5 πανεύκολες συνταγές για νηστίσιμες σαλάτες

Τιμάμε την Σαρακοστή με πέντε νηστίσιμες ιδέες για υπέροχες σαλάτες που μας χορταίνουν χωρίς να μας φορτώνουν θερμίδες ή… αμαρτίες.
5 πανεύκολες συνταγές για νηστίσιμες σαλάτες
Αν νηστεύετε για την περίοδο του Πάσχα και παραπονιέστε πως δεν έχετε ιδιαίτερα πολλές επιλογές για να χορτάσετε την πείνα σας, ξανασκεφτείτε το. Τα νηστίσιμα υλικά μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες πεντανόστιμους συνδυασμούς σε σαλάτες που αντικαθιστούν τα κυρίως πιάτα. Παρακάτω συγκεντρώνουμε ιδέες τόσο απλές και πανεύκολες, όσο ο συνδυασμός τριών λαχανικών στο πιάτα μας, και τόσο δημιουργικές και νόστιμες, όσο τα λαχταριστά θαλασσινά και οι ανοιξιάτικες σος που «παντρεύονται» γευστικά και μας χορταίνουν χωρίς τύψεις.

*Φατούς
Υλικά
:
4 μαρούλια, 1-1 1/2 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο, 1-1 1/2 ματσάκι γλιστρίδα, 2 ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι, 2 ξερά κρεμμύδια, 4 ντομάτες, 4 αγγουράκια, 4 πιπεριές, 3 λεμόνια, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 3-4 κομμάτια αράβικη πίτα
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά μαζί και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Κόβουμε την πίτα σε μέτρια κομμάτια, την βάζουμε μέσα σε ένα ταψί, και όλα μαζί μέσα στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά. Στύβουμε τα λεμόνια και προσθέτουμε σε αυτά το λιωμένο σκόρδο, και το περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα. Μετά βάζουμε το ελαιόλαδο από πάνω και αλατίζουμε. Την ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

*Σαλάτα με πιπεριές, μελιτζάνα και πατάτα

Υλικά
:
2 πιπεριές, 1 μελιτζάνα, 2 πατάτες, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Τα σερβίρουμε σε βαθιά σαλατιέρα, προσθέτοντας επάνω κρέμα μπαλσάμικου.

*Πράσινη σαλάτα με μανιτάρια και ρόδι
Υλικά:
1 μαρούλι, 1 σαλάτα, 1 ματσάκι ρόκα, 4 λιαστές ντομάτες, 1 ρόδι καθαρισμένο, 6 ασπρομανίταρα, 1 φλ. τσαγιού καρυδόψυχα χοντροκομμένη
Για τη σος: 2 κ.σ. μπαλσάμικο, 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πετιμέζι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε. Τα χοντροκόβουμε σε σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στη σαλάτα. Ρίχνουμε τα ρόδια και την καρυδόψυχα. Στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος και τα χτυπάμε για 1΄ να πυκνώσει. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε τη σος ανάλογα. Περιχύνουμε τη σαλάτα την τελευταία στιγμή. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 

*Σαλάτα με ρεβίθι και κουσκούς
Υλικά:
2-3 μανιτάρια κομμένα σε φέτες, 1-2 καρότα κομμένα ζουλιέν, 2 πιπεριές κομμένες ζουλιέν, 1 φρεσκο κρεμμυδι σε λεπτες ροδελες, 10-12 ντοματάκια cherry, κομμένα στη μέση, 4-5 κουταλιές σπορέλαιο, 60ml χυμό πορτοκαλιού, 1/2 κούπα ρεβίθια (βρασμένα και στραγγισμένα), χυμός από 1 λάιμ, αλάτι-πιπέρι-λίγο κύμινο. μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 125 γρ. κουσκούς, 250ml ζωμό λαχανικών
Υλικά:
Προσθέτουμε στo τηγάνι δυο κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα μανιτάρια, τα καρότα, τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Τα σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα ντοματάκια. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και τον μαϊντανό. Bάζουμε το κουσκούς σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών, το ρίχνουμε πάνω από το κουσκούς, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 5 λεπτά να πιει το ζωμό. Ανακατεύουμε τα λαχανικά προσεκτικά στο κουσκούς και σερβίρουμε.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

*Σαλάτα θαλασσινών
Είναι και η μόνη σχετικά "απαιτητική" σε χρόνο προετοιμασίας από τις σαλάτες, αλλά μας αποζημιώνει χάρη στη γεύση των θαλασσινών.
Υλικά (για 4 μερίδες):
200γρ. καλαμάρια ολόκληρα, 200γρ. γαρίδες ολόκληρες, 200γρ. χταπόδι,200γρ. μύδια μισό κέλυφος, 50γρ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι μέτριο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, χυμό από 1 λεμόνι, ½ μάτσο μαϊντανό, 10 τοματίνια, 1 πρέζα ρίγανη, 1 σφηνάκι ξύδι μπαλσάμικο, Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψήνουμε το καλαμάρι στο φούρνο στους 220οC για 25 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Την ίδια διαδικασία ακλουθούμε και με το χταπόδι στους ίδιους βαθμούς για 45 λεπτά. Ξεφλουδίζουμε την γαρίδα ωμή και καθαρίζουμε από την ράχη της, το έντερο. Αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά. Σωτάρουμε την γαρίδα σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο , αφού την έχουμε αλατοπιπερώσει. Παράλληλα, βράζουμε τα μύδια σε νερό για 4 λεπτά.
Κόβουμε το χταπόδι και το καλαμάρι που έχουμε ήδη ψήσει σε κύβους των 2 εκατοστών. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τα τοματίνια ολόκληρα και σβήνουμε με το λεμόνι και το ξύδι. Στο τέλος προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται μαζί με τον μαϊντανό και την ρίγανη. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε την σαλάτα κρύα ή ζεστή.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο CretanFoodNews.gr 





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v