Το μαγικό Βιολί: Η ανάγνωση συναντά την έξοχη μουσική

Σε βιβλίο που συνοδεύεται από cd μπορούν να απολαμβάνουν οι μικροί αναγνώστες και ακροατές την παιδική όπερα της λυρικής «Το μαγικό Βιολί».
Το μαγικό Βιολί: Η ανάγνωση συναντά την έξοχη μουσική
Όσοι είχαν την τύχη να δουν ή να ακούσουν την θαυμάσια παιδική όπερα της λυρικής σκηνής με τον τίτλο «Το μαγικό βιολί» είναι εξοικειωμένοι με την υψηλή αισθητική της μουσικής του Νίκου Ξανθούλη. Η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου που συνοδεύεται από cd από τις εκδόσεις Καλέντη κινείται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα και απευθύνεται σε όσους θέλουν το κάτι παραπάνω για τους μικρούς αναγνώστες.

Το βιβλίο της Μαριβίτας Γραμματικάκη αποτελεί τη μεταφορά της υπόθεσης της παράστασης που ανέβηκε για πρώτη φορά στη λυρική σκηνή το 2011 και ξανά φέτος στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Μιλά για την Γκριζούπολη, μια πολιτεία τόσο άσχημη που ούτε ο χάρτης δεν την θέλει. Μια πολιτεία γκρίζα και σκοτεινή χωρίς δέντρα, χωρίς λουλούδια, χωρίς χρώματα και αρώματα. Ο σκληρός Βασιλιάς της, ο Οράτιος, μισεί τη χαρά. Απαγορεύει το γέλιο και τα τραγούδια και υποχρεώνει τους ανθρώπους να φοράνε γκρίζα ρούχα και να είναι σκυθρωποί. «Όποιος δεν γνωρίζει την χαρά, δεν λυπάται όταν την χάνει. Έτσι πιστεύει ο βασιλιάς και έτσι βύθισε στη μαυρίλα όλη την πολιτεία», σχολιάζει η συγγραφέας σε συνέντευξή της.

Ώσπου εμφανίζεται ο Αμίρ, ένας νεαρός μουσικός που με τις νότες του βιολιού του καταφέρνει να φωτίσει την γκρίζα πολιτεία αλλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Η ανησυχία, η θλίψη και ο φόβος εξαφανίζονται και τη θέση τους παίρνει το θάρρος, η δύναμη και η χαρά. Στο τέλος το μαγικό βιολί καταφέρνει να μαγέψει ακόμα και τον βασιλιά και έτσι η πολιτεία μεταμορφώνεται. Γίνεται πολιτεία που την ήθελε ο χάρτης, η «Χρυσούπολη».

Το νέο βιβλίο της Μαριβίτας Γραμματικάκη είναι ένας ύμνος στη δύναμη και στην αξία της μουσικής. Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι που μιλά για την αγάπη και την αισιοδοξία. Το μαγικό βιολί συμβολίζει όλα εκείνα τα συναισθήματα που σαν γλυκιά μουσική πλημμυρίζουν την καρδιά μας.

Οι μικροί αναγνώστες θα απολαύσουν σίγουρα την ιστορία που και πλοκή έχει και αγωνία για τη «λύση» της υπόθεσης, ενώ η πολύ καλή εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή μεταφέρει τα παιδιά αμέσως σε ένα παραμυθένιο κόσμο. Το σημαντικό της φροντισμένης έκδοσης όμως είναι το εξαιρετικό μουσικό cd, που περιέχει την αφήγηση της ιστορίας αλλά και πολλά μουσικά μέρη σε μουσική του Νίκου Ξανθούλη και στίχους της συγγραφέα.

Η καταπληκτική αυτή εισαγωγή στην όπερα είναι ένα τόσο άρτιο άκουσμα που μπορεί να ακουστεί χωρίς κάποιος να έχει διαβάσει το βιβλίο, όπως φυσικά και το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί χωρίς απαραίτητα τη συνοδεία του cd. Ο συνδυασμός ωστόσο είναι εξαιρετικός και μάλλον αυτό ακριβώς που είχε στο μυαλό της και η συγγραφέας.

Από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο προτείνουν την έκδοση για παιδιά άνω των 6 ετών, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό αν πρόκειται για παιδί που είναι εξοικειωμένο με ακούσματα και διαβάσματα και- κυρίως- αν έχει δίπλα του  ανθρώπους που έχουν την όρεξη να το μάθουν να ακούει κάτι πιο σύνθετο και πιο ενδιαφέρον από τους Xana Zoo. 

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη την τελευταία δεκαετία έχει επίσης γράψει και εκδώσει τέσσερα ακόμη παιδικά βιβλία: Το Νησί της Αρμονίας (2003), Ο Ζητιάνος και η χρυσή Κλειδαρότρυπα (2007), Το Μπλε Κοχύλι (2010) και Το Αστέρι του Γίγαντα (2012).

Το Μαγικό Βιολί
Εκδόσεις Καλέντη
ιστορία, στίχοι: Μαριβίτα Γραμματικάκη
εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
μουσική: Νίκος Ξανθούλης
48 σελ.
Τιμή € 14,40
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v