Smart fortwo από 11.450 ευρώ

Δύο νέα μοντέλα Smart λανσάρονται με στόχο την πιο άνετη και ασφαλέστερη αστική και υπεραστική μετακίνηση.
Smart fortwo από 11.450 ευρώ
του Σπύρου Ρέκκα

Η νέα γενιά των smart απαρτίζεται από δυο μοντέλα τα οποία όμως έχουν ένα κοινό στόχο, να κάνουν πιο άνετη και ασφαλέστερη την αστική και υπεραστική μετακίνηση. Δίπλα από το λιλιπούτειο fortwo που πλέον έχει ανανεωμένη σχεδίαση, βρίσκεται ένα μεγαλύτερων διαστάσεων μοντέλο το οποίο φιλοξενεί χωρίς υποχωρήσεις τέσσερις ενήλικες και μεταφέρει τα αγαθά από το supermarket. To τετράθυρο forfour μήκους 3.49 μ.

Και σε αυτή τη γενιά των γερμανικών αυτοκινήτων, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην ευελιξία. Όσον αφορά τον κύκλο στροφής, το νέο smart fortwo θέτει ένα νέο ορόσημο αφού απαιτεί μόνο 6,95 μ. από κράσπεδο σε κράσπεδο και 7,30 μ. από τοίχο σε τοίχο. Στο νέο smart forfour, 8,65 μ. από κράσπεδο σε κράσπεδο και 8,95 μ. από τοίχο σε τοίχο.

Προηγμένα συστήματα υποβοήθησης τα οποία διατίθενται για μεγαλύτερες κατηγορίες οχημάτων ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και την άνεση. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν το Crosswind Assist, σύστημα υποβοήθησης κατά των πλευρικών ανέμων (βασικός εξοπλισμός), το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα (προαιρετικός εξοπλισμός) και το σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας (προαιρετικός εξοπλισμός).

Το αμάξωμα της νέας σειράς και ο κλωβός ασφαλείας tridion έχουν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να πληρούν τις πιο αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας των crash tests και στο νέο smart forfour. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Mercedes-Benz "Real Life Safety" δόθηκε έμφαση στις δοκιμές πρόσκρουσης αυτοκινήτου-με-αυτοκίνητο με σημαντικά μεγαλύτερα και βαρύτερα οχήματα. Το νέο smart fortwo απέδειξε τις ικανότητες του σε μετωπικές συγκρούσεις με την S- Class και την C-Class.

Υπάρχουν δυο επιλογές για τους κινητήρες. Οι αναβαθμισμένες τρικύλινδρες μονάδες έχουν χωρητικότητά 1.0 και 0.9 λίτρα. Ο πρώτος είναι ατμοσφαιρικός κινητήρας παράγει 71ιππους και ροπή 9,1 χλγμ. από τις 1.000 σ.α.λ. Ο δεύτερος είναι turbo, ισχύος 90 ίππων με ροπή 13,5 χλγμ. Ο νέος υπερσυμπιεστής περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα καυσαερίων (wastegate), το οποίο επιτρέπει την αύξηση της δυναμικής του κινητήρα σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που υποστηρίζει την οικονομία, είναι το αυτόματο σύστημα start/stop.

Εκτός από τον υπερσυμπιεστή, μια ολόκληρη σειρά από άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά συμβάλλει επίσης στην εξαιρετική οικονομία καυσίμου του κινητήρα και τις επιδόσεις. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ο μεταβλητός έλεγχος στροβιλισμού και το σύστημα μεταβλητής προσαρμογής των βαλβίδων εισαγωγής. Και οι δύο εκδόσεις συνδυάζονται με πεντατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Το εξατάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη twinamic θα είναι διαθέσιμο το Μάρτιο του 2015. Τιμοκατάλογος για smart fortwo από 11.450 ευρώ και για smart forfour από 12.090 ευρώ με απόσυρση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v