι η καλύτερη χρονική στιγμή, όσο και αν ακούγεται παράξενο. Αν το καταναλώσετε μέσα στη μέρα, το πιθανότερο είναι να σκεφτείτε «α, ωραίο ήταν! ας φάω κι άλλο» και έτσι να καταλήξετε να τρώτε όλη μέρα «σαβούρα». Τρώγοντας το βράδυ, πριν κοιμηθείτε οι πιθανότητες να ξαναβγείτε έξω για να πάρετε κι άλλο μειώνονται.

Φάτε την γλυκιά «αμαρτία» πριν την προπόνηση

Αν η ατασθαλία σας είναι γεμάτη ζάχαρη, τότε κάντε την πριν πάτε γυμναστήριο. Προφανώς και δεν θα το κάνετε συνήθεια, αλλά η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι η καλύτερη δυνατή, μιας και στο γυμναστήριο θα κάψετε – εν μέρει – κάποιες από τις επιπλέον θερμίδες.

Καταναλώστε λιγότερο λίπος και υδατάνθρακες την ίδια μέρα

Την ημέρα της… σαβουροκατανάλωσης καταναλώστε λιγότερες θερμίδες από λίπος και υδατάνθρακες έτσι ώστε να μη διαταραχτεί (πολύ) το θερμιδικό ισοζύγιο. Αν, για παράδειγμα, καταναλώσετε κάτι παχυντικό το απόγευμα, μην φάτε υδατάνθρακα το βράδυ ή αν φάτε κάτι παχυντικό το βράδυ, φροντίστε οι θερμίδες που θα καταναλώσετε μέσα στη μέρα να είναι περιορισμένες.

Φτιάξτε τη «σαβούρα» μόνοι σας

Η παγίδα του junk food είναι ότι προσφέρει κάτι πολύ γευστικό σε πολύ χαμηλή τιμή. Αν, για παράδειγμα, τηγανίζατε εσείς και κόβατε μόνοι σας τις πατάτες (καθαρίζοντας μετά τον χαμό στην κουζίνα) τότε σίγουρα δε θα τρώγατε τόσες πολλές ή τόσο συχνά. Το ίδιο ισχύει και για τα πατατάκια, τα νάγκετς κοτόπουλου, τα γλυκά και το παγωτό. Απολαύστε τα λοιπόν, ιδανικά, φτιάχνοντάς τα μόνοι. Οι πιθανότητες είναι πως θα τα καταναλώσετε σε αρκετά μικρότερες ποσότητες.

Κάντε βάρη

Όπου «βάρη» εννοούμε την άσκηση ενδυνάμωσης με αλτήρες, μπάρες, μηχανήματα κ.ο.κ. Η αύξηση του μυικού σας ιστού μέσω της προπόνησης ενδυνάμωσης αυξάνει και τον μεταβολισμό σας άρα μπορείτε να «καίτε» περισσότερες θερμίδες ενώ κάθεστε. Έχοντας ένα μυώδες σώμα, θα μπορείτε σε βάθος χρόνου να κάνετε τις «αμαρτίες» σας μέσα στην εβδομάδα χωρίς να έχετε σοβαρές επιπτώσεις στην σιλουέτα σας.

N. Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v