Σαββατόβραδα με νόημα: Μαθαίνοντας να ακούμε στο Θέατρο Κωφών

Κάτι «τρέχει» στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος, που φιλοξενεί τα πιο «εκκωφαντικά» σαββατόβραδα. Ταινίες με υπότιτλους για κωφούς δίνουν το έναυσμα για συζητήσεις… όλο νόημα. Ο διοργανωτής των προβολών μας μιλά για την ιδέα, τους φράχτες της κοινωνίας και την «Κωφή» κουλτούρα.
Σαββατόβραδα με νόημα: Μαθαίνοντας να ακούμε στο Θέατρο Κωφών
του Γιώργου Κόκουβα

Στην είσοδο του κτιρίου μας υποδέχεται ένας κωφός, με τον οποίο συνεννοούμαστε για να μας καθοδηγήσει στον πρώτο όροφο. Εκεί, όπου στο ταμείο μας περιμένει άλλος ένας κωφός, με τον οποίο πρέπει να συνεννοηθούμε για την κράτηση που έχουμε κάνει. Τέλος, ένας ακόμη κωφός μας οδηγεί στο τραπεζάκι μας και παίρνει την παραγγελία μας. Είναι ολοφάνερο πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο σαββατόβραδο. Έχουμε μπει ήδη στον κόσμο των Κωφών.

Χαριτωμένα τραπεζάκια, καρέκλες «σκηνοθέτη», αναμμένα κεράκια, όμορφη μουσική και εξίσου όμορφος κόσμος συνθέτουν την ατμόσφαιρα που στήνεται τα σαββατόβραδα των τελευταίων δύο μηνών στο θεατράκι των Κωφών Ελλάδος, που μοιάζει αυτή την ώρα περισσότερο με κάτι ανάμεσα σε «κλειστό» θερινό σινεμά και μυστική λέσχη.

Τα Σάββατα λοιπόν, η θεατρική τέχνη μπαίνει για λίγο στην άκρη και τον λόγο έχει ο κινηματογράφος. Εκείνος ο κινηματογράφος που υπολογίζει και εκφράζει τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Γι’ αυτό, οι ταινίες προβάλλονται με –τους σπάνιους στην χώρα μας- υπότιτλους για κωφούς και ακολουθεί συζήτηση με ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική.



«Στην χώρα μας, οι Κωφοί βιώνουν έναν ανείπωτο ρατσισμό», μας λέει ο διοργανωτής των προβολών, κ. Αντώνης Ρέλλας. Σκηνοθέτης ο ίδιος, προσέγγισε τους ηθοποιούς του Θεάτρου Κωφών για ένα ντοκιμαντέρ, και… «κόλλησε». "Έγινα κι εγώ επισήμως Κωφός", μας αναφέρει, διευκρινίζοντάς μας πως το κεφαλαίο κάπα σημαίνει ότι κάποιος είναι φορέας της κουλτούρας των κωφών και βιώνει αυτό που βιώνουν κι εκείνοι. Έτσι, αποφάσισε να διοργανώσει τις σαββατιάτικες προβολές, στις οποίες κωφοί και ακούοντες είναι ευπρόσδεκτοι για να συζητήσουν και να εκφραστούν.

«Από την εκπαίδευση μέχρι τον πολιτισμό, οι Κωφοί αποκλείονται», μας λέει ο κ. Ρέλλας και μας ενημερώνει πως υπάρχει ακόμα εν ισχύ ρατσιστικός νόμος που ψηφίστηκε επί Μεταξά και αναφέρει πως οι μη αρτιμελείς δεν έχουν θέση στις θεατρικές σπουδές. Και σήμερα, όμως, εκλείπει η επιδότηση από το Υπουργείο Πολιτσμού, με αποτέλεσμα το θεατράκι των Κωφών να κινδυνεύει με «έξωση». Ακόμη και στον κινηματογράφο, η εμπειρία θέασης δεν είναι η ίδια όταν δεν υπάρχουν οι υπότιτλοι που βοηθούν τον κωφό να προσλαμβάνει το ηχητικό περιβάλλον. «Όταν δημιουργήθηκε το θέμα με την ύψωση του φράχτη στον Έβρο, σκεφτήκαμε να οργανώσουμε αυτές τις προβολές, με θέμα τους ορατούς και τους αόρατους φράχτες της κοινωνίας απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», μας λέει ο κ. Ρέλλας.

Τα «Σαββατόβραδα» ξεκίνησαν στις 12 Φεβρουαρίου με την «Αληθινή Ζωή» του Πάνου Κούτρα, ενώ συνεχίστηκαν με ταινίες όπως η «Ακαδημία Πλάτωνος», η «Στρέλλα», το «Μαύρο Γάλα» αλλά και ξένα ντοκιμαντέρ όπως το «Touch the Sound», που συνοδεύτηκε από ένα live show του συγκροτήματος κρουστών Batala, κάνοντας όλους τους παρευρισκόμενους να νιώσουν την μουσική με περισσότερες από μία αισθήσεις.

Η ανταπόκριση είναι μεγάλη για τα δεδομένα του θεάτρου, όπως μας αναφέρει ο διοργανωτής. Εξίσου σημαντικά είναι, όμως, τα βήματα προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των κωφών. «Στην προβολή της Ακαδημίας Πλάτωνος, ήταν παρών ο κ. Καφετζόπουλος και, εκπροσωπώντας την Ακαδημία Κινηματογράφου, έκανε το πρώτο βήμα για να συζητηθεί το θέμα του υποτιτλισμού για κωφούς στους ελληνικούς κινηματογράφους», μας ενημερώνει ο κ. Ρέλλας.

Έτσι, όσοι από εσάς είστε... Κωφοί –με κάπα κεφαλαίο- προλαβαίνετε να βιώσετε το τελευταίο ιδιαίτερο σαββατόβραδο στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος, αυτό το Σάββατο, καθώς οι προβολές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους –ενώ ελπίζουμε κρυφά να υπάρξει και δεύτερος. Στις 2 Απριλίου λοιπόν, στις 20.30, είναι προγραμματισμένες οι προβολές τριών μικρού μήκους ταινιών: το «Κι εγώ για μένα» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, ο «Ισμαήλ» του Γιώργου Ζαφείρη και «Ένας λαμπερός ήλιος» του Βασίλη Λουλέ. Κρατήστε τις θέσεις σας επικοινωνώντας με τους διοργανωτές μέσω email, στο [email protected] ή με SMS στο τηλέφωνο που θα βρείτε στην επίσημη σελίδα των Σαββατόβραδων στο Facebook. Το εισιτήριο στοιχίζει 7 ευρώ και περιλαμβάνει αναψυκτικό ή κρασί από το bar του θεάτρου.

Θέατρο Κωφών Ελλάδος, Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου, Ψυρρή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v