Το Κουλούρι: Ενημέρωση με σατιρική διάθεση

Εδώ και μερικούς μήνες, μια επταμελής ομάδα έχει αναλάβει την σφαιρική και άκρως αντικειμενική ενημέρωση πάνω σε θέματα που… δεν υπάρχουν. Οι συντάκτες της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Το Κουλούρι» κάνουν διάλειμμα από το ρεπορτάζ στους δρόμους και μιλούν στο In2life για τον καιρό, τα Πούλιτζερ και άλλα.
Το Κουλούρι: Ενημέρωση με σατιρική διάθεση
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Έρευνα αποκαλύπτει γιατί οι γυναίκες κάνουν τόση ώρα να ετοιμαστούν», «Σύστημα επιβράβευσης των οδηγών ταξί καθιερώνει το Υπουργείο Μεταφορών», «Συνεργασία Π. Παντελίδη με τους Arctic Monkeys» «Πίστα Φόρμουλα 1 θα χτιστεί στο χώρο που βρίσκεται η Βίλα Αμαλία», "Στη Γερμανία μεταφέρεται η Εγνατία Οδός”, «Στον Παναθηναϊκό ο Νταβόρ Σούκερ». Όχι, μην φοβάστε. Δεν χάσατε εντελώς επαφή με τα θέματα της ελληνικής – και όχι μόνο – επικαιρότητας. Απλά η επταμελής συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας «Το Κουλούρι», έχει αναλάβει εδώ και μερικούς μήνες να μπλέξει την ενημέρωση με την σάτιρα και τα καταφέρνει περίφημα.

Στα πρότυπα του αμερικάνικου The Onion, το «Κουλούρι» δημοσιεύει «ειδήσεις» με σατυρικό περιεχόμενο, οι οποίες μερικές φορές καλύπτονται τόσο σφαιρικά με «δηλώσεις» και επιπρόσθετα στοιχεία που πιθανώς να μπερδέψουν τον ανίδεο αναγνώστη ή ακόμα και… συναδέλφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ειδησεογραφικό τμήμα του ΑΝΤ1, το οποίo προ ολίγων ημερών τρολαρίστηκε άνευ προηγουμένου από ρεπορτάζ του Κουλουριού για «υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Γκιώνα από αραβικά funds» και το αναδημοσίευσε σχεδόν αυτούσιο στις ειδήσεις των οκτώ παίρνοντας μάλιστα δηλώσεις και από τους… αρμόδιους δημάρχους των γύρω περιοχών, καθώς και από ιδιοκτήτη εταιρείας Real Estate!

Δείτε το βίντεο από το «αποκλειστικό» ρεπορτάζ του σταθμού:



Το In2life κατάφερε να εξασφαλίσει μια αποκλειστική συνέντευξη με το team της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας. Δείτε την παρακάτω.

Ποιοι είστε;
Είμαστε οι: Ιάκωβος Δανιήλ 33 χρονών Οδοντοτεχνίτης, Γιάννης Ουωκίδης 33 χρονών Ζογκλέρ, Βαλεντίνος 33 χρονών Ασφαλιστής, Δημήτρης Μπίνης 33 χρονών Σφουγγαράς, Haig (είναι ξένος μετανάστης και γράφει μόνο για τη Χ.Α.) 33 χρονών Χρηματιστής, Γκράους ο διάσημος 33 χρονών Μοντέλο και Γκ. Λεφίντις (της μεγάλης των «πλάβι» σχολής) 33 και αυτός, Μπασκετμπολίστας.

Πώς προέκυψε το "Κουλούρι" ως περιεχόμενο, αλλά και ως όνομα; 
Το θέμα είναι μεγάλο, αυτό το λινκ ίσως σου φανεί χρήσιμο. Βασικά είναι κάποιο inside joke, δεν έχει σχέση με το έδεσμα.

* Θεωρείτε πως το ελληνικό ιντερνετικό κοινό είναι έτοιμο για μια τέτοιου είδους "πληροφόρηση";
Ομολογούμε πως δεν καταλαβαίνουμε τα εισαγωγικά, η πληροφόρηση μας είναι αντικειμενική και 100% αξιόπιστη. Γενικά πάντως έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει ένα ποσοστό που δεν είναι καθόλου έτοιμο αφού πιστεύει ό,τι και να γράψουμε.

* Έχουν παρεξηγηθεί ποτέ τα γραφόμενά σας από αναγνώστες;
Πάρα πολλές φορές, είτε τα πιστεύουν είτε παρεξηγούνται και μας βρίζουν (π.χ. βάζελοι).

* Έχετε κάποιο οικονομικό όφελος από την σελίδα ή το κάνετε καθαρά σαν χόμπι(τ);
Κανένα, είμαστε χίπιδες, μένουμε σε κοινόβιο, καλλιεργούμε τα φαγητά μας, δεν φοράμε δερμάτινα παπούτσια γιατί δεν είμαστε δολοφόνοι και δωρίζουμε τα κέρδη μας στη UNICEF

* Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την εφημερίδα;
YOLO. Να γίνει έντυπη, να μας στέλνουν προκηρύξεις οι τρομοκρατικές οργανώσεις και να επιλέγουν εμάς για τα προειδοποιητικά τηλέφωνα για βόμβες. Λέμε να βάλουμε και κανένα βίντεο σιγά σιγά, μάλιστα εξασφαλίσαμε και συχνότητα από μεγάλο κανάλι που εδρεύει στο Μαρούσι.

* Ο αγώνας σας για αντικειμενική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση επιτέλους δικαιώθηκε. Ο ΑΝΤ1 αναδημοσίευσε είδηση σας σχετικά με την δημιουργία χιονοδρομικού στην Γκιώνα. Πώς σχολιάζετε την θετική αυτή εξέλιξη;
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συνεργασία μας βολεύει αρκετά, σκεφτόμαστε μάλιστα να αγοράσουμε τη συχνότητα και να μετονομάσουμε το κανάλι σε Κουλούρι tv!

*Πώς αισθάνεστε για τα Πούλιτζερ που έχετε λάβει;
Δεν ισχύει αυτή η πληροφορία, δεν έχουμε κερδίσει κάποιο Πούλιτζερ. Δεν το αποκλείουμε στο μέλλον όμως.

* Ποιο πρόσωπο τις επικαιρότητας θα θέλατε να σας παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη;
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, πιστεύουμε θα είχε ενδιαφέρον.

*Κυκλοφορεί η φήμη ότι τα ρεπορτάζ σας ολοκληρώνονται μετά από χρόνια ολόκληρα έρευνας με εξαιρετική εμμονή στην διασταύρωση των πληροφοριών. Πόσο δύσκολο είναι να μην διαπραγματεύεστε το αψεγάδιαστο των δημοσιευμάτων σας;
Επόμενη Ερώτηση, δεν την καταλάβαμε αυτή, είναι δύσκολη

* Με ποια διεθνή πρακτορεία συνεργάζεστε;
Με κανένα, κάνουμε δικά μας ρεπορτάζ και μετά συνήθως μας τα κλέβουν. Είμαστε το δικό τους πρακτορείο.

* Αληθεύει ότι η σελίδα The Onion ζήλεψε το concept της εφημερίδας σας και το αντέγραψε με μερικές παραλλαγές;
Όχι εμείς το αντιγράψαμε ξεδιάντροπα.

*Ποιον Αθηνέζο θαυμάζετε περισσότερo σαν προσωπικότητα;
Τον Φοίβο Δεληβοριά

*Είναι αλήθεια ότι η εφημερίδα "Το Κουλούρι", τώρα που γίνατε διάσημοι, θα γίνει συνδρομητική, με μηνιαία συνδρομή 100€;
Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, θα παραμείνουμε δωρεάν και ρομαντικοί

* Τι προβλέπει η αστρολόγος σας κ. Παπαπήδα για την έξοδό της Ελλάδας από την οικονομική κρίση;
Δύσκολα τα πράγματα.

*Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς τους δημοσιογράφους που εκμεταλλεύονται την σκληρή δουλειά σας και την αναδημοσιεύουν χωρίς ντροπή στα sites τους;
Κουφάλες έρχονται μηνύσεις

* Έχετε κάνει περικοπές στο προσωπικό σας σαν καλοί εργοδότες;
Δεν αμείβεται κάποιος από την ομάδα του Κουλουριού, επαναλαμβάνω είμαστε ρομαντικοί.

* Σε πρόσφατο ποστ του ρεπορτάζ σας για την αναστολή της απεργίας του ΜΕΤΡΟ διάφοροι χρήστες του FB σας χαρακτήρισαν αυτολεξεί "πασοκονεοδημοκράτες", "γαμημένους" και "κοπροσκυλα". Εν τέλει, σε ποια πολιτική παράταξη ανήκετε;
Δηλώνουμε απλώς συνειδητοποιημένοι δημοκράτες και πολίτες

* Τι καιρό κάνει σήμερα;
Κρύο και το πρωί έβρεξε λιγάκι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v