Παιδικές παραστάσεις 2012-2013: 10 σκηνές που ξεχωρίζουν

Επιτυχημένα έργα που συνεχίζονται, αγαπημένα παραμύθια που διασκευάζονται με ευφάνταστες ιδέες και διαδραστικό κουκλοθέατρο περιμένουν τους μικρούς θεατρόφιλους τον φετινό Χειμώνα. Δέκα παιδικές σκηνές που θα απολαύσουν εξίσου παιδιά και γονείς.
Παιδικές παραστάσεις 2012-2013: 10 σκηνές που ξεχωρίζουν
Απλά φανταστείτε το: Κυριακή πρωί, έξω βρέχει και τα πιτσιρίκια τρώνε πρωινό βαριεστημένα μπροστά στην τηλεόραση. Rewind: Κυριακή πρωί, έξω βρέχει και οι παιδικές σκηνές της πόλης υποδέχονται εσάς και τα πιτσιρίκια. Τα φώτα χαμηλώνουν, μυστηριακές μελωδίες γεμίζουν την αίθουσα και το παραμύθι ξεκινά, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους, σε κόσμους μαγικούς, γεμάτους μυστήριο, περιπέτεια και χαρά. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Δείτε τι ετοιμάζουν οι παιδικές σκηνές της πόλης για την Χειμερινή σεζόν 2012-2013:

Θέατρο Rex-Παιδική Σκηνή: «Το παιδί που μίλαγε με τα φρούτα» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»
«Το παιδί που μίλαγε με τα φρούτα», ένα πολιτικό παραμύθι, φτιαγμένο για νεανικές ανησυχίες και ευαισθησίες ετοιμάζει για τον φετινό χειμώνα ο Χάρης Ρώμας, φιλοδοξώντας να νουθετήσει τους νεαρούς θεατές στις αξίες της οικογένειας και της δικαιοσύνης, καυτηριάζοντας την αλαζονεία της εξουσίας και εκθειάζοντας τη γενναιότητα του ξεχωριστού ανθρώπου που ο περίγυρος αρνείται να αποδεχτεί τη μοναδικότητά του. Ευφάνταστα σκηνικά, φουτουριστικά κοστούμια και μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία της παράστασης που θα συναρπάσουν τους μικρούς επισκέπτες.
Έναρξη παραστάσεων: Νοέμβριος 2012.


Παράλληλα, στην ίδια σκηνή του Eθνικού Θεάτρου, συνεχίζεται τον Οκτώβριο και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», της Άλκης Ζέη. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο 9χρονος Πέτρος, το οποίου η ζωή ανατρέπεται όταν, τον Οκτώβριο του 1940 εισβάλλουν οι Ιταλοί στην Ελλάδα.
Έναρξη παραστάσεων: 4 Οκτωβρίου 2012.

Θέατρο Rex-Παιδική σκηνή: Πανεπιστημίου 48, Κέντρο. Τηλ. 2103825842.

Μικρή Πόρτα: «Η Μικρή Γοργόνα», του Μάικ Κένι

«H Mικρή Γοργόνα κατοικεί στο βυθό της θάλασσας με τον πατέρα της και τις αδελφές της. Κολυμπώντας μια μέρα ως την επιφάνεια της θάλασσας ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον κόσμο των ανθρώπων και ερωτεύεται έναν όμορφο πρίγκιπα. Για να μείνει κοντά του είναι πρόθυμη να απαρνηθεί τον κόσμο της και τους δικούς της, αλλά και να θυσιάσει τα πάντα, ακόμη και τη φωνή της.»

Το τρυφερό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, περιμένει τον φετινό χειμώνα τους μικρούς φίλους της Μικρής Πόρτας.
Έναρξη παραστάσεων: Νοέμβριος 2012.

Μικρή Πόρτα: Μεσογείων 59, Αθήνα. Τηλ. 2107711333.

Θέατρο Ακροπόλ – Παιδική Σκηνή: «Ο τρελαντώνης»
Το αξιαγάπητο, σκανδαλιάρο αγοράκι, σύμβολο της αθωότητας και της ανυπότακτης παιδικής φαντασίας, υποδέχεται τον φετινό χειμώνα τους μικρούς θεατές του Ακροπόλ. Σε κείμενο του ποιητή Στρατή Πασχάλη, ο οποίος διασκευάζει το γνωστό δημιούργημα της Πηνελόπης Δέλτα, και χορογραφία και σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, αυτός ο «τρελαντώνης» δίνει έμφαση στην ανασύσταση του κλίματος της εποχής, αλλά με πιο μοντέρνο βλέμμα.
Έναρξη παραστάσεων: 15 Οκτωβρίου 2012.

Θέατρο Ακροπόλ-Παιδική Σκηνή: Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα. Τηλ. 2103643700.
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ.

Θέατρο Αθηνά: «Πλούτος», του Αριστοφάνη

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Κατερίνα Παπαδάκη διασκευάζουν το γνωστό έργο έτσι ώστε να απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Στην εκδοχή αυτή, λοιπόν, οι ήρωες του Αριστοφάνη «ξυπνούν» μέσα σε ένα «μαγικό δωμάτιο». Ο κόσμος τους έρχεται στον δικό μας και οι θεατές καλούνται να ταξιδέψουν στον δικό τους, μέσα από την αστείρευτη φαντασία ενός παιδιού. Όλοι μαζί θα έρθουν αντιμέτωποι με την Πενία ανακαλύπτοντας πως ίσως η ισορροπία ανάμεσα στον Πλούτο και την Φτώχεια είναι διαφορετική από αυτήν που νομίζουμε.
Έναρξη παραστάσεων: Οκτώβριος 2012.

Θέατρο Αθηνά: Δεριγνύ 10 & Πατησίων, Πεδίον Άρεως. Τηλ. 2108237330.

Θέατρο Ακαδήμεια: «Γιαπωνέζικοι Κήποι»
Με τους «Γιαπωνέζικους Κήπους» ξεκινούν φέτος οι παραστάσεις του θεάτρου Ακαδήμεια, μιας υπέροχης ιστορίας πάνω σε ένα μαγικό χαλί. Το Θέατρο Νέων παρουσιάζει ένα θέαμα υψηλής αισθητικής που περιλαμβάνει θέατρο, μουσικό, χορό, θεατρικό παιχνίδι αλλά και νέες τεχνολογίες, προκειμένου να αφηγηθεί μία συναρπαστική ιστορία και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε σχέση με το περιβάλλον.

Δείτε trailer από τις περσινές παραστάσεις:


Θέατρο Ακαδήμεια: Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος. Τηλ. 210 5125600.

Θέατρο «Θυμέλη» Έλλης Βοζικιάδου: «Η Συναυλία» και «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»
Όσοι δεν κατάφεραν πέρσι να παρακολουθήσουν με τα παιδιά τους τις δύο διασκεδαστικές παραστάσεις του θεάτρου Θυμέλη, φέτος έχουν ξανά την ευκαιρία. «Η Συναυλία», βασισμένη στο παραμύθι των αδερφών Γκριμ «Οι τραγουδιστές της Βρέμης», εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής μέσα από ένα χαρούμενο παραμύθι, με πρωταγωνιστές τέσσερα ζωάκια.

Δείτε trailer της παράστασης:


Το ακόμα πιο γνωστό παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» περιγράφει την κλασική ιστορία παραλλαγμένη έτσι ώστε να καταλήγει σε ένα χαρούμενο, εορταστικό φινάλε (δείτε trailer της παράστασης εδώ).
Έναρξη παραστάσεων: Νοέμβριος 2012.

Θέατρο Θυμέλη: Μοσχονησίων 32, Πλ. Αμερικής. Τηλ. 2108657677

Κινητήρας Studio: «Παραμυθοφουρνίσματα»
Αφού ξετρέλαιναν με τις γεύσεις τους μικρούς και μεγάλους, τα Παραμυθοφουρνίσματα συνεχίζουν να… μαγειρεύονται από τις 3 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο απόγευμα. Ανάμεσα σε πλασίματα και ζυμώματα, γονείς και παιδιά παρασύρονται σε κόσμους μαγικούς με παραμύθια σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων –στο τέλος… μπισκότο-κέρασμα!

Δείτε το trailer:

Έναρξη παραστάσεων: 3 Νοεμβρίου
Παραστάσεις: Σάββατο στις 17.30.

Κινητήρας Studio: Ερεχθείου 22 (πλησίον μετρό Συγγρού-Φιξ), τηλ. 2109248328.
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ.

Κουκλοθέατρο

Εργαστήρι Μαιρηβή: «Ο Ποντικός και η Θυγατέρα του» και «Ο μισοκοκοράκος»

Στο εργαστήρι Μαιρηβή συνεχίζεται και φέτος ο λαϊκός μύθος του ποντικού που πάντρεψε την θυγατέρα του. Το έργο, στο οποίο το κουκλοθέατρο συναντά την κινούμενη εικόνα, διαπραγματεύεται σύγχρονα προβλήματα σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους και θίγει με ιδιαίτερο τρόπο ζητήματα προσωπικών φιλοδοξιών των μεγάλων.
Η ιστορία απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας και ενήλικες.
Έναρξη παραστάσεων: Οκτώβριος 2012.


Στο λαϊκό παραμύθι «Ο μισοκοκοράκος» συναντάμε έναν κόκορα που από τη φύση του είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός. Ζει σε ένα φτωχικό σπίτι με έναν καλοκάγαθο γέρο και μία γκρινιάρα γριά. Παρέα του είναι μια κότα που επειδή γεννά αυγά, έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Κάποια μέρα ο κόκορας βρίσκεται στον δρόμο και έτσι ξεκινούν οι περιπέτειές του.
Η ιστορία απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας.
(Δεν είναι ακόμα διαθέσιμη η ημερομηνία έναρξης παραστάσεων)

Εργαστήρι Μαιρηβή: Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή. Τηλ. 210 5222181

Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο “People & Puppets’ Svit” – Χώρος Τέχνης Ασωμάτων: «Τα Τρία Γουρουνάκια», «Ο Λύκος και τα Εφτά Κατσικάκια», «Πέτα, Λούδα!»

Οι τρεις κουκλοθεατρικές παραστάσεις της Ιρίνας Μπόικο συνεχίζονται και φέτος, απευθυνόμενες σε παιδιά από 2,5 ετών, τα οποία καλούνται να συμμετέχουν σε μαγικά ονειρεμένα παραμύθια. Στα «Τρία Γουρουνάκια» ηθοποιοί και κούκλες αφηγούνται μια πρωτότυπη εκδοχή της γνωστής ιστορίας. Στον «Λύκο» τα κατσικάκια ονειρεύονται μια μεγάλη συναυλία, ενώ στην «Πέτα, Λούδα!» επιστρατεύεται και το θέατρο σκιών, αλλά και η τεχνική sand art για να ακούσουμε την ιστορία της μικρή κάμπιας Λούδα.
Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Παραστάσεις:
Τα τρία γουρουνάκια: Σάββατο στις 17.30.
Ο Λύκος και τα εφτά κατσικάκια: Κυριακή στις 11.15.
Πέτα, Λούδα: Κυριακή στις 5.30μ.μ.

Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο: Ασωμάτων 6 (δίπλα στον ΗΣΑΠ Θησείο). Τηλ. 2103252998.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, οικογενειακό (3 ατόμων) 25 ευρώ και 30 ευρώ (4 ατόμων).

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v