Ανδρικές τσάντες: Mini-οδηγός... χειρός

Η εποχή που η τσάντα αποτελούσε αποκλειστικά γυναικείο αξεσουάρ, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και ο κλασικός χαρτοφύλακας έχει πλέον να ανταγωνιστεί περισσότερους τύπους ανδρικών τσαντών που προσφέρουν ευχρηστία και κομψότητα. Τους διακρίναμε και επιλέξαμε τα ωραιότερα σχέδια.
Ανδρικές τσάντες: Mini-οδηγός... χειρός
της Έλενας Μπούλια

Μέχρι πριν μερικά χρόνια ο όρος «τσάντα», στην χώρα μας τουλάχιστον, αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες. Και αυτό γιατί, σαν από άγραφο νόμο, η γυναίκα ήταν αυτή που ανέκαθεν επιμεριζόταν το φορτίο να κουβαλήσει όλα τα συμπράγκαλα της οικογένειας. Περνώντας, ωστόσο, στην metrosexual εποχή του η οποία συμπίπτει και με περισσότερες ώρες έξω από το σπίτι, ο άνδρας πέρα από το πορτοφόλι και τα κλειδιά του (ίσως και τα τσιγάρα του), απέκτησε (του επιβλήθηκαν για να είμαστε ειλικρινείς) περισσότερες ανάγκες οι οποίες στην πράξη μεταφράζονται σε περισσότερα προϊόντα: Κινητό, BlackBerry, Notebook, θήκη για πιστωτικές κάρτες, διάφορα επαγγελματικά έγγραφα, γυαλιά ηλίου, τσίχλες, αλλά και βιταμίνες, liposan, οδοντικό νήμα… Πόσα πια από αυτά να αντέξουν οι τσέπες του σακακιού; Και πόσα να χωρέσει το clutch bag της συνοδού, που είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτο με δικά της προϊόντα;

Έτσι, η χρήση της ανδρικής τσάντας άρχισε να δείχνει με τον καιρό κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ένα ακόμα ανδρικό αξεσουάρ που, πέρα από την χρηστική του αξία, μπορεί να προσδώσει στιλ στην εμφάνιση. Και, άλλο που δεν ήθελαν, οι σχεδιαστές επιδόθηκαν άμεσα στον σχεδιασμό και το λανσάρισμα τσαντών για να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες των κυρίων. Το αποτέλεσμα όμως ήταν οι άνδρες να τα χάσουν. Να μην ξέρουν τι είδους τσάντα να επιλέξουν, που να ταιριάζει με το στιλ και τις ανάγκες τους και να μην δείχνει πολύ γυναικεία. Η συμβατική επιλογή ενός κλασικού χαρτοφύλακα παύει πλέον να είναι αρκετή. Αλλά πώς μπορεί ένας άνδρας να κρατήσει την ιδανική τσάντα χωρίς να κάνει λάθος;

Για να σας διευκολύνουμε στην τελική επιλογή σας, δημιουργήσαμε σήμερα έναν mini οδηγό με τους έξι τύπους ανδρικών τσαντών που κυκλοφορούν στην αγορά και με αντίστοιχο αριθμό σχεδίων που μπορείτε να συνδυάσετε τόσο με την επαγγελματική όσο και με την καθημερινή γκαρνταρόμπα σας. Ένας νέος τομέας στα ανδρικά αξεσουάρ ανοίγεται μπροστά σας και, αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την εμφάνισή σας, δε μπορείτε παρά να ενημερωθείτε κατάλληλα.

1. Τσάντα-χαρτοφύλακας: Η παλαιότερη, κλασικότερη και από τις «αποδεκτές» ανδρικές τσάντες. Οι μοντέρνοι χαρτοφύλακες, βέβαια, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε πιο εύχρηστα και κομψά αξεσουάρ, αφήνοντας πίσω τα αυστηρά σχέδια με τις κοφτερές γωνίες. Έχουν αποκτήσει κομψά κουμπώματα, πολύ πρακτικότερη εσωτερική σχεδίαση με χρηστικά μέρη για τις επαγγελματικές σας ανάγκες και αποτελούν φυσικά το άκρως απαραίτητο αξεσουάρ της business γκαρνταρόμπας σας.

Η πρότασή μας: Κλασικός φάκελος Samsonite Briefcase 1 gusset σε μαύρο, καφέ ή μπεζ γυαλιστερό δέρμα, με ανατομική λαβή για το κράτημα. Έχει ειδικές θήκες για laptop, PDA και κινητό, καθώς και θήκη για ομπρέλα. Θα την βρείτε στο Samsonite Black Label (Attica Department Store: Πανεπιστημίου 9) και θα σας κοστίσει περί τα 300 ευρώ (χωρίς την έκπτωση).

2. Τσάντα-ταχυδρόμος: Σχέδιο επηρεασμένο φυσικά από τις τσάντες που παραδοσιακά κρατούσαν οι ταχυδρόμοι, συχνά υφασμάτινη αλλά από μαλακό δέρμα, και η πλέον βολική για τις καθημερινές σας πιο casual μετακινήσεις στην πόλη. Την προτιμούν οι περισσότεροι άνδρες, από φοιτητές έως νεαροί τραπεζίτες, χάρη στην all-day-long χρήση της, ενώ -ανάλογα με το σχέδιο και την ποιότητα- μπορεί να ταιριάξει με όλη σας την γκαρνταρόμπα.

Η πρότασή μας: Μακράν τα εντυπωσιακότερα και ποιοτικότερα σχέδια στις ανδρικές τσάντες έχουμε εντοπίσει στα καταστήματα του οίκου Hugo Boss. Η συγκεκριμένη, της σειράς Boss Orange, είναι φτιαγμένη από nylon και μαλακό δέρμα, έχει διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές τσέπες και διατίθεται σε military green και μαύρο. Θα την βρείτε στο Boss Store (Λαζαράκη 210, Γλυφάδα) ή και στα Hugo Boss Stores (Κυριαζή 15, Κηφισιά και Αμερικής 19, Κολωνάκι) και θα σας κοστίσει περί τα 400 ευρώ.

3. Business trip-τσάντα: Κάθε business man που κάνει συχνά 2ήμερα ή 3ήμερα ταξίδια χρειάζεται μία τσάντα, αρκετά μεγάλη για να χωρά τα απαραίτητα του τριημέρου και αρκετά μικρή για να χωρά στο ντουλαπάκι του αεροπλάνο και να μεταφέρεται εύκολα κατά την διάρκεια της ημέρας. Και επειδή αυτήν την τσάντα θα την μεταφέρει σε επίσημα συνέδρια και γεύματα, δε μπορεί παρά να είναι κομψή αλλά και κάπως κλασική για να ταιριάζει με την υπόλοιπη εμφάνισή σας.

Η πρότασή μας: Από τις καλύτερες επιλογές για αυτήν την περίπτωση είναι η Hogan Rebel Bag της φωτογραφίας, η οποία διατίθεται σε μπεζ σουέντ και γυαλιστερό καφέ δέρμα. Θα την βρείτε στην μπουτίκ της εταιρίας Hogan (Golden Hall, λεωφ. Κηφισίας, Μαρούσι), ενώ η τιμή της δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, καθώς δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα.

4. Η καθημερινή -tote- bag: Πρόκειται για την πιο σύγχρονη εκδοχή του χαρτοφύλακα και για μία πιο casual πρόταση στο καθημερινό business look. Πολλοί είναι αυτοί που θα διστάσουν να την κρατήσουν, θεωρώντας ότι θυμίζει γυναικεία τσάντα. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα εντελώς λιτό σχέδιο, που με την κατάλληλη ποιότητα δέρματος μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα άκρως κλασικό κομμάτι. Ο συνδυασμός μακριών αλλά και κοντών χερουλιών, σας δίνει την δυνατότητα να την κρατήσετε όπως σας βολεύει, ενώ αν την επιλέξετε σε σκούρο καφέ ή μαύρο δέρμα, δεν έχετε κανέναν λόγο να ανησυχείτε για την αμφισβήτηση της αρρενωπότητάς σας.

Η πρότασή μας: Η ασφαλέστερη επιλογή σε μία κάπως αμφισβητούμενη τσάντα είναι η Tadao του οίκου Louis Vuitton. Αρκετά αστική και σικ ταυτόχρονα, είναι δημιουργημένη από καμβά και λεπτομέρειες δέρματος, και έχει προσαρμοζόμενο λουρί για να κρεμιέται στον ώμο. Θα την βρείτε στις μπουτίκ του οίκου Louis Vuitton (Βουκουρεστίου 19, Κολωνάκι, Λεβίδου 4, Κηφισιά και Μητροπολίτου Ιωσήφ 6, Θεσσαλονίκη) και θα σας κοστίσει περί τα 800 ευρώ.

5. Η εντελώς καθημερινή («χύμα») τσάντα: Η’ αλλιώς «η τσάντα του δημοσιογράφου» που χωράει τα πάντα και συμφέρει. Αυτή που εν ανάγκη θα φορέσετε και με κοστούμι γιατί, πολύ απλά, δεν προλαβαίνετε να μεταφέρετε όλα αυτά τα χρήσιμα ή άχρηστα που την έχετε γεμίσει σε κάποια άλλη τσάντα. Μοιάζει πολύ με την τσάντα-ταχυδρόμος αλλά η υφασμάτινή σύνθεσή της την κάνει ακόμα πιο casual. Είναι ιδανική για δημοσιογράφους, φοιτητές, προγραμματιστές και γενικά από τύπους που χρειάζονται μία τσάντα ευκολοφόρετη και ανθεκτική.

Η πρότασή μας: Η τσάντα της Aristolasia είναι η πλέον value for money για την περίπτωση αυτή. Η σύνθεσή της είναι από βαμβάκι, πολυεστέρα και δέρμα, οι διαστάσεις της: Ύψος 28 εκ., πλάτος 40 εκ. και βάθος 23 εκ. Κλείνει με μαγνητικό κούμπωμα και έχει μία εσωτερική τσέπη με φερμουάρ. Θα την βρείτε στα καταστήματα A La Mode (Γρηγορίου Λαμπράκη & Κύπρου, Γλυφάδα), Avra Koutrou (Κολωνάκι), Darion Sindos (Θεσσαλονίκη) και Detroit (Κυριαζή 6-8, Κηφισιά). Αλλά επειδή είστε τύπου που… δεν προλαβαίνετε, σας προτείνουμε να την αγοράσετε on-line από το www.yoox.com με έκπτωση από 248 στα 149 ευρώ.

6. Η camera-bag: Μία μικρότερη εκδοχή της τσάντας-ταχυδρόμος, που θα κρατήσετε στον ελεύθερο χρόνο και στις βόλτες σας. Έχει οπωσδήποτε αρκετά μακρύ λουρί για να κρεμιέται χιαστί στο σώμα, βολεύει ιδιαίτερα τους τουρίστες που θέλουν να κρατάνε πάνω τους τα άκρως απαραίτητα (και φυσικά την φωτογραφική τους μηχανή), ενώ είναι ιδιαίτερα κομψή και πάνω από όλα διακριτική. Είναι ό,τι πιο απλό μπορεί να κρατήσει ένας άνδρας στην έξοδό του και σαφέστατα ό,τι πιο χρηστικό.

Η πρότασή μας: Η τσάντα Ronny του οίκου Ted Baker, είναι η αγαπημένη μας στην κατηγορία αυτή γιατί συνδυάζει το μοντέρνο με το vintage, χάρη στο μαλακό ανοιχτόχρωμο δέρμα της. Και ακριβώς επειδή το δέρμα έχει επεξεργαστεί (και λαδωθεί) ειδικά για να μοιάζει vintage, η απόχρωση κάθε Ronny τσάντας μοιάζει μοναδική. Οι διαστάσεις της είναι 30εκ x 25εκ x 4εκ. Θα την βρείτε στην μπουτίκ του Ted Baker στο Golden Hall, αλλά σας προτείνουμε να την αγοράσετε (οικονομικότερα) από το on-line κατάστημα του Ted Baker με περίπου 110 ευρώ (χωρίς τα έξοδα μεταφοράς).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v