Χένρι Φορντ: Ο ιδρυτής της σύγχρονης αυτοκίνησης

Η 30ή Ιουλίου σηματοδότησε την 150ή επέτειο από τη γέννηση του ανθρώπου που έφερε την επανάσταση στην αυτοκίνηση. Το έργο και οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Χένρι Φορντ.
Χένρι Φορντ: Ο ιδρυτής της σύγχρονης αυτοκίνησης
του Σπύρου Ρέκκα

Συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε ο Χένρι Φόρντ, ο οποίος με τις καινοτόμες ιδέες του έφερε την επανάσταση στον τομέα της αυτοκίνησης κάνοντάς την προσιτή στο ευρύ κοινό. Η διαχρονική επιρροή του τιμάται φέτος με εκδηλώσεις στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.

Πέρα από τους εορτασμούς στα κεντρικά γραφεία της Ford Motor Company στο Dearborn πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές.

Η είσοδος του αυτοκινήτου στη μαζική αγορά μεταμόρφωσε τις αγροτικές οικονομίας των ΗΠΑ και όλου του κόσμου σε ακμάζουσες βιομηχανικές και αστικές αγορές. Πολλοί ιστορικοί του αναγνωρίζουν τη δημιουργία της μεσαίας τάξης στην Αμερική. Με υψηλό ελάχιστο ημερομίσθιο – επαναστατικό για την εποχή – δημιούργησε προηγούμενο για τη δίκαιη κατανομή του εταιρικού πλούτου που επηρέασε αργότερα τις πρακτικές διοίκησης.

Ο Χένρι Φόρντ αρχικά προσπάθησε να δημιουργήσει μία ισχυρή οικονομική βάση για τη Ford Motor Company, αλλά η πραγματική επανάσταση ήρθε με το Model T. Το θρυλικό μοντέλο έκανε ντεμπούτο τον Οκτώβριο του 1908, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στην Αμερική. Περισσότερα από 15 εκατομμύρια Model T κατασκευάστηκαν και πουλήθηκαν καθώς η Ford Motor Company έθεσε το έθνος πάνω σε τροχούς.

Το καινοτόμο πνεύμα του Χένρι Φόρντ εμφανίστηκε και με άλλες μορφές μετά την επιτυχία του Model T, όπως:

• Γραμμή μαζικής παραγωγής: Το 1913, εισήγαγε την πρώτη κινητή γραμμή συναρμολόγησης για αυτοκίνητα. Μέσα σε 18 μήνες, ο χρόνος που χρειαζόταν για να κατασκευαστεί ένα Model T μειώθηκε από 12 ½ εργατώρες σε 1 ½ εργατώρες, κάτι που αποτέλεσε την απαρχή της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας
• Ημερομίσθιο $5: Για μείωση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, υπερδιπλασίασε το ημερομίσθιο το 1914, από $2,34 την ημέρα για εννέα ώρες εργασίας σε $5 για ένα οκτάωρο ημερησίως
• Καθετοποίηση: Για βελτίωση της ποιότητας, επεδίωξε την απόκτηση, διαχείριση και συντονισμό όλων των απαιτούμενων πόρων για την παραγωγή ολοκληρωμένων αυτοκινήτων. Αυτή η αρχή, γνωστή ως καθετοποίηση, τέθηκε σε εφαρμογή το1927 με το Model A

«Αυτό που καθιέρωσε ο προπάππος μου, κυρίως η παράδοση της καινοτομίας, εξακολουθεί να εμπνέει τη δέσμευσή μας για μία ισχυρή επιχείρηση, θαυμάσια προϊόντα και ένα καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο Bill Ford, Ford Executive Chairman. «Κάνουμε προσιτές κορυφαίες τεχνολογίες σε εκατομμύρια ανθρώπων, επιταχύνοντας την ανάπτυξη νέων προϊόντων που οι πελάτες θέλουν και εκτιμούν και προάγουν την ανάπτυξη δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πετυχαίνοντας την ελευθερία της μετακίνησης».

Το πνεύμα καινοτομίας του Χένρι Φόρντ εξακολουθεί να οδηγεί τη Ford Motor Company σήμερα, κάτι που αντανακλάται στην τεράστια ποικιλία της γκάμας της με οχήματα όπως το F-150 pickup, το σπορ Mustang και το Fusion Hybrid sedan. Αναβιώνει μέσα από τεχνολογίες όπως το Ford SYNC, το σύστημα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας της εταιρίας και οι αποδοτικοί κινητήρες EcoBoost. Και αυτό διαδίδεται μέσα από τους εργαζόμενους που εξυπηρετούν τους πελάτες σε έξι ηπείρους.

Ο Χένρι Φόρντ πέθανε στις 7 Απριλίου, 1947, σε ηλικία 83 ετών. Πάνω από 50 χρόνια μετά το θάνατό του, το 1999, το περιοδικό Forbes τον ανακήρυξε ‘Επιχειρηματία του Αιώνα’ και το 2012 ένα ντοκιμαντέρ του History Channel τον πρόβαλε ως τον ‘Άνθρωπο που Έφτιαξε την Αμερική’.

«Όραμα του προπάππου μου ήταν να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων φτιάχνοντας αυτοκίνητα προσιτά για τη μέση οικογένεια», δήλωσε ο Bill Ford. «Το όραμά του να κατασκευάζει αυτοκίνητα προσιτά, αξιόπιστα και αποδοτικά παραμένει ζωντανό και προσδιορίζει τη φιλοσοφία της εταιρίας μας και σήμερα».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v