Μα ποιοι ψήφισαν τον Τραμπ;

Ποιοι είναι αυτοί που έδωσαν τελικά τη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ και ανέτρεψαν τις δημοσκοπήσεις, χρίζοντάς τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ;
Μα ποιοι ψήφισαν τον Τραμπ;
Ανατρέποντας τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις, ο αμερικανικός λαός εξέλεξε για 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ. Ποιες είναι όμως εκείνες οι κοινωνικές ομάδες και ποιο το προφίλ των ψηφοφόρων που έδωσαν τη νίκη στον Τραμπ – και αντίστοιχα εμπόδισαν την επιστροφή της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο;

Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία που προκύπτουν από τα exit polls των εκλογών, έγιναν οι εξής «εκπλήξεις» που έδωσαν τη νίκη στον εκπρόσωπο των Ρεπουμπλικανών:

-Οι ψηφοφόροι χωρίς σπουδές ψήφισαν Τραμπ: Η διαφορά υπέρ του Τραμπ ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν έχουν πάει ποτέ σε κολλέγιο έφτασε το 12% - μάλιστα στους λευκούς άνδρες χωρίς κολεγιακή μόρφωση έφτασε το 31%.
-Ο Τραμπ έλαβε προβάδισμα χάρη στους λευκούς ευαγγελιστές: Το 76% των ψηφοφόρων της συγκεκριμένης, πιστής στους Ρεπουμπικανούς κοινωνικής ομάδας ψήφισε Τραμπ.
-Οι αγροτικές ΗΠΑ ψήφισαν Τραμπ (με διαφορά 27%), ενώ στις μητροπολιτικές περιοχές επικράτησε οριακά η Κλίντον. Μεγάλη ήταν η διαφορά υπέρ του Τραμπ σε πολιτείες όπου υπάρχει ευμάρεια εξαιτίας ενεργειακών επενδύσεων, όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα, η Δυτική Βιρτζίνια, το Ουαϊόμινγκ και η Βόρεια Ντακότα.
-Πιο συγκεκριμένα, οι Νότιες Πολιτείες έδωσαν σαφές προβάδισμα στον Τραμπ, ενώ η Κλίντον επικράτησε στην Δυτική Ακτή και στο Ιλινόι. Οι πολιτείες της Φλόριδας, της Βόρειας Καρολίνας και του Οχάιο, που αποτελούν «γρίφο» σε κάθε ψηφοφορία, έκριναν πιθανότατα το τελικό προβάδισμα του Τραμπ.
-Η επικράτηση της Χίλαρι στο γυναικείο κοινό ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο: Η διαφορά υπέρ της Κλίντον ήταν μόλις 2%.
-Και στους ψηφοφόρους εθνικών μεινοτήτων επίσης: Η Κλίντον επικράτησε με σαφές προβάδισμα στις «τάξεις» των αφροαμερικανών, ισπανόφωνων και αμερικανών ασιατών ψηφοφόρων με 89%, 66% και 65% αντίστοιχα, αλλά αυτά τα ποσοστά ήταν μικρότερα από τα αντίστοιχα του Ομπάμα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.
-Μεγάλο «κέρδος» για τον Τραμπ ήταν οι «προδομένοι» Δημοκρατικοί που είδαν τα τελευταία χρόνια το εισόδημά τους να μειώνεται και ένιωσαν προδομένοι από τις πολιτικές της παράταξής τους.

Δείτε μια πληρέστερη ανάλυση του πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί στις εκλογές, στην ιστοσελίδα των Forbes

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v