6 πράγματα για τα οποία η ανθρωπότητα καμαρώνει

Το πρώτο μας βήμα στο φεγγάρι, η εφεύρεση του «λιγότερο χειρότερου πολιτεύματος» και άλλα σημαντικά επιτεύγματα για τα οποία μπορείτε αν θέλετε να αισθανθείτε περήφανοι.
6 πράγματα για τα οποία η ανθρωπότητα καμαρώνει
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος ορίζει τι αποτελεί μεγάλο επίτευγμα της ανθρωπότητας και τι όχι; Πώς μπορούμε να μάθουμε αν η Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου είναι σπουδαιότερη από την εφεύρεση του ποδηλάτου, ή αν η Μερέντα έχει προσφέρει περισσότερα στον ανθρώπινο πολιτισμό απ’ όσα η εφεύρεση του τηλεφώνου; Πιθανότατα δεν μπορούμε. Αν όμως μας βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό και μας υποχρεώνατε, ορίστε μερικά πράγματα που θα απαριθμούσαμε ως μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας πριν λιποθυμήσουμε από φόβο.

Ο περίπλους της Γης

Χρειάστηκαν τρία χρόνια και ένας νεκρός Φερδινάνδος Μαγγελάνος, για να επιστρέψει ένα από τα πέντε πλοία με τα οποία είχε ξεκινήσει το 1519 από την Ισπανία στο σημείο εκκίνησης. Αλλά όπως και να ‘χει, 18 από τα (συνολικά 237) μέλη του πληρώματος που τον ακολούθησε έζησαν για να διηγηθούν την ιστορία του πρώτου περίπλου της Γης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο άνθρωπος στο φεγγάρι

Το 1957 η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε τον Σπούτνικ, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε ποτέ σε τροχιά γύρω από τη Γη, ξεκινώντας έτσι την Κούρσα του Διαστήματος –και του γοήτρου, αλλά δεν τη λέμε έτσι. Δώδεκα χρόνια και μισό Ψυχρό Πόλεμο αργότερα, στις 20 Ιουλίου του 1969 ο Neil Armstrong των ΗΠΑ έκανε το πρώτο «μικρό βήμα για τον άνθρωπο, γιγάντιο για την ανθρωπότητα» επάνω στο έδαφος της σελήνης. Κι αφήστε τους Red Hot Chili Peppers να τραγουδάνε επιμένοντας “but it’s made in a Hollywood basement”.

Πετάμε!

Για να πάμε, βέβαια, στο φεγγάρι, έπρεπε πρώτα να λύσουμε το πρόβλημα ότι δεν μπορούσαμε να πάμε στο φεγγάρι με τα πόδια ή με πλοίο. Σε αυτό το πλαίσιο, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η πρώτη πτήση των αδερφών Wright το 1901 είναι σαφώς ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Η δημοκρατία

Όπως σοφά το έθεσε κάποτε ο Γουίνστον Τσώρτσιλ, «η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης, αν εξαιρέσουμε όλες τις άλλες μορφές διακυβέρνησης που έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς». Μέχρι να βρούμε κάτι καλύτερο, είστε ελεύθεροι να ευλογήσετε τα γένια σας (και μας) για τα φώτα του πολιτισμού που δώσαμε στα πιθήκια του υπόλοιπου κόσμου.

Η πενικιλίνη και τα εμβόλια

Τα πράγματα που μπορούσαν να σκοτώσουν τους ανθρώπους τόσα χρόνια πριν, φαίνονται σήμερα τόσο αστεία όσο το ενδεχόμενο να πεθάνεις επειδή φταρνίστηκες, ή επειδή φταρνίστηκε ο διπλανός σου. Ή μάλλον… Μισό λεπτό. Ναι, μας ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι για την ακρίβεια πριν τις ιατρικές ανακαλύψεις των δύο τελευταίων αιώνων, ήταν αρκετά πιθανό να πεθάνεις επειδή φταρνίστηκε ο διπλανός σου. Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που συγχωρούμε στην επιστήμη της ιατρικής το γεγονός ότι δεν έχει βρει ακόμα την θεραπεία του hangover. Ή τέλος πάντων επιλέγουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια.

Η κατάκτηση του Έβερεστ

Όσο απίστευτο και αν μοιάζει, μόλις τέσσερα χρόνια πριν βάλουμε τον Σπούτνικ σε τροχιά γύρω από την Γη καταφέραμε να πατήσουμε το πόδι μας στην ψηλότερη κορυφή του δικού μας πλανήτη –για να μπορούμε μετά να αφοσιωθούμε στην Κούρσα του Διαστήματος χωρίς να μπορεί κανείς να μας πει «θέλετε και φεγγάρι τρομάρα σας, τραβάτε πρώτα στις δικές σας κορυφές». Για την ιστορία, ήταν 29 Μαΐου του 1953 όταν ο Edmund Hilary και ο Tensing Norgay ανέβηκαν στην κορυφή του κόσμου, στα 8.848 μέτρα του Έβερεστ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v