Ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας

Θέλετε να δείτε την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά ή τον Κεραμεικό… με άλλα μάτια; Ακολουθήστε μια οργανωμένη ξενάγηση –ή κλείστε μία πριβέ, για τα μάτια σας μόνο.
Ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Μία φορά να έχεις συμμετάσχει/ παρακολουθήσει/ τρυπώσει κρυφά σε μια οργανωμένη ξενάγηση, και σίγουρα το ξέρεις: Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα σε αυτό και στο να επισκέπτεσαι έναν αρχαιολογικό χώρο μόνος σου. Ό,τι βλέπεις, και πολύ περισσότερο ό,τι καταλαβαίνεις, περνά σε εντελώς άλλο επίπεδο. Όσο καλή γνώση Ιστορίας και αν έχεις, όσο αναλυτικά και αν τα γράφει ο ταξιδιωτικός οδηγός που μπορεί να κρατάς στο χέρι σου, αυτό που συμβαίνει στην ξενάγηση είναι εντελώς άλλο πράγμα.

Είναι περίπου το αντίστοιχο του να διαβάζεις ένα σχολικό βιβλίο Ιστορίας, γεμάτο βαρετές ημερομηνίες, μάχες, πολέμους, απαρίθμηση νεκρών, και ενθρονίσεις βασιλέων και ένα ιστορικό μυθιστόρημα, με πρωταγωνιστές κανονικούς ανθρώπους με κανονικές ζωές, που πραγματικά σε ενδιαφέρουν.

Πού θα βρω τον ξεναγό μου;

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών έχει εδώ μια σούπερ εύχρηστη μηχανή αναζήτησης, στην οποία επιλέγετε την περιοχή που θέλετε να επισκεφθείτε και τη γλώσσα της ξενάγησης, και βλέπετε στα αποτελέσματα τις σελίδες των διαθέσιμων ξεναγών, τις ξεναγήσεις που αναλαμβάνει ο καθένας, και τα στοιχεία επικοινωνίας –που συνήθως περιλαμβάνουν διεύθυνση e-mail και τηλέφωνο. Το κόστος της ξενάγησης εξαρτάται από τον ξεναγό σας, από το πόσα άτομα είστε και ποιον χώρο θέλετε να επισκεφθείτε –για να έχετε μια ενδεικτική και μόνο τάξη μεγέθους, υπολογίστε γύρω στα 8€-10€ το άτομο.

Οργανωμένες ξεναγήσεις δεν υπάρχουν;

Υπάρχουν, κατ’ αρχάς, οι δωρεάν και πάντα ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί για την ώρα αλλά αναμένεται να επανέλθουν δριμύτερες από τον Νοέμβριο.

Επίσης ενδιαφέρουσες, αλλά όχι δωρεάν, είναι οι ξεναγήσεις που διοργανώνει η ActionPlus. Ανάμεσα σε αυτές των επόμενων ημερών ξεχωρίζουν οι δύο δίωρες ξεναγήσεις στην Ακρόπολη, μία πρωινή και μία απογευματινή, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, που η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας είναι δωρεάν. Η κάθε ξενάγηση κοστίζει 10€ το άτομο, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν δωρεάν. Δείτε όλες τις ξεναγήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v