Συρία: Ο Economist ζητά το κεφάλι του Ασάντ

Το περιοδικό Economist προκαλεί με το εξώφυλλό του, στο οποίο καλεί την Βρετανία σε άμεσο πόλεμο εναντίον του Ασάντ. «Όχι» απαντά το βρετανικό κοινοβούλιο.
Συρία: Ο Economist ζητά το κεφάλι του Ασάντ
Οι εξελίξεις στην Συρία τρέχουν και οι δυτικές δυνάμεις καλούνται να πάρουν θέση απέναντι στον Ασάντ και την πιθανολογούμενη χρήση χημικών και πυρηνικών όπλων εναντίον συρίων αμάχων. Σήμερα, Παρασκευή, ήταν η σειρά της Βρετανίας να απαντήσει για την εμπλοκή της ή όχι στην παρέμβαση εναντίον του Ασάντ, αλλά φαίνεται πως το περιοδικό Economist πρόλαβε να πάρει πρώτο θέση, καλώντας την κυβέρνηση να «τον χτυπήσει δυνατά».

Συγκεκριμένα, το σημερινό εξώφυλλο του Economist (δείτε το στην διπλανή φωτό) παρουσιάζει μια κοντινή φωτογραφία του Ασάντ με φόντο πτώματα σε πεδίο μάχης και την φράση «Hit him hard».

Μεταξύ άλλων, στο κύριο άρθρο του περιοδικού, που επέλεξε να ξεπεράσει τα όρια της ψύχραιμης ειδησεογραφικής παρουσίασης και να καλέσει σε πόλεμο, αναφέρονται τα εξής: «Ο αμερικανός πρόεδρος και οι σύμμαχοί του έχουν τρεις επιλογές: Να μην κάνουν τίποτα (ή έστω να κάνουν όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Ομπάμα), να εξαπολύσουν περιορισμένη επίθεση με στόχο να ρίξουν τον Ασάντ από την εξουσία ή να χτυπήσουν τον δικτάτορα της Συρίας γρήγορα και με ένταση ως τιμωρία για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. Κάθε επιλογή έχει το ρίσκο να κάνει χειρότερα τα πράγματα, όμως η τελευταία είναι σίγουρα η καλύτερη προοπτική».

Πάντως, η πρόταση του βρετανού πρωθυπουργού για άμεση παρέμβαση στη Συρία δεν βρήκε αντίστοιχη ανταπόκριση στο λονδρέζικο κοινοβούλιο, η πλειοψηφία του οποίου ψήφισε αρνητικά. Συγκεκριμένα, 285 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και 273 «ναι» στην παρέμβαση, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως θα σεβαστεί αυτή την απόφαση, με τις ΗΠΑ να συμπληρώνουν πως «δεν θα σταματήσει ο διάλογος με το Λονδίνο, έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v