Ανανεωμένη BMW Σειρά 1: Αυστηρά οδηγοκεντρική

Η ανανεωμένη Σειρά 1 της BMW εντυπωσιάζει με την «φρέσκια» αισθητική, την εκτεταμένη συνδεσιμότητα και την κορυφαία οδηγική της συμπεριφορά.
Ανανεωμένη BMW Σειρά 1: Αυστηρά οδηγοκεντρική
Η BMW ετοίμασε μια ακόμη έκφανση της οδηγοκεντρικής προσέγγισης. Δημιούργησε την ανανεωμένη Σειρά 1, ένα μοντέλο για τον πραγματικό οδηγό. Νέες ειδικές εκδόσεις, αναβαθμισμένη ποιότητα στο εσωτερικό, εκτεταμένη συνδεσιμότητα και η τελευταία γενιά του λειτουργικού συστήματος iDrive: αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ανανεωμένης BMW Σειράς 1.

Ο πιο σπορ εκπρόσωπος της premium compact κατηγορίας διατίθεται με μία ποικίλη γκάμα αποδοτικών κινητήρων που περιλαμβάνει ισχυρές τρικύλινδρες, τετρακύλινδρες και εξακύλινδρες εκδόσεις. Κάτι μοναδικό στην κατηγορία, η BMW Σειρά 1 έχει πίσω κίνηση με ευφυές σύστημα τετρακίνησης xDrive που διατίθεται προαιρετικά. Η ανανεωμένη BMW Σειρά 1 θα λανσαριστεί τον Ιούλιο του 2017 σε 3-θυρες και 5-θυρες εκδόσεις.

Η επιτυχημένη ιστορία του σπορ compact μοντέλου χρονολογείται από τα τέλη του καλοκαιριού του 2004 με το λανσάρισμα της πρώτης BMW Σειράς 1. Διαθέτοντας κορυφαία ευελιξία και δυναμική συμπεριφορά, γρήγορα επικράτησε ως η επιτομή της σπορ δύναμης στην compact κατηγορία. Μέχρι σήμερα, πάνω από δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα Σειράς 1 έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου 960.000 είναι από την τελευταία γενιά του μοντέλου. Η Γερμανία είναι η σημαντικότερη διεθνής αγορά και εκεί πωλείται μία στις τέσσερις BMW Σειράς 1, ακολουθεί η Βρετανία (20% ) και η Κίνα (8%). Η BMW Σειρά 1 κατασκευάζεται στη Γερμανία στα εργοστάσια του Regensburg (3-θυρα και 5-θυρα μοντέλα) και της Λειψίας (5-θυρο).

Περνώντας στο εσωτερικό της ανανεωμένης BMW Σειράς 1, αρκετές λεπτομέρειες προάγουν αυτή την αίσθηση αποκλειστικότητας και υψηλής ποιότητας της καμπίνας. Υιοθετώντας μία καθαρή, στιλάτη σχεδίαση, το ταμπλό γίνεται πιο οδηγοκεντρικό. Ο πίνακας οργάνων σε black-panel έχει επανασχεδιαστεί. Η χρήση αντίθετης ραφής προσδίδει μία σοφιστικέ νότα. Η κεντρική κονσόλα με χειριστήρια για τα συστήματα ήχου και κλιματισμού (A/C), έχει στιλπνό μαύρο φινίρισμα. Οι ποτηροθήκες εξαφανίζονται διακριτικά πίσω από ένα συρόμενο καπάκι, ενώ οι διακόπτες των παραθύρων στις πόρτες έχουν χρωμιωμένο περίγραμμα. Χάρη στη σχολαστική προσοχή των σχεδιαστών στη λεπτομέρεια, το ντουλαπάκι εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον του εσωτερικού.

Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν νέα δερμάτινη επένδυση καθισμάτων σε απόχρωση Cognac Dakota, ενώ οι διακοσμητικές λωρίδες εσωτερικού διατίθενται τώρα με πινελιές Pearl Chrome. Η ανανεωμένης BMW Σειρά 1 είναι στάνταρ εξοπλισμένη με την τελευταία γενιά του λειτουργικού συστήματος iDrive. Με το iDrive Touch Controller, ο οδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση και να ελέγχει άνετα ποικίλες λειτουργίες του οχήματος και των συστημάτων πλοήγησης και ψυχαγωγίας με το ένα χέρι. BMW

Χάρη στην επιφάνεια αφής (touchpad) του Controller, η εισαγωγή προορισμών για το σύστημα πλοήγησης γίνεται εύκολα με το χέρι. Με το προαιρετικό σύστημα Πλοήγησης Professional, η κεντρική οθόνη υψηλής ανάλυσης 8,8 - ιντσών διατίθεται τώρα με τη μορφή οθόνης αφής. Ο ευφυής φωνητικός έλεγχος είναι ο τρίτος τρόπος διαχείρισης αυτών των λειτουργιών.

Με τη στάνταρ ενσωματωμένη κάρτα SIM της BMW Σειράς 1, το ConnectedDrive παρέχει βέλτιστη συνδεσιμότητα και πρόσβαση στις υπηρεσίες της BMW χωρίς να βασίζεται στο smartphone του χρήστη. Μεταξύ αυτών είναι οι ‘Concierge Services’, όπου προσωπικοί βοηθοί επιλέγουν προορισμούς όπως εστιατόρια ή ξενοδοχεία για το οδηγό, ενώ είναι καθ’ οδόν, κάνουν κρατήσεις και στη συνέχεια στέλνουν πληροφορίες στο σύστημα πλοήγησης του οχήματος, μαζί με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας. Το Online Entertainment προσφέρει στους κατόχους της BMW Σειράς 1 δυνατότητα επιλογής από εκατομμύρια μουσικά κομμάτια και audio books, ενώ το RTTI (Real Time Traffic Information) βρίσκει έναν έξυπνο τρόπο για να αποφεύγονται τα μποτιλιαρίσματα. Το RTTI περιλαμβάνει επίσης πρόληψη κινδύνου βάσει πληροφοριών του στόλου της BMW. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την τρέχουσα κατάσταση της κυκλοφορίας, η υπηρεσία προειδοποιεί τους οδηγούς για επικίνδυνες καταστάσεις – όπως ατυχήματα ή ισχυρή βροχή – που έχουν ανιχνεύσει άλλα οχήματα BMW. Ανώνυμα δεδομένα από αισθητήρες χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό. Αναφορές κινδύνων και καιρικά φαινόμενα απεικονίζονται στο χάρτη στην οθόνη του οχήματος, ενώ μία προειδοποίηση και ένα μήνυμα εμφανίζονται στο χάρτη πλοήγησης όταν πλησιάζει στο σημείο του κινδύνου. Επιπλέον, σε ορισμένες πόλεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ, η υπηρεσία On-Street Parking Information χρησιμοποιεί την οθόνη του συστήματος πλοήγησης Professional για την υπόδειξη ελεύθερου χώρου στάθμευσης στο πλάι του δρόμου.

Η ολοκληρωμένη ψηφιακή φιλοσοφία BMW Connected ενσωματώνει ομαλά τη BMW Σειρά 1 στην ψηφιακή ζωή του χρήστη μέσω ‘σημείων επαφής’ όπως iPhone, Apple Watch, Android smartphone ή smartwatch. Το BMW Connected ανιχνεύει πληροφορίες σχετικές με τη μετακίνηση όπως οι διευθύνσεις που περιέχονται στο ημερολόγιο των ραντεβού και τις μεταδίδει αυτόματα στο όχημα. Ο χρήστης λαμβάνει στη συνέχεια ένα μήνυμα στο smartphone του, που τον ενημερώνει εκ των προτέρων για την ιδανική ώρα αναχώρησης βάσει πληροφοριών συνθηκών κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, μέρη τα οποία επισκέπτεται συχνά ο χρήστης καθώς και προσωπικά σχέδια μετακίνησης αποθηκεύονται αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι η μηχανική εισαγωγή διευθύνσεων προορισμού στο σύστημα πλοήγησης BMW σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Εάν λεπτομέρειες πλοήγησης όπως διεύθυνση προορισμού και επιθυμητή ώρα άφιξης έχουν ήδη οριστεί εκτός οχήματος στο smartphone του χρήστη, η σύνδεση μεταξύ τηλεφώνου και αυτοκινήτου θα επιτρέψει στο BMW Connected να μεταφέρει τις πληροφορίες  ώστε να είναι διαθέσιμες στο σύστημα πλοήγησης BMW.

Με το BMW Connected και τις Απομακρυσμένες Υπηρεσίες (Remote Services) οι οδηγοί της BMW Σειράς 1 μπορούν να παραμένουν σε συνεχή επαφή με το αυτοκίνητό τους ανεξάρτητα πού βρίσκονται. Μπορούν να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν τις πόρτες και να εμφανίζουν πληροφορίες σχετικές με το αυτοκίνητο, γρήγορα και εύκολα μέσω smartphone. Και σε περίπτωση που ξεχάσουν σε ποιο σημείο το έχουν παρκάρει, μπορούν να το εντοπίσουν σε ένα χάρτη μέσω BMW Connected. Με τη βοήθεια της υπηρεσίας Alexa και συμβατών συσκευών, οι οδηγοί της BMW Σειράς 1 σε Γερμανία και Βρετανία μπορούν ακόμα και να διαχειρίζονται τα ραντεβού τους στην ατζέντα μετακινήσεων του BMW Connected αλλά και τις λειτουργίες του οχήματος μέσω φωνητικού ελέγχου, άνετα, από το σπίτι.

Για πρώτη φορά, η BMW προσφέρει τώρα στους χρήστες Microsoft Office 365 μία ασφαλή σύνδεση στο διακομιστή για ανταλλαγή και επεξεργασία emails, καταχωρήσεις ημερολογίου και λεπτομέρειες επαφών και στις BMW Coupe και Cabrio της Σειράς 1, χάρη στην ενσωματωμένη λειτουργία του Microsoft Exchange.

Το προαιρετικό WiFi hotspot του αυτοκινήτου, από την άλλη, προσφέρει μία mobile διαδικτυακή σύνδεση υψηλής ταχύτητας για μέχρι δέκα συσκευές. Το Apple CarPlay διατίθεται για τη Σειρά 1 μέσω ενός συστήματος πλοήγησης της BMW. Ενσωματώνοντας το smartphone στο περιβάλλον συστημάτων του οχήματος, ο έλεγχος του τηλεφώνου και των εφαρμογών του γίνεται από την οθόνη μέσω iDrive Controller, φωνητικού ελέγχου ή αφής (Navigation system Professional). Για συμβατά smartphones προσφέρεται προαιρετικά η δυνατότητα ασύρματης, επαγωγικής φόρτισης.

Η λίστα συστημάτων υποστήριξης για τη BMW Σειρά 1 περιλαμβάνει το Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, που επιτρέπει στο όχημα να κινείται αυτόματα με τη ροή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο μέχρι την τελική του ταχύτητα. Το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό και ενεργοποιεί τα φρένα εάν ανιχνεύσει εμπόδιο. Το προαιρετικό Driving Assistant περιλαμβάνει σύστημα Lane Departure Warning και City Collision Mitigation, που ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα σε ταχύτητες έως 60 km/h για να αποτρέψει επικείμενη σύγκρουση με άλλο αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή πεζό. Το Parking Assistant, παρκάρει το όχημα σε χώρους στάθμευσης παράλληλους ή κάθετους με το δρόμο. Οι αισθητήρες υπερήχων βοηθούν στην αναζήτηση κατάλληλων χώρων όταν το όχημα ταξιδεύει με ταχύτητα έως 35 km/h.

Η ανανεωμένη BMW Σειρά 1 προσφέρεται με μία πολυπληθή γκάμα κινητήρων βενζίνης και diesel, με τρικύλινδρες, τετρακύλινδρες και εξακύλινδρες εκδόσεις. Όλοι προέρχονται από την προηγμένη οικογένεια κινητήρων BMW EfficientDynamics και βασίζονται στην τεχνολογία BMW TwinPower Turbo. Με εξαίρεση τις εκδόσεις BMW 116i, 116d EfficientDynamics Edition και 118d xDrive, όλα τα υπόλοιπα μοντέλα μπορούν να παραγγέλνονται με οκτατάχυτο Steptronic ή οκτατάχυτο Steptronic Sport κιβώτιο, εναλλακτικά αντί του εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου. Η M140i xDrive παραγγέλνεται μόνο με οκτατάχυτο Steptronic Sport.

Από πλευράς βενζινοκίνητων εκδόσεων η γκάμα ξεκινά με την BMW 116i – με υπερτροφοδοτούμενο τρικύλινδρο κινητήρα που παράγει 109 ίππους (κατανάλωση μικτού κύκλου: 5,4 – 5 λίτρα/100 χλμ., εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 126 – 116 γραμ./χλμ.) – και φτάνει μέχρι τη BMW M140i M Performance, που αποδίδει 340 ίππους από τον εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα (κατανάλωση μικτού κύκλου: 7,8 – 7,1 λίτρα/100χλμ., εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 179 – 163 γραμ./χλμ.).

Οι εκδόσεις ντίζελ βασίζονται σε προηγμένη τεχνολογία κινητήρων. Πέρα από τον εγγενή αποδοτικό χαρακτήρα τους, όλα τα τρικύλινδρα και τετρακύλινδρα σύνολα έχουν νέα τεχνολογία υπερσυμπίεσης και βελτιωμένο σύστημα άμεσου ψεκασμού common-rail. Η γκάμα ξεκινά με τη BMW 116d, που αποδίδει 116 ίππους και μέγιστη ροπή 27,2 χλγμ.. Καταναλώνει 4,1 – 3,6 λίτρα/100χλμ., που ισοδυναμεί με εκπομπές CO2 107 – 96 γραμ./χλμ.. Η πολύ αποδοτική BMW 116d EfficientDynamics Edition, έχει κατανάλωση μόλις 3,8 – 3,4 λίτρα/100χλμ., με εκπομπές CO2 101 – 89 γραμ./χλμ.. Ο ισχυρότερος τετρακύλινδρος ντιζελ υπάρχει στη νέα BMW 125d. Η τεχνολογία υπερσυμπίεσης πολλαπλών σταδίων, με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας για τον υπερσυμπιεστή υψηλής πίεσης, πετυχαίνει ταχεία απόκριση με 224 ίππους και μέγιστη ροπή 45,6 χλγμ. Η κατανάλωση μικτού κύκλου είναι 4,6 – 4,3 λιτρα/100χλμ. και οι εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο φτάνουν τα 120 – 114 γραμ./χλμ..

Τα BMW M140i, BMW 118d και BMW 120d μπορούν να παραγγέλνονται με το σύστημα τετρακίνησης BMW xDrive αντί της κλασικής πίσω κίνησης. Πέρα από τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα του AWD – όπως βέλτιστη μεταφορά ισχύος στο δρόμο, κορυφαία οδηγική ασφάλεια και μέγιστο κράτημα σε χειμερινές συνθήκες – το BMW xDrive μειώνει την υπερστροφή και υποστροφή στις στροφές, και υπόσχεται μία πιο δυναμική εμπειρία.

Σηματοδοτώντας το νέο model year, η BMW M140i M Performance διατίθενται σε έκδοση M140i Edition Shadow. Μαύρα ένθετα προστίθενται στους στάνταρ προβολείς LED και το πλαίσιο της μάσκας είναι βαμμένο μαύρο. Τα σκούρα πίσω φωτιστικά σώματα επιτείνουν τη σπορ αύρα του αυτοκινήτου όπως και οι στάνταρ ζάντες αλουμινίου 18-ιντσών, που τώρα διατίθενται για πρώτη φορά σε Style 436 M Orbit Grey και Style 719 M Jet Black ή Bicolour Jet Black, μαζί με την προηγούμενη Ferric Grey (Style 436 M). Η πιο σπορ BMW Σειρά 1 φεύγει από το εργοστάσιο με ελαστικά υψηλών επιδόσεων και διαφορετικών διατάσεων, 225/40 μπροστά, 245/35 πίσω.

Η BMW M140i αντλεί ισχύ από ένα τρίλιτρο straight-six κινητήρα με άμεσο ψεκασμό, τεχνολογία M Performance TwinPower Turbo με υπερσυμπιεστή twin-scroll, πλήρως μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων (VALVETRONIC) και μεταβλητό έλεγχο εκκεντροφόρων Double-VANOS. Ο συνδυασμός όλων προσφέρει στη BMW M140i ισχύ 340 ιππους και μέγιστη ροπή 50,6 χλγμ., που παραμένει διαθέσιμη από τις 1.520 σ.α.λ. μέχρι τις 4.500 σ.α.λ. Έτσι, η BMW M140i διαθέτει τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για εξαιρετικές επιδόσεις: με το εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, η αγωνιστική έκδοση επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 4,8’’, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται από τον ηλεκτρονικό κόφτη στα 250 χλμ./ώρα.

Το σπορ σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού αναβαθμίζει την αίσθηση ευελιξίας στο τιμόνι της BMW M140i. Διατίθεται με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση και προσαρμόζει τη γωνία διεύθυνσης των εμπρός τροχών στις επικρατούσες οδηγικές συνθήκες. Αποτέλεσμα: ταχύτατοι ελιγμοί αποφυγής εμποδίων και δημιουργία αίσθησης άριστης κατευθυντικότητας και σταθερότητας σε ευθεία πορεία στον αυτοκινητόδρομο. Η ανάρτηση M Sport, το σύστημα φρένων M Sport και οι πιο κοντές διαδρομές του επιλογέα του εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου είναι πλήρως εναρμονισμένα με τη δύναμη του εξακύλινδρου εν σειρά κινητήρα, όπως και τα ελαστικά υψηλών επιδόσεων που συμβάλλουν στη βέλτιστη επιτάχυνση και επιβράδυνση. Ο διακόπτης Driving Experience Control της BMW M140i περιλαμβάνει τα ίδια προγράμματα (modes) που διατίθενται για όλα τα μοντέλα της γκάμας - Comfort, Sport και ECO PRO – ενώ προστίθεται το πολύ δυναμικό Sport+ mode. Σε αυτή τη ρύθμιση, η διαμόρφωση του συστήματος Dynamic Stability Control επιτρέπει ελεγχόμενα ντριφταρίσματα (υπερστροφές ισχύος).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v