Τα μοναχοπαίδια δικαιώνονται

Οι έφηβοι χωρίς αδέλφια αποκτούν φίλους στο σχολείο με την ίδια ευκολία όπως και τα υπόλοιπα παιδιά σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Τα μοναχοπαίδια δικαιώνονται
Μία νέα κοινωνιολογική έρευνα δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ, η οποία αφορά τα μοναχοπαίδια και την ικανότητα κοινωνικοποίησής τους στη σχολική ηλικία. Τα συμπεράσματά της είναι θετικά για αυτή την κατηγορία παιδιών που ως τώρα θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο πιο «δύσκολα» στις παρέες και στην δημιουργία φιλικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Ohio είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα μοναχοπαίδια στη νηπιακή τους ηλικία παρουσιάζουν μειωμένες κοινωνικές ικανότητες σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν αδέλφια.

Ωστόσο, η νέα έρευνα των κοινωνιολόγων του ίδιου Πανεπιστημίου αλλάζει τα δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι μετά το πέρας της νηπιακής φάσης και κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής, τα παιδιά χωρίς αδέλφια ενσωματώνονται στις παιδικές και εφηβικές παρέες με την ίδια ικανότητα όπως όλοι οι συνομήλικοί τους.

Η μελέτη έγινε παρατηρώντας την κοινωνική συμπεριφορά 13.000 παιδιών ηλικίας 11-18 ετών που δεν είχαν αδέλφια. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από ανάλογη έρευνα σε σχολεία της Αμερικής το 1996, οι επιστήμονες συνέλεξαν τα δεδομένα τους ως εξής: σε κάθε μαθητή δόθηκε μια λίστα με τους συμμαθητές του και του ζητήθηκε να διαλέξουν πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια με τα οποία διατηρούν μια φιλική σχέση.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι τα μοναχοπαίδια είχαν τις ίδιες πιθανότητες να επιλεχθούν ως φίλοι με όλους τους υπόλοιπους. Επομένως, το αν κάποιο παιδί έχει αδέλφια ή όχι δεν είναι παράγοντας που επηρεάζει την ομαλή κοινωνικοποίηση των ανηλίκων. Αντίθετα, έχει διαπιστωθεί πως άλλοι παράγοντες, όπως η κοινωνική θέση, η εθνικότητα και η ηλικία των γονιών τείνουν να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή των φίλων ενός παιδιού.

Η Donna Bobbit-Zeher, μία από τους υπεύθυνους της έρευνας σημείωσε: «Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι τα μοναχοπαίδια στερούνται της εξάσκησης κοινωνικών προσόντων στο σπίτι εφόσον δεν έχουν αδέλφια». Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη αυτή μπορεί να αναπληρωθεί κατά τη σχολική φάση, όπως καταδεικνύει και η μελέτη. «Δε νομίζω ότι πρέπει να απασχολεί κανέναν πως αν δεν έχεις αδέλφια, δεν αποκτάς και τις απαραίτητες κοινωνικές αρετές», συμπλήρωσε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βγήκαν στο φως της δημοσιότητας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρίας, που διεξάγεται στην Ατλάντα από τις 14 ως τις 17 Αυγούστου.

Πηγή: bbc.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v