37 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Donald Duck

Ο Ντόναλντ Ντακ κλείνει τα 80 του χρόνια και το γιορτάζουμε συγκεντρώνοντας όσα περίεργα κρύβει ο βίος και η πολιτεία του διασημότερου πάπιου στον κόσμο.
37 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Donald Duck
του Γιώργου Κόκουβα

Σμπαρακουάκ… Ο Ντόναλντ έγινε κιόλας 80 ετών! Κι όμως, πέρασαν οκτώ ολόκληρες δεκαετίες από την πρώτη εμφάνιση της πιο δημοφιλούς πάπιας στον κόσμο του θεάματος, και γιορτάζουμε τα γενέθλιά του, συγκεντρώνοντας όσα δεν ξέρατε για τον εκρηκτικό τύπο με το ναυτικό σακάκι.

*Το πλήρες όνομά του είναι Donald Fauntleroy Duck
*Σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ που εργάζονταν για τον Walt Disney
*Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία έγινε το 1934, στο καρτούν της Silly Symphonies “The Wise Little Hen”.


 
*Το συγκεκριμένο καρτούν μεταφέρθηκε αμέσως σε μορφή strips σε συνέχειες για εφημερίδα, από το πενάκι του Αλ Ταλιαφέρο.
*Η φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας, που μιμήθηκε την φωνή πάπιας επί 50 ολόκληρα χρόνια. Μετά τον θάνατό του, αντικαταστάθηκε από τον Τόνι Ανσέλμο.
*Η Disney αποφάσισε να δημιουργήσει τον οξύθυμο, εκρηκτικό χαρακτήρα του Ντόναλντ ως αντίβαρο στην προσωπικότητα του Μίκυ Μάους, που επειδή είχε εξελιχθεί σε πρότυπο για τα παιδιά, είχε γίνει «υπερβολικά καλός».
*Ο Ντόναλντ έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 173 ταινίες.
*Μάλιστα, είναι ο ήρωας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα της Disney.
*Το ίδιο ισχύει και στην «χάρτινη» μορφή του: Αποτελεί τον πιο πολυδημοσιευμένο ήρωα στον κόσμο, εξαιρουμένων των «σουπερηρώων».
*Στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωή του, αποτελούσε μέρος της αχώριστης τριάδας μαζί με τον Μίκυ και τον Γκούφυ.
*Δική του σειρά ταινιών απέκτησε για πρώτη φορά το 1937 με το «Don Donald» - τότε είναι που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα τρία ανιψάκια του και το ενδιαφέρον του για την Νταίζη Ντακ.



*Από το 1956 ως το 1983, οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε είχαν καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
*Η τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν στην περίφημη «Fantasia 2000» που πρωτοπροβλήθηκε το 1999.
*Σαν χαρακτήρας, περιλήφθηκε και σε video game, το QuackShot που κυκλοφόρησε το 1991.
*Αυτός που μετά τον Αλ Ταλιαφέρο, πήρε τον Ντόναλτ από το χέρι και επέκτεινε το σύμπαν της οικογένειας Ντακ στο χαρτί ήταν ο Καρλ Μπαρκς. Αυτός ήταν που δημιούργησε και τον θείο του Ντόναλντ, τον Σκρουτζ Μακ Ντακ.
*Στις Κάτω Χώρες και την Σκανδιναβία, η εμπορικότητα του Ντόναλντ παραμένει σε τέτοια ύψη, που οι Νορβηγοί δημιούργησαν τον όρο «Donaldism» για να περιγράψουν το κίνημα φανατικών της φαμίλιας Ντακ.
*Το όνομά του, ο Ντόναλντ, λέγεται πως το απέκτησε χάρη σε έναν αυστραλό παίκτη κρίκετ που λεγόταν Donald. Το 1932, το όνομά του γράφτηκε στις εφημερίδες αφού αποβλήθηκε από τον αγώνα ενάντια στους New York West Indians εξαιτίας ενός «duck», όπως ονομάζεται συγκεκριμένη κίνηση στο άθλημα του κρίκετ. Οι υπεύθυνοι της Disney που έψαχναν όνομα για έναν νέο ήρωα-πάπιο, διάβασαν την εφημερίδα και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το “Donald Duck”.
*Το ναυτικό του σακάκι και καπέλο ο Ντόναλντ το απέκτησε ως αναφορά στο νερό – μιας και οι πάπιες και οι ναυτικοί έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την σχέση τους με το νερό.
*Όταν άρχισε να προβάλλεται στην τηλεόραση η θρυλική σειρά «The Mickey Mouse Club», ξεκίνησε μια σειρά αντιζηλιών μεταξύ Μίκυ και Ντόναλντ, καθώς ο τελευταίος προσπαθούσε να κλέψει τη δόξα του πρώτου ως ο «μεγαλύτερος σταρ της Disney». Μάλιστα, σε ένα καρτούν του 1988 κατηγορείται πως απήγαγε τον διάσημο ποντικό.
*Ήδη από το 1938, σε δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της Disney, αποδείχθηκε πως ο Ντόναλντ είχε όντως ξεπεράσει τον Μίκυ σε δημοτικότητα – γι’ αυτό και η εταιρία προχώρησε σε «επανασχεδιασμό» του ποντικού.
*Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ντόναλντ πρωταγωνίστησε σε προπαγανδιστικές animation ταινίες, με κορυφαία την «Der Fuehrer’s Face», στην οποία υποδυόταν έναν εργάτη εργοστασίου στην «Nutzi Land», δηλαδή τη ναζιστική Γερμανία.



*Η συγκεκριμένη προπαγανδιστική ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Κινουμένου Σχεδίου μικρού μήκους το 1942.
*Χάρη στις εμφανίσεις του σε αυτού του είδους τις ταινίες, ο Ντόναλντ ενέπνευσε το σχήμα και το artwork στις «μύτες» των συμμαχικών αεροσκαφών, ενώ αποτέλεσε και την Μασκότ των αμερικανικών δυνάμεων αέρος και θαλάσσης σε πολλές επιχειρήσεις τους.
Λιμνούπολη, στην οποία κατοικεί ο Ντόναλντ, δημιουργήθηκε από τον Καρλ Μπαρκς την δεκαετία του ’40, μαζί με διάφορους ήρωες που πλαισίωναν τον Ντόναλντ, όπως ο γείτονας Τζόουνς, ο θείος Σκρουτζ, ο Γκαστόνε, οι Μουργόλυκοι και η Μάτζικα ντε Σπελ.
*Άξιοι συνεχιστές του Μπαρκς στις ιστορίες comics με πάπιες υπήρξαν οι Ντάαν Γίπες, Ντον Ρόσα και οι εκπρόσωποι της ιταλικής σχολής Ρομάνο Σκάρπα και Τζόρτζιο Καβατζάνο.
*Το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έχει κάνει ειδική συμφωνία με την Disney για να χρησιμοποιεί την φιγούρα του Ντόναλντ σαν μασκότ των αθλητικών ομάδων της. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο του έχει απονείμει και ένα τιμητικό πτυχίο.
*Την δεκαετία του ’70, χρησιμοποιήθηκε ως «τεστ» για να ελεγχθεί η ικανότητα του αμερικανικού δημοσίου να πατάσσει την διαφθορά. Το όνομα «Ντόναλντ Ντακ» τοποθετήθηκε εσκεμμένα στην μισθοδοσία του δημοσίου με ετήσιο μισθό 99.999 δολαρίων (ενώ ο επιτρεπτός μισθός τότε έφτανε ως τα 47.500 δολάρια) για να εξακριβωθεί αν το σύστημα θα εντόπιζε το λάθος.
*Απέκτησε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame στα… 70 του, δηλαδή το 2005.



*Έχει «βαφτίσει» ένα αστέρι, αφού στον Αστεροειδή 12410 δόθηκε επισήμως το όνομα του Ντόναλντ Ντακ.
*Στην Ιταλία, ο Ντόναλντ ονομάζεται Παπερίνο, στις αραβικές χώρες Μπατούτα, στη Βουλγαρία Πατόκα Ντόναλντ, στη Δανία Άντερς Αντ, στην Ινδονησία Ντόναλ Μπέμπεκ, στην Κίνα Τανγκ Λάο Για, στην Σερβία Πάγια Πάτακ και στη Φινλανδία Άκου Άνκα.
Άντι Γουόρχολ είχε δηλώσει φαν του Ντόναλντ – συγκεκριμένα εκθείασε την απόφαση του Ντίσνεϋ να τον λανσάρει ως ήρωα: «Η ιδιοφυής ιδέα του Walt Disney ήταν ότι διάλεξε ένα τόσο κοινό πλάσμα όπως η πάπια, και την έκανε εξαιρετικά ανθρώπινη», είχε πει.
*Η πινακίδα του αυτοκινήτου του (313) καθώς και η διεύθυνση του σπιτιού του (Ατυχίας 13) αποτελούν αναφορές στην κακοτυχία που ταλαιπωρεί τον Ντόναλντ.
*Σύμφωνα με το γενεαλογικό δέντρο των Ντακ που «σκάρωσε» ο Ντον Ρόσα συγκεντρώνοντας όλες τις αναφορές σε comics, γονείς του Ντόναλντ είναι ο Μπαρούτης Ντακ (γιος της Γιαγιάς Ντακ) και η Βολκάνα Μακ Ντάκ (αδερφή του Σκρουτζ). Μάλιστα, ο Ντόναλντ έχει και μια εξαφανισμένη αδερφή, την Ντέλα Ντακ, μητέρα των Χιούι, Λιούι και Ντιούι. Άλλοι δημιουργοί έχουν ονομάσει τους γονείς του Ντόναλτ «Quakmore και Hortense Duck».
*Ο Ντόναλντ πάσχει από μια μορφή αχρωματοψίας.
*Στις σκανδιναβικές χώρες κατά την διάρκεια εκλογών, οι ψηφοφόροι που θέλουν να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας γράφουν το όνομα του Donald Duck στη θέση του υποψηφίου.
*Στα στούντιο της Ντίσνεϋ, οι εργαζόμενοι αναφέρονται συνήθως στον Ντόναλντ ως απλά «The Duck».
*Ο Ντόναλντ κάνει μια σύντομη εμφάνιση στην «Μικρή Γοργόνα», σαν μέλος του ακροατηρίου του Concert Hall.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v