Πέντε συνταγές με άρωμα Αιγαίου

Το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του αλλά δεν πτοούμαστε. Φέρνουμε το Αιγαίο στο τραπέζι μας με πέντε γευστικές συνταγές από τα νησιά του και παίρνουμε δυνάμεις για του χρόνου.
Πέντε συνταγές με άρωμα Αιγαίου
του Νικόλα Γεωργιακώδη
 

Τι και αν οδεύουμε ολοταχώς προς τον Σεπτέμβρη; Το καλοκαίρι δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και έχουμε κάθε δικαίωμα να αναπολούμε τις νησιωτικές μας περιπλανήσεις ακόμα και στην κουζίνα του σπιτιού μας. Τα καλοκαιρινά μας ταξίδια μας άφησαν ουκ ολίγες αναμνήσεις πάσης φύσεως: εικόνες, μυρωδιές, αλλά και γεύσεις. Πέντε συνταγές που τις δοκιμάσαμε, τις αγαπήσαμε και τις μοιραζόμαστε μαζί σας για να φέρετε και εσείς στην κουζίνα σας άρωμα... Αιγαίου.

Καλόγηρος από την Αμοργό
Τον δοκιμάσαμε στην Χώρα της Αμοργού και μείναμε με το στόμα ανοιχτό ή μάλλον... κλειστό για να τον απολαύσουμε καλύτερα. Υπέροχος συνδυασμός μελιτζάνας, κρέατος, τυριού και ντομάτας που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο στο τραπέζι.

Υλικά:
*2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες κατά μήκος στην μέση και ξεπικρισμένες
* 4 φέτες φιλέτο μοσχαριού κοκκινιστό
* 4 φέτες τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα
* 4 φέτες ντομάτα ώριμη
* 4 φέτες γραβιέρα

Ετοιμασία: Χαράζετε τις μελιτζάνες από την κομμένη πλευρά και τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν. Τις βάζετε σε ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τοποθετείτε πάνω τους μια φέτα μοσχαράκι με λίγη σάλτσα, μια φέτα λευκό τυρί, μια φέτα ντομάτα και μια φέτα κίτρινο τυρί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τις ψήνετε μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
 
Κυκλαδίτικο ροστό
Παραδοσιακή συνταγή που συναντάται στην Νάξο, την Πάρο και την Σίφνο. Το δοκιμάσαμε στην Απείρανθο της Νάξου στην ταβέρνα του Λευτέρη και ήταν εξαίσιο. Ιδού λοιπόν, η συνταγή για να το ετοιμάσετε στο σπίτι σας.

Υλικά:
* 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι
* Μακαρόνια της προτίμησής σας
* 5 σκελίδες σκόρδο
* 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
* 3 κουταλιές ντοματοπελτέ
* 2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
* 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 2 φύλλα δάφνης
* ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
* Αλατοπίπερο

Ετοιμασία: Καθαρίζετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το αλατοπίπερο. Τρυπάτε το κρέας με ένα μαχαίρι και τοποθετείτε στις σχισμές μια σκελίδα σκόρδο μαζί με αρκετό αλατοπίπερο. Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ψήνετε καλά το κρέας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με κρασί και το αφήνετε να βράσει για πέντε περίπου λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες και τον πελτέ, την ζάχαρη και την δάφνη και το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου τρεις ώρες, προσθέτοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα λίγο νερό εφ’ όσον χρειαστεί. Βράζετε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνετε. Βγάζετε το κρέας σε μια πιατέλα, περιμένετε να κρυώσει και το κόβετε σε φέτες. Ρίχνετε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα και τα ανακατεύετε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται. Σερβίρετε μαζί με το κρέας.

Ντοματοκεφτέδες από την Σαντορίνη
Αγαπημένο ορεκτικό από την πανέμορφη Σαντορίνη, αποκτά ιδιαίτερη νοστιμιά αν προσθέσετε και λίγη φέτα.

Υλικά:
* 3 μεγάλες ντομάτες
* 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
* 150 γραμμάρια φέτα
* 1 κουταλιά ρίγανη
* 2 κουταλιές δυόσμο
* Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* Αραβοσιτέλαιο

Ετοιμασία: Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις χαράσσετε στα πλάγια για να βγάλετε τα σπόρια. Τις κόβετε σε χοντρά κυβάκια μέσα σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε για τριάντα με εξήντα λεπτά ώστε να φύγουν τα υγρά τους. Τις ρίχνετε σε ένα μπολ και προσθέτετε όλα τα υλικά μαζί με το αλεύρι ώστε να γίνει χυλός, όχι πολύ σφιχτός. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε αρκετό αραβοσιτέλαιο να κάψει σε δυνατή φωτιά και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε κομμάτια από τον χυλό και τα βάζετε μέσα. Φροντίστε να μην βάλετε πολύ κοντά τις κουταλιές τη μία με την άλλη γιατί θα φουσκώσει ο χυλός. Τηγανίζετε για δύο περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και τις γυρνάτε πλευρά. Όταν είναι έτοιμοι τους βγάζετε και τους βάζετε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.

Μπιφτέκια με τυρί Μαστέλο Χίου
Το γευστικό παραδοσιακό τυρί της Χίου συνδυάζεται ιδανικά με οποιοδήποτε κρεατικό. Στην συγκεκριμένη συνταγή το «παντρέψαμε» με λαχταριστό μπιφτέκι.
 
Υλικά:
* 200 γραμμάρια τυρί Μαστέλο
* 1 κιλό μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά ανάμεικτο
* Δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* 2 αυγά
* 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο καλά
* Μαϊντανός ψιλοκομμένος
* ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
* Αλατοπίπερο

Για το γαρνίρισμα: * 100 γραμμάρια γραβιέρα
* 50 γραμμάρια βούτυρο
* 3 πατάτες βρασμένες κομμένες σε ροδέλες

Ετοιμασία: Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, τα 2/3 από το λάδι και τα κρεμμύδια μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για μία με δύο ώρες. Πλάθετε τα μπιφτέκια και τα γεμίζετε με το μαστέλο. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι ένα ταψί και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο ψήνοντάς τα στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά. Βάζετε πάνω στα μπιφτέκια τις ροδέλες πατάτας, το τυρί και το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα πέντε λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε αμέσως.

Φουρτάλια Άνδρου
Το παραδοσιακό πιάτο της Άνδρου είναι μια λαχταριστή ομελέτα, στην οποία προστίθενται κύβοι πατάτας και ανδριώτικο λουκάνικο. Απλά απολαυστική.

Υλικά:
* ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
* 200 γραμμάρια χωριάτικο λουκάνικο
* 6 αυγά
* Λίγο βούτυρο
* Ελαιόλαδο
* Αλατοπίπερο

Ετοιμασία: Τηγανίζετε σε μια φριτέζα τους κύβους της πατάτας στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρετε το λουκάνικο αφού το κόψετε σε λεπτές ροδέλες. Σε ένα μεγάλο καθαρό τηγάνι, βάζετε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο, ρίχνετε μέσα τους κύβους πατάτας, το λουκάνικο και τα ανακατεύετε μέχρι να σκορπιστούν σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ, τα αλατοπιπερώνετε και τα αδειάζετε μέσα στο τηγάνι με τις πατάτες και τα λουκάνικα. Τέλος, ψήνετε την ομελέτα καλά και από τις δύο πλευρές και την σερβίρετε ζεστή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v