Όταν πεθαίνει ένα κατοικίδιο: Πού να απευθυνθείτε

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων καλούνται κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τον θάνατο του μικρού τους φίλου. Η ειδικός συμβουλεύει πού να απευθυνθούμε και πώς να ξεπεράσουμε το μεγάλο πένθος.
Όταν πεθαίνει ένα κατοικίδιο: Πού να απευθυνθείτε
της Έλενας Μπούλια

Ο κύκλος ζωής των περισσότερων ζώων είναι μικρότερος από αυτόν των ανθρώπων, συνεπώς οι περισσότεροι που έχουν ένα κατοικίδιο βιώνουν κάποια στιγμή τον θάνατό του. Η ταφή του ζώου, είτε στον κήπο του ιδιοκτήτη είτε σε κάποιο δάσος είναι μία λύση, ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση –η συναισθηματική φόρτιση, άλλωστε, είναι πολύ μεγάλη τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ώστε να μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους μία τέτοια κατάσταση. Ωστόσο, σύμφωνα με την κτηνίατρο κ. Γαλάτεια Συρρή, «σε πολλές περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης νιώθει πολύ καλύτερα όταν έχει θάψει το ζωάκι του κάπου κοντά του». Η ίδια συμβουλεύει, αν κάποιος αποφασίσει να θάψει το κατοικίδιό του να το κάνει έχοντας σκάψει πολύ βαθιά και χωρίς να το τοποθετήσει σε σακούλα ή σε κουτί.

Για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να θάψουν μόνοι το ζωάκι τους, έχουν συσταθεί ειδικά κρεματόρια, τα οποία αναλαμβάνουν την αποτέφρωση μικρών ζώων όταν αυτά πεθάνουν αλλά και κοιμητήρια, στα οποία τα ζώα θάβονται. Οι χώροι αυτοί διαθέτουν ειδικές άδειες, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμβατότητά τους με τους κανόνες υγειονομικής προστασίας.

Κρεματόρια – Κοιμητήρια ζώων (*)
Πιο συγκεκριμένα, οι χώροι ταφής ζώων στην Αττική είναι:
-Ο Ελαιώνας, Κοιμητήριο Μικρών Ζώων στα Μέγαρα (τηλ. 210 8323633) - φωτο: Το προσωπικό του Ελαιώνα αναλαμβάνει τη μεταφορά και ταφή του ζώου, αλλά και την τοποθέτηση πάνω από το σημείο ταφής μαρμάρινης πλάκας με τα στοιχεία και την φωτογραφία του ζώου. Το κόστος μεταφοράς και ταφής είναι 150 ευρώ για τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ η παραμονή του ζώου εκεί μπορεί να επεκταθεί με μικρό ετήσιο αντίτιμο.

-Κοιμητήριο Μικρών Ζώων – Άγιος Φραγκίσκος, στη Μαλακάσα (τηλ. 2295022491) - φωτο: Το κοιμητήριο αναλαμβάνει τη μεταφορά και ταφή των ζώων σε απέραντη λουλουδιασμένη έκταση, καθώς και την τοποθέτηση πλάκας ή και το φύτεμα δέντρων στο σημείο ταφής. Το κόστος ταφής για τα δύο πρώτα χρόνια ανέρχεται στα 300 με 350 για μεγαλόσωμα ζώα και στα 200 ευρώ για μικρόσωμα. Για την παραμονή του ζώου εκεί επιπλέον των 2 χρόνων υπάρχει ετήσιο αντίτιμο 70 ευρώ.

-Κλινική και Κοιμητήριο Μικρών Ζώων Αγ. Μόδεστος, στη Νέα Ερυθραία (τηλ. 210 8134772): Η κλινική μικρών ζώων Αγ. Μόδεστος διαθέτει υπηρεσία αποτέφρωσης για μικρά ζώα με κόστος από 150 ευρώ για ζώο έως 15 κιλά –το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με το βάρος του ζώου.

-Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων: Το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. έχει την δυνατότητα να παραλάβει το νεκρό ζώο είτε από την οικία του ενδιαφερομένου είτε από το κτηνιατρείο με ειδικό αυτοκίνητο και να το μεταφέρει στον ειδικό αποτεφρωτήρα, όπου μπορεί να αποτεφρωθεί είτε μαζί με πολλά άλλα ζώα είτε μόνο του. Το κόστος για την πρώτη περίπτωση είναι 150 ευρώ αν το ζώο ανήκει σε δημότη Αθήνας-Πειραιά και 250 ευρώ αν το ζώο ανήκει σε μη δημότη αυτών των Δήμων. Για την δεύτερη περίπτωση της μεμονωμένης αποτέφρωσης το κόστος ανέρχεται στα 400 ευρώ για δημότες Αθήνα-Πειραιά και στα 500 ευρώ για μη δημότες. Στην περίπτωση αυτή η στάχτη του ζώου παραδίδεται στον ιδιοκτήτη μέσα σε ειδικό δοχείο.

-Cats ‘n Dogs Pet Cemetary, στο Κορωπί: Στην πανσιόν Cats ‘n Dogs στο Κορωπί υπάρχει και χώρος ταφής μικρών ζώων, ενώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρόκειται να υπάρξει και αποτεφρωτήρας. Το κόστος μεταφοράς και ταφής του ζώου, ανάλογα το μέγεθος, κυμαίνεται από 100 έως 150 ευρώ, ενώ στην τιμή περιλαμβάνεται και τοποθέτηση πλάκας με τα στοιχεία του ζώου και κάποια φωτογραφία. Με μικρό αντίτιμο μπορεί να επεκταθεί η ενοικίαση του χώρου ταφής πλέον των 2 ετών.

Αν είστε κάτοικος Θεσσαλονίκης μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Πασχάλη Τασιώρη, ο οποίος εδρεύει στην Καλαμαριά και αναλαμβάνει την μεταφορά και αποτέφρωση μικρών ζώων με κόστος 100 ευρώ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 6973 446 364.

(*) Προσοχή: Τα στοιχεία και οι τιμές που αναγράφονται παραπάνω ίσχυαν τη χρονική περίοδο που γράφτηκε το άρθρο και πιθανώς πλέον να έχουν αλλάξει.

Ξεπερνώντας το πένθος
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που έχουν πεθάνει αναφέρουν ότι το πένθος που ένιωσαν δεν διέφερε πολύ από το πένθος για έναν άνθρωπο. Ο χαμός ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι ιδιαίτερα επίπονος για τα παιδιά που δυσκολεύονται να κατανοήσουν γιατί συνέβη κάτι τέτοιο σε ένα μικρό ζωάκι. Η κ. Συρρή συμβουλεύει τους γονείς να πουν την αλήθεια στο παιδί σχετικά με τον θάνατο του ζώου και να εξηγήσουν με απλά λόγια την αιτία του θανάτου του.

«Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει η οικογένεια το πένθος του χαμού ενός κατοικίδιου είναι αποκτώντας ένα νέο ζωάκι, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Συμβουλή μου, μάλιστα, είναι να προτιμήσουν ένα αδέσποτο», καταλήγει η κ. Συρρή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v