E –banking: Μίνι οδηγός για αρχάριους

Πληρωμές δανείων, ΔΕΚΟ και ιδιωτικών επιχειρήσεων, μεταφορές, πάγιες εντολές, εμβάσματα. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να φέρετε την τράπεζα στην οθόνη σας.
E –banking: Μίνι οδηγός για αρχάριους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δύο ώρες αναμονή στην εφορία, άλλες τόσες στη ΔΕΗ, πήγαινε- έλα από το σπίτι ή το γραφείο στο γκισέ της τράπεζας για μεταφορά από και προς λογαριασμούς, χειρόγραφες αιτήσεις για πάγιες εντολές. Μια μία λέξη: ταλαιπωρία.

Η ταλαιπωρία αυτήν των συναλλαγών μας με τις τράπεζες, αλλά και με μια σειρά άλλων οργανισμών (Δημόσιο, ΔΕΚΟ, κτλ.) μπορεί εύκολα πλέον να αποφευχθεί μέσα από την υπηρεσία του e-banking, η οποία προσφέρεται δωρεάν από όλες τις τράπεζες πλέον και… λύνει χέρια.

Πώς γίνεται η εγγραφή στο e-banking
Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, απαιτείται η φυσική σας παρουσία στο υποκατάστημα της τράπεζας, ώστε να εξακριβωθούν τα στοιχεία σας, να λάβετε σχετικές οδηγίες και, σε κάποιες τράπεζες, να παραλάβετε τη συσκευή security token, η οποία αναπαράγει προσωπικούς σας μοναδικούς κωδικούς για να μπείτε στο σύστημα. Φυλάξτε το σαν… κόρη οφθαλμού, καθώς η αντικατάστασή του σε περίπτωση απώλειας δεν είναι δωρεάν.

Παράλληλα, η τράπεζα θα σας δώσει όνομα χρήστη (user name) και κωδικό (password), τα οποία σε συνδυασμό με τους κωδικούς του token θα σας επιτρέψουν την είσοδο στο σύστημα.

Τι μπορείτε να κάνετε
Μπαίνοντας στο.. ψητό, το e-banking σας προσφέρει μια ευρεία γκάμα παρεχόμενων υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν αν όχι το σύνολο τότε ένα μεγάλο ποσοστό των συναλλαγών που θα είχατε με την τράπεζα και άλλες ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, μέσω του e-banking μπορείτε να κάνετε:

* Τσεκάρισμα λογαριασμών/δανείων/καρτών/αιτήσεων: Τα πάντα για τους λογαριασμούς και τις κάρτες σας, βρίσκονται μπροστά στα μάτια σας με ένα κλικ. Ιστορικό κινήσεων, επωνυμία δικαιούχων, ΙΒΑΝ, ημερομηνία λήξης, είδος τραπεζικού λογαριασμού, τυχόν δεσμεύσεις, οφειλόμενα υπόλοιπα δανείων ή καρτών, ημερομηνία τελευταίας πληρωμής και ένα σωρό ακόμα επιλογές που σας καθιστούν απόλυτους κυρίαρχους του λογαριασμού σας.

* Μεταφορές σε/από λογαριασμούς: Επιλέγετε εύκολα τον λογαριασμό χρέωσης και τον λογαριασμό πίστωσης και μεταφέρετε άμεσα (αν οι δύο λογαριασμοί είναι στην ίδια τράπεζα) χρήματα από και προς λογαριασμούς δικούς σας ή τρίτων. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το σχετικό IBAN και το ποσό που θέλετε να μεταφέρετε.

* Πληρωμές δανείων/πιστωτικών καρτών: Αν έχετε δάνειο στην τράπεζα ή πιστωτική κάρτα, το e-banking σας επιτρέπει να πληρώσετε τη δόση πληκτρολογώντας το ποσό και επιλέγοντας πότε θέλετε να γίνει η πληρωμή. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε τις μελλοντικές σας πληρωμές, έτσι ώστε να γίνονται αυτόματα μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Τέλος, η υπηρεσία σας επιτρέπει να πληρώσετε και πιστωτικές κάρτες ή δάνεια άλλου προσώπου ή άλλης τράπεζας.

* Πληρωμές ΔΕΚΟ/δημοσίου κτλ.: Ίσως η πιο σημαντική διευκόλυνση που προσφέρει η υπηρεσία. Σκεφτείτε πόσες ώρες γλιτώνετε από ουρές και γενικότερη ταλαιπωρία, εξοφλώντας τους λογαριασμούς του Δημοσίου με ένα (άντε δύο) κλικ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΦΠΑ, Τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, φόρος εισοδήματος και ένα σωρό ακόμα οφειλές που αφορούν δημόσιους οργανισμούς γίνονται εύκολα και γρήγορα μέσω του e-banking.

Σημειώστε ότι σε ορισμένες τράπεζες καλείστε να πληρώσετε μια μικρή προμήθεια στην τράπεζα για κάθε σας πληρωμή. Παράλληλα, η υπηρεσία σας παρέχει τη δυνατότητα να προγραμματίσετε πάγιες εντολές για τους λογαριασμούς/οφειλές, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνετε κάθε φορά στην υπηρεσία για να τους/τις πληρώνετε.

* Πληρωμές ιδιωτικών επιχειρήσεων: Αντίστοιχα με τις οφειλές σας προς το δημόσιο, το e-banking σας δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσετε τις οφειλές σας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως π.χ. κινητής τηλεφωνίας και ασφαλιστικές εταιρείες, με την ίδια ακριβώς διαδικασία και τις ίδιες παροχές. Και πάλι ενδέχεται να υπάρξει μια μικρή προμήθεια για την κάθε σας πληρωμή.

* Και πολλά ακόμα: Όπως εμφάνιση των αιτήσεων που ενδεχομένως να έχετε κάνει στην τράπεζα (για δάνειο, πιστωτική, μπλοκ επιταγών κτλ.), αλλαγή κωδικών και προσθήκη ενημερώσεων – alerts στο κινητό σας ή στο mail σας για οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στον λογαριασμό σας.

Ποιες τράπεζες διαθέτουν e-banking

Όλες ανεξαιρέτως: Η Εθνική, η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Eurobank, η Attica και η Γενική.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v