Γιώργος Παπαδόγαμβρος: "Το καλοραμμένο κοστούμι δεν είναι μόδα"

Με αγάπη για το χειροποίητο καλό ανδρικό κοστούμι και στόχο τη δημιουργία ενδυμάτων υψηλής ποιότητας, ο μόδιστρος Γιώργος Παπαδόγαμβρος μας άνοιξε το κατάστημα και την καρδιά του και μας μίλησε για τη δουλειά του: το καλό ανδρικό ντύσιμο. 
Γιώργος Παπαδόγαμβρος: Το καλοραμμένο κοστούμι δεν είναι μόδα
της Έλενας Μπούλια
φωτογραφίες: Βαγγέλης Αποστολάκης 
 
Όλοι οι καλοντυμένοι αυτού του κόσμου συμφωνούν: Κάθε άνδρας οφείλει να έχει στη ντουλάπα του ορισμένα κομψά, υψηλής ραπτικής κοστούμια.

Και όταν μιλάμε για καλά κοστούμια, δεν αναφερόμαστε απαραίτητα σε αυτά που κυκλοφορούν στις πασαρέλες των γνωστών οίκων μόδας. Όχι πως έχουμε κάτι με τα Boss, τα Cerutti ή τα Zegna, αλλά ο σκοπός δεν είναι να φιγουράρει κανείς με το κοστούμι του την οικονομική του επιφάνεια, μα μία άριστη κορμοστασιά, απαράμιλλο στιλ και άνεση που θα τον διευκολύνει στην κίνησή του. Με λίγα λόγια το ιδανικό κοστούμι είναι αυτό που θα ραφτεί πάνω στον καθένα.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, που πρέπει να κάνει κανείς για να αποκτήσει το ιδανικό κοστούμι, είναι να βρει τον ιδανικό ράφτη. Εμείς τον βρήκαμε στον πρώτο όροφο ενός εμπορικού καταστήματος των βορείων προαστίων. Ο κ. Γιώργος Παπαδόγαμβρος μας περίμενε για να μας μιλήσει και να μας αποκαλύψει τα μυστικά του «σωστού» κοστουμιού. Αυτού, τουλάχιστον, που εκείνος ξέρει να φτιάχνει.

Γόνος της γνωστής οικογενείας δημιουργών ανδρικών ενδυμάτων υψηλής ποιότητας «Γιαννέτος», που μετράει σήμερα 100 χρόνια ζωής, ο κ. Παπαδόγαμβρος «παρέκκλινε» από την πεπατημένη, επιχειρώντας να «στήσει» την δική του επιχείρηση, να ξεκινήσει ένα δικό του έργο.

Φιλοσοφία του -ο μεταμοντερνισμός, αυτό δηλαδή που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «κλασικομοντέρνο». Τι σημαίνει αυτό; Πίστη στο κλασικό κοστούμι με τα τρία ή τέσσερα κουμπιά και τα κομψά μανικετόκουμπα, αλλά σχέδιο σε στενή γραμμή, που κολακεύει το ανδρικό σώμα, και όλο αυτό συνδυασμένο με ξεχωριστά αξεσουάρ. Το ιδανικό κοστούμι για αυτόν, όπως μας λέει, προκύπτει από έναν συνδυασμό προσωπικού στυλ και άριστης ποιότητας υφάσματος.

Ρίχνοντας μία ματιά στις κρεμάστρες και τα ράφια του καταστήματος, καταλάβαμε αμέσως τι εννοεί: Στενά σακάκια, υφάσματα πολυτελείας εισαγόμενα από γνωστές ιταλικές και αγγλικές βιοτεχνίες, λεπτοδουλεμένα πουκάμισα και πρωτότυπα, στιλάτα –αυτό που λέμε «καλά»- παπούτσια, πολλά εξ αυτών απευθείας εισαγόμενα από τον ιταλικό οίκο Carlo Pignatelli.

Και παρόλο που οι επιρροές του κ. Παπαδόγαμβρου προέρχονται από τους γκουρού της ανδρικής μόδας, Giorgio Armani και Tom Ford, ο ίδιος ξέρει πώς να προσαρμόσει το συγκεκριμένο στυλ στην προσωπικότητα και το ύφος του Έλληνα πελάτη.

Αυτό είναι άλλωστε που κάνει τους δικούς του πελάτες να τον προτιμούν. «Είναι θέμα εμπιστοσύνης», μας λέει. «O πελάτης– και κυρίως ο άνδρας- πρέπει να εμπιστευτεί τον ράφτη του για να δεχτεί τις απόψεις και τις συμβουλές του». Και κυρίως «να μην έρθει να αγοράσει κοστούμι με παρέα –συγκεκριμένα με την κοπέλα του».

Τον ρωτήσαμε αν, με την υπερβιομηχανοποίηση των ενδυμάτων πολυτελείας, υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου στον τομέα του. Πηγαίνει ο άνδρας, και κυρίως ο νέος άνδρας, στον ράφτη για το κοστούμι του; Η απάντηση είναι θετική. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι νεώτεροι έχουν επιστρέψει στις παλιές συνήθειες του να ράβουν το κοστούμι τους αντί να το αγοράζουν έτοιμο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, φυσικά, οι αθλητές (κυρίως μπασκετμπολίστες), οι επιχειρηματίες και οι καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων είναι και πελάτες του.

Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι οι τιμές των κοστουμιών του απευθύνονται αποκλειστικά στην παραπάνω κατηγορία; «Η τιμή ενός κοστουμιού εξαρτάται κυρίως από το ύφασμα», μας λέει. Αφού όμως επιμένω, μου λέει ενδεικτικά ότι ένα δικό του κοστούμι μπορεί να ξεκινήσει από 750 και να φτάσει τα 1.500 ευρώ.

Και τι πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε στην ντουλάπα ενός άνδρα; Ένα blue-black –και όχι απαραίτητα μαύρο- κοστούμι, ένα ζευγάρι καφέ-σοκολά καλά παπούτσια και πολλά πουκάμισα, λευκά –απαραιτήτως- και σε αποχρώσεις του σιέλ και του ροζ. «Ο άνδρας πρέπει να ελευθερωθεί», μας λέει. «Το μπλε κοστούμι είναι προτιμότερο να συνδυαστεί με καφέ -και όχι μαύρα- παπούτσια και η ζώνη του μπορεί να έχει χρώμα.» Οι ιταλικές επιρροές εμφανείς για άλλη μία φορά.

Ελευθερωθείτε, λοιπόν, και ανοίξτε τους ενδυματολογικούς σας ορίζοντες. Χωρίς, ωστόσο, υπερβολές. Το σημειώνουμε αυτό όταν η κουβέντα έρχεται στον συνήθη casual συνδυασμό ‘τζιν-σακάκι’. Τι γνώμη έχει για αυτό ένας προασπιστής του πολυτελούς ρούχου; Εφόσον πρόκειται για ένα καλό τζιν παντελόνι, ένα πολύ ιδιαίτερο, μοντέρνο σακάκι αλλά και παπούτσι (προσοχή: όχι αθλητικό), δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το βλέμμα μου στέκεται σε ένα μπεζ μεταξωτό σακάκι. Αυτό λοιπόν έχει να προτείνει για φέτος το καλοκαίρι; «Αυτό είναι για γαμπριάτικο κοστούμι», μου λέει, άλλωστε εξειδικεύεται και σε αυτόν τον τομέα. «Αλλά η γενικότερη τάση για το καλοκαίρι είναι λίγο πολύ αυτή».

Τα υφάσματα που θα κυριαρχήσουν είναι το μετάξι και το λινό, ενώ τα χρώματα που προτιμά αυτός είναι συνήθως το λευκό και το μαύρο
, χωρίς να λέει όχι και σε ένα μπεζ ή σιέλ σακάκι. «Μου αρέσει πολύ και το κυκλαδίτικο στυλ», μας λέει. «Λευκό παντελόνι και λευκό ή σιέλ λινό πουκάμισο».

Ενώ για τη χειμερινή σεζόν, μας αποκαλύπτει ένα από τα μυστικά του: Το νούμερο ένα trend του χειμώνα θα είναι το καρό σακάκι. «Καρό σακάκι;», ανταποκρίνομαι τρομαγμένη. Κι όμως, σκεφτείτε το σε μικρό καρό με αποχρώσεις του μπλε και του καφέ, συνδυασμένο με τζιν και ένα αντίστοιχης απόχρωσης μονόχρωμο πουκάμισο. Δεν ακούγεται κακό…

Κλείνοντας τον ρωτάμε για τα μελλοντικά σχέδιά του. Θα τον δούμε σε κάποια επίδειξη; Στην Εβδομάδα Μόδας ίσως; Δεν αποκλείεται, αν και για αυτόν η επίδειξη πρέπει να είναι κάποιου είδους σόου, σαν έκθεση έργων τέχνης, και όχι απλή προβολή ενδυμάτων.

Στα βέβαια σχέδιά του
, ωστόσο, είναι μία γυναικεία γραμμή με έμφαση στο νυφικό και στο business outfit καθώς και μεγαλύτερη γκάμα ανδρικών και γυναικείων παπουτσιών και αξεσουάρ. Όλα αυτά από την ερχόμενη Άνοιξη. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.

Το κατάστημα του κ. Παπαδόγαμβρου βρίσκεται στην οδό Κυριαζή 9, στην Κηφισιά (1ος όροφος, τηλ. 210 8082127). Το ωράριο λειτουργίας είναι: Δευτέρα 5.30μμ-8.30μμ, Τρίτη έως Παρασκευή 9.30πμ με 2.00μμ και 5.30μμ με 9.00μμ, ενώ Τετάρτη και Σάββατο από τις 9.30πμ μέχρι τις 3.00μμ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v