Διάσημες εφευρέσεις που πιστώθηκαν σε άλλους

Ο Μπελ ανακάλυψε το τηλέφωνο, ο Μαρκόνι το ραδιόφωνο και ο Έντισον τον λαμπτήρα; Μάλλον όχι.
Διάσημες εφευρέσεις που πιστώθηκαν σε άλλους

Η φήμη είναι άσχημο πράγμα. Όταν μάλιστα συνοδεύεται και με έναν σκασμό λεφτά τότε κάνει αρκετούς επιστήμονες να χρησιμοποιούν ανίερες μεθόδους για να κάνουν τη διαφορά. Κλεμμένα σχέδια, «πάτημα» πάνω σε δουλειές δεκαετιών προκατόχων πάνω σε διάσημες πατέντες και παρανοήσεις συνέδεσαν διάφορους επιστήμονες με συσκευές που στην ουσία είχαν εφεύρει άλλοι, αρκετά χρόνια πριν.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο τρανταχτές παραπλανήσεις διάσημων εφευρέσεων.

Τηλεφωνησέ του

Όλοι ξέρουμε ότι δημιουργός του τηλεφώνου είναι ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, όμως μια αρχική έκδοση του τηλεφώνου με το όνομα «teletrofono» ανήκει σε έναν φτωχό ιταλό εφευρέτη με το όνομα Αντόνιο Μεούτσι. Ο Μεούτσι είχε φτιάξει τη συσκευή 16 χρόνια πριν, «παντρεύοντας» έναν ηλεκτρομαγνητικό πομπό με έναν δέκτη. Η πατέντα του όμως έληξε το 1874 και μην έχοντας χρήματα να ανανεώσει την άδεια την ακύρωσε. Το ειρωνικό του όλου θέματος είναι ότι τα πειράματα που έκανε ο Μπελ για τη δική του συσκευή έγιναν στο ίδιο εργαστήριο όπου φυλάσσονταν τα υλικά του Μεούτσι. Το 1876 ο Μπελ πήρε την πατέντα και έκτοτε θεωρείται εφευρέτης του τηλεφώνου.

Φως στο τούνελ

Ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας δεν εφευρέθηκε από τον Τόμας Έντισον, αλλά από τον βρετανό εφευρέτη Χάμφρι Ντέιβι το 1800. Μέσα από δεκάδες πειράματα με ηλεκτρισμό, ο Ντέιβι έφτιαξε μια ηλεκτρική μπαταρία, την οποία ακολούθησε κάτι που έμοιαζε με ηλεκτρικό λαμπτήρα χάρη στην ικανότητα που είχε ο άνθρακας να λάμπει όταν συνδεόταν με την μπαταρία. Το 1869 ο Σερ Τζόζεφ Ουίλσον Σουάν δοκίμασε να φτιάξει μια χρηστική και «συνεχόμενου φωτός»  λάμπα. Το 1877, ο αμερικανός Τσαρλς Μπρας έφτιαξε μια σειρά ανθρακένιων νημάτων για να φωτίσει μια πλατεία στο Οχάιο, ενώ παράλληλα ο Τόμας Έντισον ξεκίνησε να πειραματίζεται με χιλιάδες εναλλακτικές για να φτιάξει συνεχές φωτισμό. Το 1879 κατέληξε στη δημιουργία ενός λαμπτήρα που είχε διάρκεια, με τη βοήθεια του Τέσλα. 

Ράδιο αρβύλα

Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι πιστώθηκε το Νόμπελ για την έρευνά του πάνω στις ραδιοεπικοινωνίες και το γνωστό σε όλους μας ραδιόφωνο, όμως θα έκανε μια τρύπα στο νερό αν δεν είχε παραβιάσει το αρχείο του μεγάλου Νικόλα Τέσλα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και την τεχνολογία του για να μεταδόσει ένα σήμα από μεγάλες αποστάσεις. Ο Τέσλα είχε πρωτοανακαλύψει την ιδέα για το ραδιόφωνο το 1892 και είχε μάλιστα παρουσιάσει την πατέντα του αυτή κοντρολάροντας εξ αποστάσεως ένα πλοίο το 1898. Πατέντα που καθιέρωσε το 1897 στην Αμερική, όμως ποτέ δεν πιστώθηκε σε αυτόν.

Έβλεπε μακριά

Σε αντίθεση με το τι γνωρίζουμε σχετικά με την εφεύρεση του τηλεοσκοπίου από το Γαλλιλέο, το δημοφιλές όργανο ανακαλύφθηκε από τον βρετανό Λέοναρντ Ντίγκες κάπου μεταξύ του 1540 και του 1559. Το 1608, ο ολλανδός οπτικός Χανς Λίπερσεϊ προσέφερε μια νέα συσκευή στην κυβέρνηση για στρατιωτική χρήση, η οποία αποτελούταν από δύο γυάλινους φακούς μέσα σε έναν σωλήνα που είχαν την ικανότητα να μεγεθύνουν μακρινά αντικείμενα. Ο Λίπερσεϊ έκανε αίτηση για την πατέντα, αίτηση η οποία κάπως έφτασε στα αυτιά του Γαλλιλέου, που με τη σειρά του «σκάλωσε» και ξεκίνησε να πειραματίζεται φτιάχνοντας δικά του τηλεσκόπια και να τα χρησιμοποιεί για να παρατηρεί τον ουρανό. Η δική του εκδοχή παρουσιάστηκε το 1609 όταν και πατενταρίστηκε.

Αέρα πατέρα

Τους γνωρίζουμε ως πιονέρους της αεροπορίας και θεωρούνται οι πρώτοι που πέταξαν με συσκευή βαρύτερη από τον αέρα. Οι αδερφοί Ράιτ όμως δεν ήταν οι πρώτοι που έκαναν πτήση με αεροπλάνο στις 17 Δεκεμβρίου 1903. Εννέα μήνες πριν, στις 31 Μαρτίου, ο Ρίτσαρντ Πιρς από τη Νέα Ζηλανδία έκανε ακριβώς το ίδιο με μια συσκευή που έμοιαζε πολύ περισσότερο στα σύγχρονα αεροπλάνα από εκείνη των Ράιτ. Η Βραζιλία από την πλευρά της, αμφισβήτησε την πτήση των Ράιτ προτείνοντας τον "δικό" της πιλότο Σάντος - Ντάμοντ ως τον πρώτο άνθρωπο που πέταξε "αυτόνομα" στον αέρα, μιας και οι Ράιτ χρησιμοποίησαν ένα είδος καταπέλτη. 

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v