10 ζωντανοί θρύλοι της rock

Πάλεψαν με εξαρτήσεις και καταχρήσεις, έζησαν την απόλυτη αποθέωση και παραμένουν σε αυτόν τον κόσμο. Δέκα ζωντανοί θρύλοι του rock, που αψήφησαν τον θάνατο.
10 ζωντανοί θρύλοι της rock
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το μότο “live fast die young” μοιάζει να επιβεβαιώνεται σε αρκετές περιπτώσεις ροκ stars που κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να φτιάξουν έναν ολόκληρο θρύλο γύρω από το όνομά τους, αλλά έφυγαν νωρίς. Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jim Morrisson, Jimmy Hendrix… Ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς.

Όμως εξίσου πλούσιος είναι και ο κατάλογος με τους ροκ θρύλους οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν πατήσει την έκτη (και βάλε) δεκαετία της ζωής τους, παρά το ότι δοκίμασαν ό,τι ναρκωτικό υπήρχε, συνεχίζουν ακάθεκτοι να… κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραμένουν μουσικά και συναυλιακά ενεργοί.

Γιόγκα; Ιατρική παρακολούθηση; Τύχη; Όποιος και να είναι ο λόγος που μένουν ακόμα ζωντανοί, εμείς έχουμε δεκάδες ακόμα λόγους για να χαιρόμαστε που ζούμε στον ίδιο πλανήτη με εκείνους.

Bob Dylan
Τραγουδιστής, συνθέτης, συγγραφέας, ακτιβιστής, ο Dylan έχει πατήσει ήδη την όγδοη δεκαετία της ζωής του (είναι 72 χρονών) και έχει πουλήσει παραπάνω από εκατό εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Τον Μάιο του 2012 έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Obama, ενώ πριν από μερικές ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοινώθηκε ότι θα κάνει περιοδεία τον Μάρτιο στην Ιαπωνία. Κατάφερε να αντιμετωπίσει την εξάρτησή του από την κοκαΐνη στα μέσα των ‘70s, ενώ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της χρήσης κάνναβης. Ήταν μάλιστα αυτός ο οποίος την… πρότεινε στους Beatles.


Mick Jagger
Ο τραγουδιστής των θρύλων Rolling Stones πλησιάζει τα 70, υπήρξε σεξομανής και εθισμένος στην ηρωίνη, ενώ σύμφωνα με την πρώην γυναίκα του έπινε υπερβολικά πολύ. Όχι μόνο είναι ακόμα ζωντανός, αλλά πρόσφατα κυκλοφόρησε και νέο άλμπουμ με το βρετανικό συγκρότημα.



Keith Richards
Πακέτο με τον Jagger πάει και ο κιθαρίστας των Stones Keith Richards. Την στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς αποτελούμαστε από νερό, αυτός κατά πάσα πιθανότητα είναι φτιαγμένος από… αλκοόλ. Οι περιπέτειές του με τον αλκοολισμό είναι γνωστές, όπως επίσης και με την ηρωίνη και τη μαριχουάνα. Σε πρόσφατη δήλωσή του είπε πως «καπνίζω τόσο χόρτο που δεν μπορώ καν να θυμηθώ τι έκανα την προηγούμενη μέρα». Είναι σήμερα 70 χρονών.

Steven Tyler
Ο 65χρονος σήμερα πατέρας της Liv Tyler και τραγουδιστής των Aerosmith έχει δηλώσει ανοικτά πως έχει ξοδέψει παραπάνω από έξι εκατομμύρια δολάρια σε κάθε λογής ναρκωτικά. Το 2006 αποκάλυψε ότι πάσχει από Ηπατίτιδα C από το 1995, την οποία απέκτησε από την χρήση ηρωίνης. Μέχρι στιγμής ακολουθεί εντατική θεραπεία για την ασθένεια και τα καταφέρνει περίφημα, ενώ το 2013 συμμετείχε σε άλμπουμ τις κιθαρίστριας Orianthi.



David Bowie
O βρετανός τραγουδιστής και ηθοποιός, 66 χρονών σήμερα, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας των ‘70s κάνοντας κατάχρηση ναρκωτικών και ιδιαίτερα κοκαΐνης. Το 1996 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ στις αρχές του προηγούμενου έτους κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ με τίτλο The Next Days.



Elton John
O Sir Elton συνεχίζει ακάθεκτος να διοργανώνει συναυλίες σε όλον τον κόσμο, ενώ έχει μέχρις στιγμής κυκλοφορήσει τριάντα άλμπουμ. Το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο The Diving Board κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη και κατέκτησε την τρίτη θέση στα βρετανικά charts. H αγάπη του για τα ναρκωτικά και το ποτό ήταν κάτι που δεν έκρυψε ποτέ, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως μετανιώνει που αφιέρωσε «ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην κοκαΐνη».



Iggy Pop
Όσοι τον είδαν ζωντανά (και ζωντανό) πέρυσι στην σκηνή της Μαλακάσας, πήραν μια μικρή γεύση για το τι εστί Iggy Pop. Στα 66 του χρόνια και με βαριά ιστορία κατάχρησης ναρκωτικών στα 60s και τα 70s (οι «περιοδείες» του σε κλινικές αποτοξίνωσης και ψυχιατρικές κλινικές ήταν μπόλικες εκείνες τις δεκαετίες) , o Iggy μοιάζει σήμερα πιο νέος από ποτέ και είναι ένας πραγματικός… διάολος πάνω στη σκηνή.



Leonard Cohen
Ο 80χρονος σήμερα καναδός λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Guardian το 2011 ότι έχει δοκιμάσει όλα τα ναρκωτικά – φαρμακευτικά, παράνομα και ψυχεδελικά, ενώ παραμένει… γυναικάς, καπνιστής και πότης. Το 2010 τιμήθηκε με Τιμητικό Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του, ενώ το 2012 έκανε μια μεγάλη περιοδεία για την κυκλοφορία του άλμπουμ Old Ideas.



Neil Young
O 68χρονος Καναδός μουσικός αν και επιληπτικός, δεν σταμάτησε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες μαριχουάνας και αλκοόλ, μέχρι που το 2005 διαγνώστηκε με εγκεφαλικό ανεύρυσμα το οποίο αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Το περιοδικό Rolling Stone τον έχει κατατάξει μεταξύ των εκατό καλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών, ενώ το 2011 κέρδισε το βραβείο Yuno του Καλλιτέχνη της Χρονιάς.



Ozzy Osbourne
Ζωντανός θρύλος της μέταλ σκηνής, ο 65χρονος σήμερα τραγουδιστής των Black Sabbath πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κάνοντας χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. To 2013 δήλωσε στο Facebook ότι ξανακύλησε στην χρήση και ότι «βρίσκεται σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος» ζητώντας συγγνώμη από τη γυναίκα του. Το 2011 επανενώθηκε με τους εναπομείναντες Sabbath για παγκόσμια περιοδεία, ενώ στις 11 Ιουνίου 2013, κυκλοφόρησε το άλμπουμ "13", ανεβάζοντας το συγκρότημα στην πρώτη θέση των βρετανικών τσαρτ για πρώτη φορά μετά το 1970.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v