Γιατί φιλιόμαστε;

Η επιστήμη αναζητά (και βρίσκει) απαντήσεις για τα φιλιά, τη σημασία τους, και τους γενετικούς κώδικες που κουβαλάνε.
Γιατί φιλιόμαστε;
Ξέρουμε τι σκέφτεστε: Πιθανότατα δεν χρειαζόμαστε περισσότερους λόγους για να φιληθούμε, πέρα από το ότι τα φιλιά μας κάνουν να νιώθουμε ωραία. Πώς, όμως, το ανακαλύψαμε αυτό; Πώς ήρθε, ας πούμε, στους πρώτους ανθρώπους να φιληθούνε, και γιατί οι επόμενοι διαιώνισαν την παράδοση; Η επιστήμη έχει –όπως πάντα– τις απαντήσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατες έρευνες που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Archives of Sexual Behavior και Human Nature) το φιλί είναι πρωτίστως μία μέθοδος να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή ερωτικού συντρόφου –από βιολογικής άποψης.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες ρώτησαν 900 άτομα (308 άνδρες και 594 γυναίκες), οι μισοί περίπου εκ των οποίων βρίσκονταν σε μακροχρόνιες σχέσεις, τη γνώμη τους για το φιλί και τη σημασία του στις σχέσεις –μακροχρόνιες και μη. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι σε γενικές γραμμές οι γυναίκες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να θεωρούν το φιλί σημαντικό για τη σχέση. Επίσης, οι άνθρωποι που θεωρούν εαυτούς ελκυστικούς, όπως και εκείνοι που είχαν περισσότερες ελεύθερες ή σύντομες σχέσεις, δίνουν στο φιλί μεγαλύτερη σημασία.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι η σημασία του φιλιού διαφέρει, αναλόγως αν μιλάμε για μακροχρόνια ή βραχυπρόθεσμη σχέση. Στις μακροχρόνιες σχέσεις, οι γυναίκες θεωρούν το φιλί σημαντικό, ενώ οι περισσότεροι άνδρες όχι.

Και όσον αφορά το φιλί σε σχέση με το σεξ; Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η… σημαντικότητα του φιλιού χτυπά “limit up” πριν το σεξ, και εν συνεχεία μειώνεται σταδιακά: Λιγότερο σημαντικό κατά τη διάρκεια του σεξ, ακόμα λιγότερο σημαντικό μετά το σεξ, και “limit down” (σχεδόν καθόλου σημαντικό δηλαδή) σε στιγμές που δεν έχουν καθόλου να κάνουν με το σεξ. Αυτά όσον αφορά το σεξ εκτός μακροχρόνιας σχέσης.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, τώρα, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι θεωρούν το φιλί εξίσου σημαντικό πριν το σεξ και σε στιγμές που δεν σχετίζονται με το σεξ.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν επίσης προηγούμενες επιστημονικές μελέτες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το φιλί είναι μια πρώτη «δοκιμή» του σεξουαλικού μας συντρόφου και της μεταξύ μας χημείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ένα φιλί περιλαμβάνονται ενδείξεις όπως η γεύση, ο ήχος και η μυρωδιά, που μας βοηθούν να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ξαναφιλήσουμε το συγκεκριμένο άτομο –όλα αυτά, βέβαια, σε μια υποσυνείδητη διαδικασία.

Το παρακάτω βιντεάκι – μίνι ντοκιμαντέρ έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το φιλί και επιστημονικές απαντήσεις στην ερώτηση «γιατί φιλιόμαστε»



Η.Κ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v