10 λόγοι για να μην ανάψεις κεράκι στον Άγιο Βαλεντίνο

Δεν βρίσκεστε σε ματς του Ολυμπιακού. Δεν βλέπετε διαφημιστικό της Vodafone. Ούτε βρεθήκατε στο χωριό της Coca-Cola. Τα βλέπετε όλα κόκκινα, γιατί «γιορτάζει ο έρωτας». Κι εμείς του κάνουμε δώρο 10 βέλη, για να σταματήσει κάποιες μικρές, ενοχλητικές του συνήθειες.
10 λόγοι για να μην ανάψεις κεράκι στον Άγιο Βαλεντίνο
του Γιώργου Κόκουβα

Ξημερώνει 14η Φεβρουαρίου. Κάτι διαφορετικό υπάρχει στον αέρα, σαν να ψέκασαν την ατμόσφαιρα με μπαλάντα του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Καρδιές-μπαλόνια στη μία γωνία, καρδιές με γέμιση πραλίνα και φράουλα στην άλλη, μελιστάλαχτα τραγούδια στο ραδιόφωνο, ζευγαράκια χέρι-χέρι στον δρόμο… Κι εκεί που αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι στην ίδια πόλη που την προηγούμενη μέρα είχε καεί από κάποια διαδήλωση, στον ίδιο δρόμο που χθες μύριζε σκουπίδι και μολότοφ και σήμερα μυρίζει κανέλα και σανδαλόξυλο, στο ίδιο κατάστημα που χθες χρέωνε την σοκολατίνα 2€ και σήμερα 4,25, θυμάσαι: Είναι του Αγίου Βαλεντίνου.

Ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής: Δεν είμαστε εναντίον όσων αυτή την ημέρα γιορτάζουν τον έρωτά τους, ούτε καν κατά του Αγίου Βαλεντίνου. Απλώς υπάρχουν μερικές «συνήθειες» που συνοδεύουν τους εορτασμούς οι οποίοι, ας το παραδεχτούμε, δεν αρέσουν σε όλους. Τους παραθέτουμε παρακάτω, για να δικαιώσουμε όχι μόνο τους singles, αλλά και όσους από εσάς ερωτευτήκατε… αλλά δεν κάνατε κι έτσι.

*«Πιστεύεις στον Άγιο Βαλεντίνο;»
Το ανούσιο debate που πρέπει να ανεχθεί κανείς αυτές τις ημέρες ίσως είναι πιο ενοχλητικό και από πλασιέ που χτυπά το κουδούνι μόλις σε έχει πάρει ο ύπνος. Είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τον έρωτά μας ή είναι ένα ξενόφερτο έθιμο που δεν εγκρίνει η Ορθοδοξία; Είναι μια καπιταλιστική παγίδα του συστήματος ή μια ευχάριστη νότα στη μίζερη καθημερινότητα; Να πάρεις δώρο ή να μην πάρεις; Το χειρότερο είναι ότι πάντα εμφανίζεται κάποια στιγμή το υπερ-πρωτότυπο επιχείρημα «Για τους ερωτευμένους κάθε μέρα του χρόνου είναι γιορτή». Και ως γνωστόν, οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ, γιατί κανένας Άγιος του χριστιανισμού δεν έτυχε να προστατέψει έναν διαζευγμένο, όπως φρόντισε να κάνει ο Βαλεντίνος για κάποιον καψούρη της Ιστορίας.

*Χέρι-χέρι εις τη νιοστή
Στον δρόμο, στα πεζοδρόμια, σε παγκάκια, σε εμπορικά, στις μπροστινές σου θέσεις στο σινεμά, στις πίσω θέσεις στο μετρό, στην ουρά για τον κουλουρτζή του Συντάγματος, παντού βρίσκονται κάποια ζευγαράκια που θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν πρόβα για σκηνή προκαταρκτικών σε XXX movie. Τις άλλες ημέρες δηλαδή δεν έχει παθιασμένα δημόσια φιλιά και χιώτικο περπάτημα; Όπως και να ‘χει, η Χαρούλα Αλεξίου έχει κάθε λόγο να είναι έξαλλη τέτοια μέρα και να τριγυρνάει με ένα ρόπαλο στην Αθήνα κυνηγώντας να σας πάρει το σκαλπ.

*Τα τετριμμένα δώρα
Κάπως έτσι γίνεται εμφανές το ότι τα δώρα γίνονται από «υποχρέωση» και χωρίς καθόλου φαντασία. Είσαι ερωτευμένος, άρα πρέπει να πάρεις στο «άλλο σου μισό» κάτι κόκκινο, κάτι λούτρινο ή κάτι σε σχήμα καρδιάς. Wow, αρκουδάκι; Πού το σκέφτηκες; Και κάπως έτσι, η χρονομηχανή δουλεύει και επιστρέφουμε στο Γυμνάσιο.

*«Ο Βαλεντίνος μου»
«Πού θα γιορτάσεις με τον “Βαλεντίνο” σου;», «Τι δώρο πήρες στην “Βαλεντίνα” σου;». Υπάρχει άραγε πιο γελοίος χαρακτηρισμός για έναν άνθρωπο, όταν μάλιστα αυτός είναι «ο άνθρωπός σου»; Προς θεού, αν αγαπάς αυτό τον άνθρωπο, σεβάσου τον και μην τον τιμωρείς με έναν τόσο βασανιστικό τρόπο.

*Υπογλυκαιμία
Είσαι ερωτευμένος; Φάε ένα σοκολατάκι με σχήμα καρδιάς και γέμιση φράουλα για να το αποδείξεις. Είσαι single; Φάε ένα σοκολατάκι οποιουδήποτε σχήματος και γεύσης για να μην μελαγχολήσεις και για να εξισορροπήσεις την έλλειψη. Είσαι υπογλυκαιμικός; Φάε κι εσύ ένα σοκολατάκι, ίσως είσαι ο μόνος που έχεις μια καλή δικαιολογία. Σε κάθε περίπτωση, ο Άγιος Βαλεντίνος θέλει να σε παχύνει.

*Πες το, μην ντρέπεσαι
Είναι η αρχή της σχέσης σου, ακόμη καλά-καλά δεν έχεις προλάβει εσύ ο ίδιος να αποφασίσεις αν είσαι ερωτευμένος, αλλά το ημερολόγιο δείχνει Φεβρουάριο. Την πάτησες. Θέλεις δεν θέλεις, πρέπει να αποκαλύψεις τα αισθήματά σου. Ή να τα κρύψεις – άντε να πεις σε ένα πρόσωπο που λιώνει για σένα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ότι «δεν σου λέω χρόνια πολλά γιατί οκ, δεν ξέρω ακόμα σίγουρα και μουμπλε μουμπλε» και κάποιος ήδη ψάχνει σόδα να χωνέψει την χυλόπιτα.

*Προστάτης των Ερωτευμένων
Αλήθεια, από τι τους προστατεύει; Να υποθέσουμε ότι κάποτε είχαν σχηματιστεί στρατιές και κινήματα ενάντια στους ερωτευμένους, τους έπιαναν και τους έκαιγαν στην πυρά, τους έβαζαν βραστά αυγά κάτω από τις μασχάλες μέχρι να πουν «δεν πονάει το δοντάκι μου» και μετά τους έβγαζαν με τανάλιες όλα τα δόντια για να είναι σίγουροι; Thumbs up σε όσους πιστεύουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει κι ένας Άγιος που να προστατεύει τους υπόλοιπους ανθρώπους από τους μανιακούς ερωτευμένους.

*Χάπι end
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κάποιος στο Hollywood μαζεύει μια χούφτα σταρ, βάζει στο μίξερ τα πιο κλισέ συστατικά μιας αισθηματικής ταινίας (αγόρι συναντά κορίτσι, τα φτιάχνουν, χωρίζουν, τα ξαναφτιάχνουν και φεύγουν στο ηλιοβασίλεμα), ετοιμάζει και μια αφίσα απαραιτήτως σε κόκκινο με χρυσές λεπτομέρειες και παίρνει το ωραιότατο δεκάρικό σας στο multiplex. Κι αν είναι μια σέξι κουκλάρα ή ένας νταβραντισμένος ζεν πρεμιέ δίνεις τόπο στην οργή, αλλά αν πρόκειται για την Νία Βαρντάλος και τον Στιβ Μπουσέμι σε ερωτικές περιπτύξεις, δεν θέλεις και πολύ να χαστουκίσεις την ταξιθέτρια καθώς φεύγεις στα μισά της προβολής.

*Φάγαμε πακέτο (προσφοράς)
Πακέτο δείπνου για δύο. Ειδικό πακέτο διαμονής για ζευγάρι σε σουίτα. Σούπερ πακέτο απόδρασης για ερωτευμένους. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, γιατί πακέτο δεν σημαίνει πάντα «προσφοράς». Την κόκκινη σάλτσα που θα συνοδεύει απαραίτητα τα μικροσκοπικά σας φιλετάκια θα την πληρώσετε χρυσάφι. Οι ζαχαρωτές καραμελίτσες που θα σας περιμένουν στα μαξιλάρια ίσως σας βγουν ξινές. Και ο βασικός μισθός μειώνεται. Μήπως να παίρνατε πακέτο club sandwich και δίλιτρη Pepsάρα για το σπίτι;

*Το soundtrack του έρωτα
Όπως ο Χριστός γιορτάζει τα γενέθλιά του με τους Wham, την Mariah Carey και την Δέσποινα Βανδή, έτσι και ο Άγιος Βαλεντίνος αποφασίζει να ποτίσει την ραδιοφωνική βελόνα με τα δικά του greatest hits. Πιάστε Καψούρα FM και ακούστε ολίγη από Χατζηγιάννη, κάποιο νέο hit του Φοίβου στο οποίο παίζει με την ρίμα «καρδιά-φωτιά», μια τζούρα από Celine Dion, λίγο Leonard Cohen για τους ερωτευμένους που φορούν κοκάλινα γυαλιά και απαραιτήτως Eros Ramazzoti. Μην ξεχάσετε να αφιερώσετε κάποιο από τα παραπάνω στο ταίρι σας. Όλοι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί που σέβονται τον εαυτό τους θα πάρουν το πιο γλοιώδες ύφος τους, θα κάνουν μπάσα την φωνή τους και θα διανθίσουν την αφιέρωση με έναν-δυο στίχους από το Μονόγραμμα του Ελύτη. Happy Valentine’s Day.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v