Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα!

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αριστοτέλη στην Θεσσαλονίκη ανακοινώνεται σήμερα το οριστικό συμπέρασμα για το σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος του αρχαίου φιλοσόφου.
Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα!
Στην ανακοίνωση του σημείου όπου βρίσκεται ο τάφος του Αριστοτέλη προχωρά σήμερα, μεσημέρι Πέμπτης, ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Σισμανίδης, που εργάζεται στα ανασκαφικά έργα των Σταγείρων εδώ και 25 χρόνια.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχε επισημάνει τις «υποψίες» του για το ταφικό μνημείο ο αρχαιολόγος, που σήμερα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνδερίου για τον Αριστοτέλη, θα πραγματοποιήσει ομιλία, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνάς του.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 πριν την ομιλία του, ο τάφος βρίσκεται στο πρανές του βόρειου λόφου στα αρχαία Στάγειρα, μαζί με ένα ηρώο που δημιουργήθηκε προς τιμήν του.

Όπως σημειώνει, στην περιοχή των αρχαίων Σταγείρων δεσπόζουν δύο λόφοι και έχουν ανασκαφεί αρχαία αγορά, ναός του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς, και στην ίδια ευθεία, το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη.

«Είναι ένα ιδιαίτερο κτίσμα αψιδωτό, πεταλόσχημο με νοητές διαστάσεις τετραγώνου 10 επι 10. Υπάρχει ένα ψηφιδωτό δάπεδο, μια εξαιρετική μαρμαροαπόθεση και στο κέντρο, σε μια κενή επιφάνεια, πρέπει να ήταν στημένος βωμός, όπου έχουμε βρει στάχτες. Εάν συνδυάσουμε τα ευρήματα με τις αρχαίες πηγές για τον τάφο του Αριστοτέλη, τότε δεν έχουμε καμία αμφιβολία», λέει ο κ. Σισμανίδης, υπογραμμίζοντας ότι για το εύρημα αυτό είναι ασύμβατη η όποια άλλη χρήση.

Ο διδάκτορας κλασικής αρχαιολογίας, κ. Σισμανίδης, που υπήρξε επικεφαλής της ΙΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ετοιμάζει τρεις τόμους με παρουσίαση των ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου. Το Παγκόσμιο Συνέδριο για τον κορυφαίο φιλόσοφο, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει η ανακοίνωση, γίνεται με αφορμή τα 2400 χρόνια από την γέννησή του, με εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, τα Στάγειρα, όπου γεννήθηκε και την Μίεζα, όπου δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου Αριστοτέλη στην Χαλκιδική: «Οι πρώτες ανασκαφικές επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Aρχαίων Σταγείρων ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συνεχίστηκαν μέχρι τις μέρες μας φέρνοντας στο φως σημαντικότατα ευρήματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχετικά πρόσφατο πρόγραμμα αναστήλωσης υπό την εποπτεία της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα προσφέρει πρόσβαση στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου σε τμήμα του τείχους που περιλαμβάνει κυκλικό πύργο και τον μεγάλο τετράγωνο πύργο. Στα Αρχαία Στάγειρα συστηματικές ανασκαφές, διαμορφώσεις και αναστηλώσεις έγιναν από τη ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μεταξύ 1990-2000, με διευθύνοντα τον αρχαιολόγο Κ. Σισμανίδη -ενώ οι πρώτες ανασκαφικές προσπάθειες ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τον Φ. Πέτσα. Ευρήματα από τις ανασκαφές θα δείτε στο αρχαιολογικό μουσείο του Πολυγύρου».

Πηγή: Αθήνα 984 http://www.athina984.gr/
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v