To Box Office της... πειρατείας

Η πειρατεία σκοτώνει (και) τον κινηματογράφο; Πολύ πιθανό. Η πρόσφατη λίστα του TorrentFreak όμως, βγάζει online αυτό που πάντα θέλαμε να μάθουμε: Τις δέκα ταινίες με τα περισσότερα downloads.
To Box Office της... πειρατείας

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πριν από έναν μήνα, η συνδρομητική ιστοσελίδα Netflix δημοσίευσε ένα Top 10 ταινιών με τις περισσότερες ενοικιάσεις. Δεν πρόλαβαν να περάσουν δύο εβδομάδες και το δημοφιλές forum για torrents Torrent Freak «απάντησε» παρουσιάζοντας τις δέκα πιο «πειρατευμένες» ταινίες στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας δεδομένα πέντε χρόνων. Συγκεκριμένα, η λίστα την οποία δημοσίευσε βασίστηκε σε στατιστικά που συγκεντρώθηκαν από δημόσιους trackers του Bit Torrent (ιστοσελίδα με torrents ταινιών) από το 2006.

Απλώς και μόνο προσθέτοντας τα downloads για κάθε ταινία, το σύνολο downloads για αυτό το Top 10 ξεπερνάει τα εκατό εκατομμύρια. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ταινίες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας τα πήγαν εξίσου καλά και στο box office, με εισπράξεις που ξεπερνούν τα επτακόσια εκατομμύρια δολάρια. Ας δούμε όμως, αναλυτικά το «πειρατικό» Top 10, ξεκινώντας από το νούμερο 10.

10. Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)
Downloads: 14 εκατομμύρια – Box Office: $963,420,425

Το τρίτος μέρος της σειράς Πειρατές της Καραϊβικής με τον Johnny Depp στον ρόλο του Jack Sparrow γυρίστηκε ταυτόχρονα με το δεύτερο μέρος «Το Σεντούκι του Νεκρού» και έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, λαμβάνοντας δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.



9. The Incredible Hulk (2008) 
Downloads: 14 εκατομμύρια – Box Office: $263,427,551


Από τον σκηνοθέτη του Transporter Louis Leterrier και με τον Edward Norton στον πρωταγωνιστικό ρόλο το σίκουελ της πρώτης ταινία του 2003 σε σκηνοθεσία Ang Lee, εκτός του ότι τα πήγε πολύ καλά στο box office «κατέβηκε» και σε εκατομμύρια υπολογιστές. Λέτε να φταίει η cameo εμφάνιση του συνδημιουργού (μαζι με τον Jack Kirby) του κόμικ Stan Lee ή μήπως η επιβλητική παρουσία του Norton;



8. The Departed (2006)
Downloads: 14 εκατομμύρια - Box Office: $289,847,354

To ριμέικ του ”Infernal Affairs” δια χειρός Scorceze δεν θα μπορούσε να γίνει μια αδιάφορη ταινία. Το απολαυστικό The Departed διαθέτει σούπερ καστ (Matt Damon, Di Caprio, Nicholson), απολαυστική σκηνοθεσία, άφθονη δράση και… μερικά εκατομμύρια downloads.



7. Kick-Ass (2010)
Downloads: 15 εκατομμύρια - Box Office: $96,188,903

Το άκρως απολαυστικό, βίαιο και ανατρεπτικό αυτό «ενήλικο» comic movie μπορεί να μην είχε την ανταπόκριση που του άξιζε στο box office, αλλά η αξία του αναγνωρίστηκε και με το παραπάνω στο Διαδίκτυο. Η ταινία είναι γεμάτη από αναφορές στην κουλτούρα των comic, των video-games, του internet και του κινηματογράφου, από τον τρόπο ομιλίας του Nicolas Cage που φέρνει στο νου τον τηλεοπτικό Batman της δεκαετίας του 1960, Adam West, μέχρι το «Scarface», το 'Call of Duty' και το «Watchmen» του Alan Moore.



6. Star Trek (2009)
Downloads: 16 εκατομμύρια - Box Office: $385,680,446


Beam me up Scottie! Μια ταινία της θρυλικής σειράς δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα τέτοιο Top-10, πόσο μάλλον όταν ο ταλαντούχος δημιουργός του Lost J.J. Abrams έχει βάλει το χεράκι του στο κινηματογραφικό αυτό «φρεσκάρισμα» των περιπετειών του πληρώματος του Enterprise.



5. The Hangover (2009)
Downloads: 17 εκατομμύρια - Box Office: $467,483,912


Καθώς μπαίνουμε στην πρώτη πεντάδα, «σκοντάφτουμε» πάνω στο… δικό μας παιδί Ζακ Γαλυφιανάκη και την παρέα του, η οποία στο παλαβό blockbuster Hangover αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το πολύ αλκοόλ βλάπτει.



4. Inception (2010)
 Downloads: 18 εκατομμύρια - Box Office: $825,408,570

Το αριστούργημα του Christopher Nolan δεν θα μπορούσε να λείπει από την «πειρατική» λίστα, με 18 εκατομμύρια… ονειρεμένα downloads.



3. Transformers (2007)
Downloads: 18 εκατομμύρια - Box Office: $709,709,780

Κάθε δημιουργία του Michael Bay (The Rock, Independence Day) είναι «στανταράκι» στο box office. Αυτή τη φορά, ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης/παραγωγός έγινε αναπόφευκτα… φίρμα και στα torrents με την εντυπωσιακή υπερπαραγωγή των Transformers, στην οποία μάλιστα συμμετέχει και η σεξοβόμβα Megan Fox.



2. The Dark Knight (2008)
Downloads: 19 εκατομμύρια - Box Office: $1,001,921,825

Αν με το Batman Begins, o Nolan ανανέωσε τον μύθο του ανθρώπου – νυχτερίδα παρουσιάζοντας ένα ποιο «ανθρώπινο» πρόσωπο, με το Dark Night του εξασφάλισε μια θέση στο πάνθεον των καλύτερων ταινιών βασισμένων σε κόμικ. Σε αυτό φυσικά βοήθησε και η ερμηνεία του μακαρίτη Heath Ledger.



And the “pirate” winner is…?
 
Η ταινία του Cameron όχι μόνο έσπασε το φράγμα των 20 εκατομμυρίων downloads, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει και τα δύο εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στο box office. Επίσης, έθεσε νέα standards στον χώρο των ταινιών επιστημονικής φαντασίας αλλά και γενικότερα στο πώς οι ταινίες θα γυρίζονται από δω και πέρα. Το αδιαφιλονίκητο νούμερο ένα δεν είναι άλλο από το εντυπωσιακό…

… Avatar. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v