David Bowie: Ένα ποπ είδωλο από άλλον πλανήτη

Προκλητικός, ανδρόγυνος, στιλάτος, συναισθηματικός, ερμηνευτής, ηθοποιός. Ο David Bowie υπήρξε ένα από τα πλέον εμβληματικά ποπ είδωλα του 21ου αιώνα.
David Bowie: Ένα ποπ είδωλο από άλλον πλανήτη

Στις 10 Ιανουαρίου αφήνει την τελευταία του πνοή ο David Bowie, νικημένος από τον καρκίνο και μαζί με αυτόν όλα τα alter ego του: ο Ziggy Stardust, o Major Tom, ο Aladdin Sane, ο Λεπτός Λευκός Δούκας.

Ποιοι ήταν όλοι αυτοί; Τα πολλαπλά του είδωλα. Μουσικές φυσιογνωμίες που εφηύρε ο ίδιος για να εκφράσει τον πολύπλευρο χαρακτήρα του αλλά και την δυνατότητά του να προσαρμόζεται σε κάθε μουσικό είδος με επιτυχία, σαν ένα είδος «αστρικού» χαμαιλέοντα. Αυτό ήταν άλλωστε και το μεγαλύτερο ατού του, το γεγονός ότι άλλαζε ήχο και εμφάνιση με την πάροδο των δεκαετιών, αφήνοντας όμως πίσω του ανεξίτηλα μουσικά αποτυπώματα.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1972, με το γκλαμ ροκ αριστούργημα The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Όμως το γκλαμ ροκ δεν ήταν το μοναδικό είδος με το οποίο καταπιάστηκε. Ο βρετανός σημείωσε μεγάλη επιτυχία και σε άλλα μουσικά είδη συμπεριλαμβανομέννης της disco, της electronica, ακόμα και του punk.


Τα αμερικάνικα charts υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του δύο φορές, μία το 1975 με το Fame και μία το 1983 με το Let’s Dance, ενώ οι επιτυχίες του στα βρετανικά charts συνεχίστηκαν μέχρι και το 2013. Η επιρροή του Bowie όμως, δεν είχε να κάνει μόνο με την επιτυχία του στα charts.


Το θρυλικό Space Oddity του 1969 για παράδειγμα, είναι ένα εντυπωσιακό παραμύθι για έναν αστροναύτη με το όνομα Major Tom, με έντονα στοιχεία πειραματισμού, διαγαλαξιακών αναζητήσεων αλλά και βαθιάς μελαγχολίας. Ο Bowie καταφέρνει με την «εξωγήινη» αυτή του περσόνα να συλλάβει τόσο το μεγαλείο όσο και την μοναξιά του διαστήματος σε μόλις πέντε λεπτά σύνθεσης. Η κυκλοφορία του συνέπεσε με την ανθρώπινη αποστολή στο φεγγάρι εκείνο το καλοκαίρι και την προβολή της ταινίας τού Stanley Cubric, 2001 Α Space Odyssey.


Από την άλλη πλευρά, το ομώνυμο τραγούδι από το άλμπουμ του 1975 Young Americans είναι ένα σύντομο πέρασμα από κάθε αμερικάνικο μουσικό είδος της εποχής: ένα σαξόφωνο που θρηνεί, ένα διακεκομμένο dance beat και ένα θορυβώδες πιάνο παντρεύονται γλυκά σε μια πανέμορφη σύνθεση. Αυτό ήταν και ένα από τα ταλέντα του Bowie άλλωστε: το γεγονός ότι σε έκανε να ακούς ήχους που ήδη ήξερες με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Η μουσική του καριέρα φυσικά δεν ήταν η μοναδική πετυχημένη πτυχή της ζωής του. Ο κινηματογράφος ήταν ένας χώρος με τον οποίο πειραματίστηκε αρκετά, συμμετέχοντας σε πάσης φύσεως ταινίες και σειρές. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Bing Crosby στο εορταστικό Bing Crosby's Merrie Olde Christmas, πρωταγωνίστησε στο εμβληματικό The Man Who Fell Το Earth του Nicolas Roeg, στο The Last Temptation Of Christ του Martin Scorcese, στο Prestige του Nolan δίπλα στους Hugh Jackman και Scarlet Johansson και στο Twin Peaks: Fire Walk With Me του David Lynch.


Η επιρροή του Bowie επεκτάθηκε και στον κόσμο της μόδας και του στιλ, με τον καλλιτέχνη να προκαλεί τη κοινή γνώμη των 70s-80s μέσα από την υιοθέτηση ενός ανδρόγυνου glam στιλ. Χαρακτηριστικά ήταν επίσης τα φουτουριστικά του κουστούμια από την εποχή που αποκαλούταν Ziggy Stardust, τα οποία σχεδιάστηκαν από τον 27χρονο τότε Kansai Yamamoto. Το στιλ του Bowie άλλαξε αρκετές φορές με τα χρόνια, και κάθε νέο του look αποτελούσε έμπνευση για δεκάδες fashion icons, ροκ σταρ και καλλιτέχνες.



Τον Ιανουάριο του 2016, στα 69α του γενέθλια ο Bowie κυκλοφόρησε ύστερα από αρκετά χρόνια απουσίας νέο άλμπουμ, το Blackstar, δίνοντας χαρά στους απανταχού φαν του οι οποίοι θεώρησαν ότι ο θρύλος θα συνέχιζε τη μουσική του πορεία. Όμως, εν τέλει, το Blackstar θα μείνει στην ιστορία ως το κύκνειο άσμα του. Μάλιστα σε αρκετά σημεία του κομματιού Lazarus, ο καλλιτέχνης φαίνεται να προϊδεάζει τους θαυμαστές του για το τι θα ακολουθούσε…


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v