Παλαιοβιβλιοπωλεία: 5 γωνιές με κιτρινισμένες σελίδες

Σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά του 1950, μεταχειρισμένα (και φτηνά) λογοτεχνικά βιβλία. Τα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας κρύβουν σκονισμένους θησαυρούς.
Παλαιοβιβλιοπωλεία: 5 γωνιές με κιτρινισμένες σελίδες
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν χρειάζεται να είσαι συλλέκτης… αναμνήσεων –ή, έστω, βιβλίων– για να χαμογελάσεις μπαίνοντας σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο. Αρκεί και μόνο η μυρωδιά του, αυτή που αποτελεί το αγαπημένο επιχείρημα των υπέρμαχων του παλιού κλασικού βιβλίου, που δεν θα χαθεί ποτέ –τουλάχιστον όχι μέχρι να εφευρεθεί το ebook που θα αναδίδει αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα και θα κάνει το σχεδόν φετιχιστικό «κρικ» όταν γυρίζεις τις σελίδες. Ο πλούτος, βέβαια, των αθηναϊκών παλαιοβιβλιοπωλείων ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει εκεί: Δερματόδετες εκδόσεις, χειρόγραφες αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα, λευκώματα και εξώφυλλα με υπέροχη εικονογράφηση και βέβαια χιλιάδες αναμνήσεις κοσμούν τα ράφια τους. Ακολουθήστε μας, σε μια βόλτα σε πέντε παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας. 

Παλαιοβιβλιοπωλείο Νίκος Χρυσός 
Χαριλάου Τρικούπη 63 & Δερβενίων, τηλ.: 210 3631821

Το βρίσκαμε από το 1981 μέχρι πρόσφατα στο 135 της οδού Ιπποκράτους. Τώρα που έκλεισε τα 32 του χρόνια και μεγάλωσε, το παλαιοβιβλιοπωλείο που ήταν δημιούργημα του συγγραφέα Διονύση Χιώνη, μετακόμισε σε πιο ευρύχωρο –και πιο όμορφο, κατά την ταπεινή μας άποψη– χώρο, λίγο πιο κάτω. Εδώ συνεχίζουμε να βρίσκουμε, με την βοήθεια του πάντα κεφάτου κ. Νίκου Χρυσού, παλιά αλλά και νέα –μεταχειρισμένα– βιβλία, σε τιμές που ξεκινούν από 1€.


Λογοτεχνία, θέατρο και σινεμά, ξένες γλώσσες, φιλοσοφία, ψυχολογία, παλιές ταξιδιωτικές εκδόσεις, γεωγραφία και βεβαίως Ιστορία είναι μερικές από τις κατηγορίες των βιβλίων που κοσμούν τα ράφια του. Από τα δικά μας αγαπημένα, τα ράφια που φορτώνονται με παλιά περιοδικά και κόμικς, στα οποία είδαμε να φιγουράρουν ακόμα και κόμιξ του 1950, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 10€. Ο ζεστός χώρος προσφέρεται για συζητήσεις και πολύωρο ψάξιμο, ενώ στο site OldBooks.gr βρίσκουμε όλα τα τελευταία νέα, και παραγγέλνουμε online τα… παλιά μας βιβλία. 

Παλαιοβιβλιοπωλείο Ερατώ 
Θησείου 9, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3311991

Πιθανότατα ένα από τα δημοφιλέστερα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας –αποκλείεται να μην έχετε κοντοσταθεί να ρίξετε μια ματιά στα ράφια του σε κάποια από τις βόλτες σας στο Μοναστηράκι. Ελληνικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις από τον 18ο αιώνα, γκραβούρες, λατινικοί τόμοι σε καλή κατάσταση, συλλεκτικές πρώτες εκδόσεις και σπάνιες εφημερίδες από την δεκαετία του ’20 συγκεντρώνονται στα ράφια του. Στο blog του βιβλιοπωλείου, έχει γίνει προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί μέρος των πολύτιμων εκδόσεων. Εκεί μπορείτε επίσης να δείτε πληροφορίες για το κάθε αντίτυπο, όπως την κατάστασή του, την ημερομηνία έκδοσης, την τιμή του κλπ. 

Βιβλιοπωλείο των Βιβλιόφιλων
Ιπποκράτους 23, τηλ: 210 3614332
Μετρά, ούτε λίγο ούτε πολύ, 84 συναπτά έτη βιβλιοφαγικής ζωής: Το πρώτο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Σπανός λειτούργησε στην γωνία των οδών Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας το 1929, και εν συνεχεία μετακόμισε στο 23 της οδού Ιπποκράτους το 1937, όπου το βρίσκουμε μέχρι σήμερα. Στις πιο περιζήτητες εκδόσεις του συγκαταλέγονται τα ταξιδιωτικά και περιηγητικά, τα παλαιότυπα (εκδόσεις του 16-18ου αιώνα) και, τα τελευταία χρόνια, τα έργα του Νεοελληνικού διαφωτισμού, που προέκυψαν από λόγιους στις ελληνικές παροικίες του 17ου-18ου αιώνα.

Στα ράφια του βρίσκουμε επίσης πρωτότυπα έργα ιστορίας και τέχνης, λεξικά, βιβλιογραφίες, λογοτεχνία και ποίηση, βιβλιοφιλικές και ειδικές εκδόσεις, λαογραφία, σειρές όπως η "Mικρή Bιβλιοφιλία" και η "Mικρή Mυριόβιβλος", ειδικά βιβλία αποκρυφισμού και εσωτερισμού, εφημερίδες και περιοδικά, όπως τα "Αττικά και Αθηναϊκά". Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.



Παλαιοβιβλιοπωλείο Δημήτρη Ρέτσα 
Άστιγγος 6, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3251405, 210 6232373
Άλλο ένα “hot spot” των αθηναίων… βιβλιοφίλ που αναζητούν θησαυρούς στο Μοναστηράκι, το βιβλιοπωλείο του κ. Ρέτσα βρίσκεται στο πόστο του από το 1987 μέχρι σήμερα. Τα ράφια του γεμίζουν παλαιές, σπάνιες και δυσεύρετες εκδόσεις κυρίως ελληνικών βιβλίων, και κατηγορίες όπως Ιστορία, Τοπική Ιστορία, Λαογραφία, πρώτες εκδόσεις Ελληνικής Λογοτεχνίας, Εικονογραφημένες εκδόσεις, αλλά και επιλεγμένα βιβλία σε πολλούς άλλους τομείς, θεατρικά Προγράμματα, παρτιτούρες κλπ.

Ο ιδιοκτήτης, κ. Ρέτσας, δέχεται επίσης ευχαρίστως παραγγελίες για ανεύρεση «δύσκολων» και σπάνιων τίτλων, ενώ στο site του μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα βιβλία και να τα παραγγείλετε τηλεφωνικά –η παραλαβή γίνεται είτε από το κατάστημα, είτε ταχυδρομικά. 

Βιβλιοπωλεία Γκεζερλής 
Σόλωνος 19 και Τζωρτζ 18, τηλ: 210 3834381
Δύο βιβλιοπωλεία, δύο μοναδικά ταξίδια στον χρόνο. Στις δύο υπέροχες γωνιές της οικογενειακής επιχείρηση των αδερφών Γκεζερλή βρίσκουμε μοναδικά βιβλία από ιστορικούς εκδοτικούς οργανισμούς, τεύχη από παλιά περιοδικά και εφημερίδες, λευκώματα, χάρτες, καθώς και σπάνιες εκδόσεις. Στις κατηγορίες (που μπορείτε να χαζέψετε και στο site τους http://www.gezerlis-books.gr) περιλαμβάνονται… τα πάντα, από λογοτεχνία και φιλοσοφία, μέχρι βιβλία ζωολογίας, γλωσσικά και εκπαιδευτικά.

Οι λάτρεις της Ιστορίας σημειώστε ότι, πέραν των κλασικών, θα βρείτε θέματα όπως η πειρατεία, το φοιτητικό κίνημα και η διπλωματική ιστορία. Δε λείπουν, βεβαίως, και οι vintage εγκυκλοπαίδειες, τα συλλεκτικά κόμιξ, οι λιθογραφίες, αλλά και οι καρτ-ποστάλ και οι φωτογραφίες, από πολλές διαφορετικές εποχές και χώρες. Σημειώστε, τέλος, ότι στο site μπορείτε να δείτε τις νέες αφίξεις που φτάνουν στα βιβλιοπωλεία, ταξινομημένες ανά ημερομηνία, για να προγραμματίσετε την επόμενη επίσκεψή σας.



Δείτε κι αυτά…
- Το SpaniaVivlia.gr είναι το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό παλαιοβιβλιοπωλείο, που συγκεντρώνει στις σελίδες του συλλεκτικά, σπάνια ή απλώς μεταχειρισμένα βιβλία, σε κατηγορίες όπως λογοτεχνία, φιλοσοφία, ταξιδιωτικά, περιοδικά, γεωγραφία, βιογραφίες, ιστορία, ιατρική, θρησκεία, φυσικές επιστήμες και πάει λέγοντας.
- Στο PaliaVivlia.gr θα βρείτε μια τεράστια συλλογή σπάνιων και εξαντλημένων στην Ελλάδα βιβλίων, διαθέσιμα για άμεση αγορά με ένα κλικ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v