5 ιδέες για δημιουργική απασχόληση με το παιδί

Δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες στο σπίτι με το παιδί. Πώς θα γεμίσετε ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο του; Ιδού πέντε super ιδέες για κατ’οίκον δραστηριότητες, κατασκευές και πολύ παιχνίδι.
5 ιδέες για δημιουργική απασχόληση με το παιδί
της Έλενας Μπούλια

Θα πάτε βόλτες, θα επισκεφθείτε χριστουγεννιάτικα πάρκα, θέατρα και αγορές, θα δείτε ταινίες και… τι άλλο θα κάνετε όλες αυτές τις μέρες που θα βρίσκεστε στο σπίτι με τα παιδιά; Γεμίστε ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους φτιάχνοντας μαζί τους χειροτεχνίες και εντυπωσιακές κατασκευές, παίζοντας και διασκεδάζοντας. Αφιερώστε τους τον χρόνο και το κέφι σας και κάντε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους αξέχαστες.

Αγιοβασιλάκια
Φτιάξτε χαριτωμένα αγιοβασιλάκια από χαρτί, τα οποία μπορείτε να «γεμίσετε» με καραμέλες και να δωρίσετε σε φίλους και συγγενείς, ενώ μπορείτε με αυτά να διακοσμήσετε το σπίτι, ακόμα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Βρήκαμε την ιδέα στο www.andriashome.com.
Τι θα χρειαστείτε:
Λευκές κόλλες χαρτιού Α4 ή και μεγαλύτερες
Μαρκαδόρους
Βαμβάκι
Υγρή κόλλα και κόλλα σε μορφή στικ
Συρραπτικό
Ένα μικρό σακουλάκι με καραμελίτσες (προαιρετικά)

Τι θα κάνετε:
Δεν χρειάζεται να έχετε ταλέντο στο σχέδιο. Απλά εκτυπώστε το πατρόν από εδώ στη διάσταση που μπορείτε. Έπειτα χρωματίστε το και κολλήστε βαμβάκι στα μούσια και τα μαλλιά και καθώς το «κλείνετε» ώστε να σχηματιστεί κώνος, συρράψτε μέσα ένα σακουλάκι με καραμελίτσες, το οποίο θα λειτουργήσει ως «βάρος» για να είναι τα αγιοβασιλάκια σας πιο σταθερά.

Κουζινομαγειρέματα
Όχι, σκοπός δεν είναι να γίνει το παιδί σας ο επόμενος Junior Master Chef, αλλά αφενός να δοκιμάσει και εκείνο το «ταλέντο» στην κουζίνα και αφετέρου να απολαύσετε μαζί μερικές ώρες πραγματικής δημιουργίας και -εφόσον όλα πάνε καλά- απόλαυσης.

Υπάρχουν πολλές συνταγές τις οποίες μπορείτε να ετοιμάσετε μαζί με το παιδί. Για να του παραχωρήσετε πιο ενεργό ρόλο προτιμήστε συνταγές που έχουν να κάνουν με ζύμωμα (π.χ. ψωμί ή κουλουράκια) ή τύλιγμα (π.χ. ντολμαδάκια). Δείτε παρακάτω κάποιες προτάσεις:
Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια με μαρμελάδα
Σταφιδόψωμο
Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα
Σοκολατένια μπισκότα με φατσούλες

Κατασκευή κουκλόσπιτου
Στα καταστήματα παιχνιδιών θα βρείτε σίγουρα έτοιμα σετ κατασκευής κουκλόσπιτου, με όλα τα απαραίτητα υλικά και τις οδηγίες που θα σας βγάλουν από τον κόπο -και το ρίσκο- να τα διαλέξετε μόνοι σας. Ωστόσο, το εντελώς «σπιτικό» δεν συγκρίνεται ποτέ με το «έτοιμο». Αν, λοιπόν, έχετε τον χρόνο και την διάθεση, δείτε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα κουκλόσπιτο χρησιμοποιώντας βασικά ένα μεγάλο χαρτόκουτο.

Εδώ μπορείτε να δείτε πώς θα φτιάξετε πανεύκολα ένα φανταστικό κουκλόσπιτο χρησιμοποιώντας βασικά δύο ράφια (φωτο).

Ακόμα, αναλυτικότατες οδηγίες για την κατασκευή του κουκλόσπιτου θα βρείτε και σε αυτό το site.

Γράψτε μαζί ένα παραμύθι
Δεν είναι δύσκολο, με όλα αυτά τα παραμύθια που έχετε κατά καιρούς διαβάσει στο παιδί, να σκεφτείτε μία πρωτότυπη ιστορία ώστε να γράψετε το δικό σας. Πάρτε ένα μεγάλο τετράδιο με αποσπώμενες σελίδες –θα τα αναζητήσετε ως magic clips (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα κλασέρ με φύλλα), συμφωνείστε μαζί με το παιδί σας την γενική ιδέα της ιστορίας και αναθέστε του την εικονογράφηση. Καλό είναι τα φύλλα στο τετράδιο ή το κλασέρ να αποσπώνται, ώστε ενώ εσείς γράφετε, το παιδί δίπλα να σχεδιάζει ταυτόχρονα τις εικόνες της ιστορίας.

Μην ξεχάσετε να φτιάξετε μαζί και ένα ωραίο εξώφυλλο για το βιβλίο σας, σε ένα χαρτί που θα κολλήσετε έξω από το τετράδιο ή το κλασέρ.

Παίξτε μαζί τους!
Κυνήγι θησαυρού
Κρύψτε κάπου στο σπίτι ένα δώρο για το παιδί. Σκεφτείτε μερικούς γρίφους που μπορούν να οδηγήσουν το παιδί στον «θησαυρό» και γράψτε τους σε ένα χαρτί. Η σωστή απάντηση σε κάθε γρίφο μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα γράμμα το οποίο θα του αποκαλύπτετε εσείς κάθε φορά που θα απαντά σωστά στον κάθε γρίφο. Ολοκληρώνοντας τις σωστές απαντήσεις και τοποθετώντας τα γράμματα στη σωστή σειρά θα σχηματίζεται η λέξη που θα αποκαλύπτει το σημείο του σπιτιού όπου έχετε κρύψει το δώρο (π.χ. Κ.Α.Τ.Σ.Α.Ρ.Ο.Λ.Α.).

Ακόμα..
Μαντέματα

Ζητήστε από το παιδί σας να καθίσει σε μία καρέκλα. Δέστε του τα μάτια και τοποθετείστε διάφορα αντικείμενα και παιχνίδια μπροστά του. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να αναγνωρίσει, με την αφή μονάχα, για ποιο αντικείμενο πρόκειται. Εάν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε πλήρη περιγραφή της υφής τους (ζεστό, μαλακό, κ.τ.λ.) όπως και να βάλετε χρονόμετρο, για περισσότερη αγωνία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v