Σημάδια ότι το παιδί σας έχει υψηλό IQ

Έντεκα σημάδια που μπορούν να σας «μαρτυρήσουν» ότι το παιδί σας είναι εξυπνότερο από τον μέσο όρο.
Σημάδια ότι το παιδί σας έχει υψηλό IQ
Τα βιβλία είναι φίλοι του
Αν όχι μόνο μαθαίνει να διαβάζει από μικρή ηλικία, αλλά αφομοιώνει όσα διαβάζει και μετατρέπει την ανάγνωση σε γνώση, έχετε μια καλή ένδειξη ότι θα «ρουφήξει» τα ερεθίσματα στη ζωή του σαν σφουγγάρι.

Δημιουργεί από το τίποτα
Ακόμα και αν το αφήσετε να παίξει με τουβλάκια μόνο στο δωμάτιό του, θα φτιάξει ένα ενδιαφέρον «αρχιτεκτόνημα». Ή θα δημιουργήσει σενάρια και δομημένα παιχνίδια για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του δημιουργικά.

Είναι ελαφρώς… ακατάστατο
«Αν ένα ακατάστατο γραφείο σημαίνει ένα ακατάστατο μυαλό, τότε τι σημαίνει ένα άδειο γραφείο;», φέρεται να έλεγε ο Αϊνστάιν.

Έχει φωτογραφική μνήμη
Αν ακούσει κάτι μία ή δύο φορές και μπορεί να το ανακαλέσει αμέσως, όταν χρειαστεί, πάει να πει πως έχει καλύτερες ικανότητες απομνημόνευσης από τον μέσο όρο.

Είναι ντροπαλό
Τα έξυπνα παιδιά δεν είναι πάντα και τα πιο κοινωνικά. Συνήθως είναι ήσυχα και τους αρέσει να παρατηρούν το περιβάλλον και τους γύρω τους. Αξιολογούν δε προσεκτικά κατά πόσο μια δραστηριότητα αξίζει τον κόπο και τον χρόνο τους.

Δεν κοιμάται νωρίς
Όταν το παιδί έχει ένα μυαλό που δεν ησυχάζει εύκολα, συνήθως είναι δυσκολότερο να κοιμηθεί τις ώρες που θέλουν οι γονείς του. Έχει το δικό του ωράριο, που πηγάζει από την «ενεργητικότητα» του μυαλού του.

Δεν διαπρέπει σε όλους τους τομείς
Τα έξυπνα παιδιά αναγνωρίζουν τον τομέα στον οποίο είναι καλά και επιμένουν σ’ αυτόν. Με άλλα λόγια, ένα έξυπνο παιδί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα πάει και περίφημα σε όλα τα μαθήματα στο σχολείο. Μπορεί να αναγνωρίσει την κλίση του στα αθλήματα ή στο τραγούδι ή στην απομνημόνευση και να επιθυμεί να ασχοληθεί ενδελεχώς με ένα αντίστοιχο χόμπι.

Του δίνετε το καλό παράδειγμα
Σύμφωνα με έρευνες, ένα παιδί του οποίου οι γονείς έχουν ανώτερη μόρφωση, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσει και αυτό, σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά. Επίσης, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου η μάθηση ενθαρρύνεται, θα γίνει πιο επιτυχημένος ενήλικας, σύμφωνα με την στατιστική.

Έχει περιέργεια
Τα παιδιά που κάνουν πολλές ερωτήσεις δείχνουν την επιθυμία να μάθουν. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν σε κάποιους φαίνεται… εκνευριστικό, με τις ερωτήσεις βρίσκουν σε κάθε περίσταση την ευκαιρία να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους.

Έχει κλίση στη μουσική
Μελέτες συνδέουν το ταλέντο στη μουσική με την ευφυία, ενώ οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα παιδιά που λαμβάνουν μουσική παιδεία, έχουν καλύτερες επιδόσεις και στην υπόλοιπη εκπαίδευσή τους.

Του αρέσει να συνομιλεί με ενήλικες
Σημάδι… γρήγορης ωριμότητας, όταν ένα παιδί προτιμά να μιλά με ενήλικες περισσότερο από ότι με συνομηλίκους του μπορεί να δείχνει ότι ο εγκέφαλός του ψάχνει πιο εξεζητημένα ερεθίσματα.

Πηγές: Healthyway και Learning Liftoff
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v