Νέο νομοσχέδιο «ανοίγει τις πόρτες» των πολυκατοικιών στα κατοικίδια

Ελεύθερα θα μπορούν να διατηρούνται κατοικίδια ζώα συντροφιάς στις πολυκατοικίες, ακόμη κι αν το απαγορεύει ο κανονισμός τους, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μάθετε τις νέες ρυθμίσεις και όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στον φιλοζωικό τομέα.
Νέο νομοσχέδιο «ανοίγει τις πόρτες» των πολυκατοικιών στα κατοικίδια
Ελεύθερη θα είναι πλέον η διατήρηση ζώων συντροφιάς στις κατοικίες της χώρας –υπό ορισμένες προϋποθέσεις- ακόμη κι αν το απαγορεύει ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Αυτό προβλέπει τουλάχιστον το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα κατοικίδια ζώα, που προκάλεσε διάφορα θετικά σχόλια αλλά και αρνητικές αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς είναι το εξής: «Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία, ζώων συντροφιάς. Στις πολυκατοικίες αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα, με την προϋπόθεση ότι:
α) τα ζώα αυτά διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχό τους,
β) δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή τους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος,
γ) η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.
Στην περίπτωση που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς, ο αριθμός των επιτρεπόμενων περιορίζεται στα δύο ζώα ανά διαμέρισμα».

Παρά την θετική αυτή ρύθμιση που προτείνει το νομοσχέδιο, αντιδράσεις προκάλεσε η ρύθμιση που αφορά τα πρόστιμα για την διατήρηση άνω των δύο ζώων ανά διαμέρισμα, κάτι που, όπως υποστήριξαν οι φιλοζωικές οργανώσεις θα έβαζε τέλος στον εθελοντισμό και την βοήθεια προς τα αδέσποτα ζώα. Επιπλέον, σύγχυση προκλήθηκε με τα λανθασμένα στοιχεία που περιείχε η πρώτη δημοσίευση του νομοσχεδίου και η παράλληλη αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, γεγονός που οδήγησε τρεις φιλοζωικές οργανώσεις –την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής-Σαρωνικού- να οργανωθούν και να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους.

Μαζί τους ωστόσο συναντήθηκε στις 12 Ιουλίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος μετά την συζήτηση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μια ουσιαστική κουβέντα με τις φιλοζωικές οργανώσεις και καταγράφηκαν όλες οι απόψεις. Οι φορείς δεσμεύτηκαν έως την Παρασκευή να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις που ανέπτυξαν. Το YΠΑΑ&Τ με το νέο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματική προστασία των ζώων συντροφιάς μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στην προστασία κάθε κατηγορίας ζώων από την κακοποίηση και βάναυση μεταχείρισή τους, τη χρησιμοποίηση και την εκμετάλλευσή τους σε δημόσια κερδοσκοπικά θεάματα».

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς, πατώντας εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v